Outdoor pionier op de poolcirkel

Maria Soderberg

Outdoor pionier op de poolcirkel

outdoor pionier en klimaatliefhebbende maria in Arjeplog

“Hier vind je geen gepolijste bergen”

Van de geïnterviewde inwoners van Zweeds Lapland maakt geen enkele zo’n indrukwekkende entree als Maria Soderberg. In het precies op de poolcirkel gelegen dorpje Vuoggatjålme, komt Maria op onze afgesproken tijd aan in een heuse helikopter. Niet een alledaags vervoersmiddel maar ze heeft dan ook iets heel bijzonders gedaan. Samen met experts is ze de gletsjer op geweest om de gevolgen van de opwarming van de aarde te onderzoeken.
 

“Elk jaar bekijken we wat de klimaatverandering voor invloed heeft op het landschap van Zweeds Lapland. De gletsjer smelt, dat kunnen we meten en zelfs met het blote oog zien. Een zorgwekkende ontwikkeling.” Het is duidelijk, Maria is een natuurliefhebber in hart en nieren. “Raar hoe dat eigenlijk gaat. Vroeger moesten mijn broer en ik elke zondagochtend vroeg op om met mijn vader in de bergen te wandelen. Dan gingen we vaak besjes plukken. Ik moet je zeggen, ik vond er geen klap aan”, lacht ze. Ondertussen is er veel veranderd. Een dag niet buiten geweest, is een dag niet geleefd, zo is de levensspreuk van deze energieke vrouw. “Als ik in de natuur ben en door het mooie berglandschap wandel, dan glijden alle dagelijkse beslommeringen van me af. Je denkt maar aan één ding, de volgende te zetten stap. Het werkt reuze meditatief.”
 

Maria Soderberg in Arjeplog met Voigt Travel 

Ambassadeur van Arjeplog

Eigenlijk is Maria de ambassadeur van Arjeplog, zo vol liefde spreekt ze over deze streek. “Het is hier indrukwekkend mooi en dat weten niet veel mensen. In de winter is deze regio het domein voor de grote autofabrikanten van over de hele wereld. Het ruige terrein en de extreme winterse omstandigheden maken het gebied tot een geliefd testcircuit voor de nieuwste en duurste modellen. Inwoners van deze streek kijken hier niet op van een Lamborghini of Porsche meer of minder. Vliegtuigen vol testrijders strijken hier neer. Zodra de dooi intreedt, keert de kalmte weer terug. Dan breekt voor mij de mooiste tijd aan, voorjaar, zomer en herfst.” Maria vindt het jammer dat de toeristen na de winter als sneeuw voor de zon verdwijnen. “We hebben hier net zoveel bedden als inwoners. In de winter zijn ze stuk voor stuk gevuld, maar in de zomer staan er heel wat kamers leeg. En dat terwijl Arjeplog juist in de zomermaanden zo veel moois te bieden heeft.”


Batsuoj Sami Center 

"Je ziet de gletsjer smelten"

Maria heeft niet overdreven. Het uitzicht vanaf de top van de Stiehpaltjåhkkå is adembenemend en de weg naar de 700 meter hoge top is voor iedere wandelaar goed te doen. Verwacht alleen geen netjes aangelegde paden of een duidelijke bewegwijzering: je moet het wel van de gps hebben.
 

Maria probeert een zo groot mogelijk publiek te trekken. In een dunbevolkte streek als Arjeplog zijn dagjesmensen en toeristen een belangrijke bron van inkomsten en het betekent ook dat de kennis en liefde voor deze streek behouden blijft. "Ik leid nu ook al groepen rond. Ik hang posters op en verspreid mijn activiteiten op internet.” En het werkt, ze deelt met steeds meer mensen haar passie. Leuke bijkomstigheid, Maria is weer in de collegebanken gekropen en studeert geschiedenis. Tijdens het wandelen deelt ze maar wat graag haar kennis over de historie van Arjeplog en vertelt hoe deze gemeente eerst niemandsland was en in 1350 deel van Zweden werd. Ook weet ze alles van de struiken, planten en bessen die hier groeien. Dat klinkt misschien niet zo heel interessant, maar haar lesje vergeet ik niet snel meer. Tijdens onze wandeling knielt ze neer bij een, wat mij lijkt, lekker zwart besje. “Kijk, dit is de quadrifolia, ofwel de eenbes. Een venijnige jongen, hier kan je doodziek van worden. Als je er meer dan vijf in je mond stopt, kun je gelijk door naar het ziekenhuis. Goed onthouden dus.”

 

Wil je Maria Soderberg ontmoeten? Boek de Onontdekt Zweden fly & drive en logeer bij Maria in Kraja Hotel!

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel