Nationale parken in Noorwegen
Nationale parken in Noorwegen Alle nationale parken in Noorwegen op een rij

Nationale parken in Noorwegen

In Noorwegen liggen tal van nationale parken. Beschermde natuurgebieden waar je het ongerepte wildernisgevoel kunt ervaren. Op deze pagina vind je een lijst met alle nationale parken van Noorwegen. Hier kun je ’s zomers uren hiken, mountainbiken of gewoon lekker picknicken. Reis in de zomer met Voigt Travel naar Noord-Scandinavië of Fjord Noorwegen, trek je wandelschoenen aan en gaan!
 


 

Faerder National Park
Het tweede nationale park dat de kust van Zuid-Noorwegen beschermt is Faerder National Park. Dit park is 350 km² groot en ligt in de regio Vestfold og Telemark. Het park omvat oneindig veel eilandjes in het buitenste deel van de Oslofjord.

Faerder National Park 

Folgefonna National Park
In Folgefonna National Park ligt de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen, de Folgefonnagletsjer. Het park ligt in de provincie Vestland in het zuidwesten van het land. In het park liggen ook vijf rivieren. Ideaal voor een dagje kanoën.

Folgefonna National Park 

Hallingskarvet National Park
Het Hallingskarvet National Park ligt in het zuiden van Noorwegen in de regio's Buskerud, Hordaland en Sogn og Fjordane. Dit nationale park kun je ideaal combineren met het sognefjord. Hallingskarvet ligt op een hoogplateau en is een fjelllandschap, een bergachtig gebied. De hoogste top is 1933 meter. In dit natuurgebied kun je tal van dieren tegenkomen, zoals rendieren, (pool)vossen, veelvraten, elanden, steenarenden en torenvalken.

Hallingskarvet National Park 

Jostedalsbreen National Park
Jostedalsbreen is één van de bekendste nationale parken van Noorwegen en dat komt voornamelijk door de grootste gletsjer van Europa: de gelijknamige Jostedalsbreen gletsjer. Het park is 1310 km² groot. De helft daarvan is gletsjer. Het park gaat ook de hoogte in want de Lodalskåpa berg is 2083 meter hoog. Je bezoekt Jostedalsbreen via onder andere het bezoekerscentrum in Breiheimsenteret, via Jostedalsbreen Nasjonalparksenter of het Gletsjermuseum. Jostedalsbreen heeft tientallen zijarmen. Een daarvan is de Nigardsbreen, hieronder op de foto.

Jostedalsbreen National Park 

Breheimen National Park
In Breheimen National Park hike je tussen de gletsjers, langs metershoge bergen en diepe dalen. Hier leven veel wilde rendieren. Het park is 1691 km² groot en de hoogste berg is 2089 meter. Dit ruige natuurgebied ligt aan een uitloper van het Sognefjord in de provincie Vestland en Viken. Breheimen combineer je perfect met Lillehammer, Flåm, Bergen en Alesund. 

Breheimen National Park 

Jotunheimen National Park
Jotunheimen National Park omvat het hooggebergte van Jotunheimen en telt wel 250 bergtoppen boven de 1900 meter. De Galdhøpiggen van 2469 meter en de Glittertind van 2465 meter zijn twee van deze hoge toppers. In dit ruige berglandschappen leven veel diersoorten, zoals rendieren, elanden, herten, wolven en lynxen. Je vindt hier ook nog diverse meren, zoals Gjende, Bygdin en Vinstri. In Lom leer je in het Norsk Fjellmuseum meer over dit nationale park. 

Jotunheimen National Park 

Dovrefjell National Park
Wil je één van de meest unieke dieren van Europa zien? Ga dan naar Dovrefjell National Park want hier leeft de muskusos. Dit nationale park ligt in het oosten van Noorwegen en heeft een perfecte ligging aan de E6 tussen Oslo en Trondheim. Dankzij de muskusos is dit een uniek natuurgebied. Je vindt er een soort toendralandschap met metershoge bergpieken, zoals de 2286 meter hoge Snøhetta.

Dovrefjell National Park 

Seiland National Park
Seiland National Park ligt in de noordelijk gelegen regio Troms og Finnmark. Het park is 316,3 km² groot en bestaat uit fjorden, gletsjers en kustlijnen. Hier bloeit de zeldzame papaver radicatum bloem. Verder vliegen hier zeearenden, giervalken, torenvalken, smelleken en ruigpootbuizerds. Op de grond scharrelen otters, hazen en hermelijnen. De Sami noemen dit park Sievju Álbmotmeahcci.

 

National Park Ånderdalen
National Park Ånderdalen is een beschermd natuurgebied op het eiland Senja, in Noord-Noorwegen. Het park is ongeveer 125 km² groot en bestaat uit bos, veen, fjorden en bergen. Er komen tweehonderd plantensoorten voor en er leven meer dan 90 vogelsoorten, waaronder de papegaaiduiker, de strandloper, kraanvogel en groene specht. Verder kun je hier vossen, elanden en otters tegenkomen.

Senja National Park 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Smaken de nationale parken van Noorwegen naar meer?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Voigt Travel. Je krijgt dan iedere twee weken een mail vol reisinspiratie en aanbiedingen over het Pure Noorden en de Nationale Parken in je inbox. 
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel