PRINT PAGINA

Op koers naar de Noordkaap fly & drive

Een reisboek met hoofdstukken over onvergetelijke Noord-Scandinavische avonturen

Dag 1

Dag 1 Vliegen naar het Pure Noorden

Met een rechtstreekse vlucht arriveer je aan het begin van de middag op de luchthaven van Rovaniemi. Na het ophalen van je huurauto rijd je naar Ruka, waar je 3 nachten in een kamer in de Papin Talo Lodge verblijft, het voelt gelijk alsof je thuis komt. Kom heerlijk tot rust in de woonkamer loop eens rustig rond in Iisakki Village om de historie te beleven. Vraag ook Hanna, de eigenaresse, naar de bijzondere verhalen die achter elk gebouw schuil gaat. Iisakki Village is een reproductie van het centrum van het oude dorpje Rajala, aan de Russische kant van de grens. De prachtig gereconstrueerde gebouwen en overweldigende natuurschoon geven je een kijkje in de geheimen uit het verleden. Geniet 's avonds in de serre van de Middernachtzon die maar boven de Rukajärvi blijft hangen. Overnachting in Ruka.
Rijafstand luchthaven Rovaniemi - Ruka: ca. 195 km | ca. 2,5 uur

Dag 2

Dag 2 Fatbiketocht door de natuur

Huomenta – goedemorgen! Wat is het fijn wakker worden in deze zuivere lucht en oorverdovende stilte. Het ontbijt staat klaar in het nabijgelegen restaurant. Na het ontbijt verken je samen met de gids per fatbike de omgeving van Ruka. Hij brengt je door prachtige landschappen en onderweg stop je om een kampvuur te maken en gril je worstjes boven het vuur. In de middag kun je lekker bijkomen in de lodge of ga je het water op met een kano of SUP-board, je maakt hier tijdens je verblijf gratis gebruik van. Staat het spotten van beren op jouw bucketlist? Boek dan de excursie berenspotten bij en ga op pad met een wildernisgids. Vanuit een schuilhut aanschouw je met geluk de bruine beren en wie weet zelfs nog de golden eagle. Overnachting in Ruka.

Dag 3

Dag 3 Oulanka National Park?

Het Oulanka National Park is meerdere malen verkozen tot mooiste natuurpark van Europa. Vanaf het bezoekerscentrum zijn er diverse wandelroutes mogelijk, variërend van ca. 2 km tot zelfs 80 km. Een aanrader is de Pieni karhunkierros, vertaalt de kleine berenroute van 12 km. De wandeling start vanaf Basecamp Oulanka en door de bossen wandel je langs diverse indrukwekkende uitzichtpunten van het natuurpark. Het hoogtepunt van de wandeling is Myllykoski, een oude molen gelegen langs een snelstromende rivier en omgeven door adembenemende natuur. Vergeet geen Finse worstjes in te pakken voor je wandeling, bij de oude molen is een vuurplaats die je kunt gebruiken om de worstjes te grillen. Overnachting in Ruka.

Dag 4

Dag 4 Samidorp Inari

Na het ontbijt neem je helaas alweer afscheid van Papin Talo. Je vervolgt je reis in noordelijke richting, naar Inari om precies te zijn. Inari is van oorsprong een samidorp dat is op verschillende manieren terug te zien. Wat al snel zal opvallen is dat de plaatsnaamborden in zowel Fins als Sami geschreven zijn. In Inari vind je ook het Sami Siida museum, een echte aanrader om tijdens je verblijf te bezoeken. Je verblijft de komende 2 nachten in Wildernis Hotel Inari, gelegen buiten de stad waar je de eindeloze uitzichten over het Inari meer in je op kunt nemen. 
Rijafstand Ruka - Inari: ca. 410 km | ca. 5 uur

Dag 5

Dag 5 Wandeling door Urko Kekkonen nationaal park

Het ontbijt staat voor je klaar in het restaurant. Trek jij vandaag de wandelschoenen aan? Ten zuiden van Inari ligt Urho Kekkonen nationaal park, een echt eldorado voor wandelliefhebbers. Vooral de uitgestekte, kale vlaktes en de vele rendieren zijn kenmerkend voor dit natuurgebied. Er zijn diverse wandelroutes door het natuurgebied uitgestippeld en de afstanden zijn variërend. Kijk bij aankomst gerust naar welke route het beste bij jouw wensen aansluit, elke wandeling is werkelijk prachtig! Overnachting in Wildernis Hotel Inari.

Dag 6

Dag 6 Steeds leger en stiller, maar nóg intenser!

Start vandaag je reis naar het meest noordelijke plaatsje van Finland en de EU: Nuorgam. Langzaam zie je het landschap en haar vegetatie veranderen. De Taiga bossen worden verruild voor struiken, mossen en nog meer rendieren. Een mooie tocht, met onderweg veel mogelijkheden om te picknicken. In Nuorgam word je welkom geheten door Marjatta en Raimo. De sauna is al voorverwarmd en uit de keuken komen de heerlijke geuren je tegemoet. Welkom in Nuorgam! Je kunt ter plaatse een diner reserveren.
Rijafstand Inari- Nuorgam: ca. 170 km | ca. 2 uur

Dag 7

Dag 7 Eerste volle dag op de toendra

Wakker worden aan de oever van de Tenojoki rivier, de belangrijkste zalmrivier van Europa en tevens de grens met Noorwegen. Na het ontbijt kun je de toendra verkennen door een mooie wandeling te maken. Geniet van de pure arctische wildernis, hoor de vogels zingen en adem de schoonste lucht van Europa in. Neem een lege waterfles mee, want deze kunt u gerust vullen bij de vele heuvelriviertjes. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan, die voor jou boven open vuur een wildernis lunch bereidt en prachtige verhalen vertelt over de Lapse natuur en de rijke historie van dit gebied. In de avond, onder de middernachtzon, ga je met een traditionele rivierboot op pad. De gids vertelt onderweg over de omgeving en de geschiedenis ervan, terwijl jij de indrukwekkende natuur in je opneemt! Overnachting in Nuorgam.

Dag 8

Dag 8 Naar het einde van de wereld?

Pak na het ontbijt de auto en volg de Teno rivier naar Varanger, in Noorwegen. Eindeloze vlaktes, ruige natuur en veel wildlife kenmerken dit ongerepte schiereiland. Kies voor de schilderachtige autoroute naar Hamningberg, dan pas sta je echt aan het einde van de wereld. Liever richting de fjorden? Rijd dan vanaf Tana in noordelijke richting naar Båtsfjord of Kongsfjord voor de dramatische landschappen. Overnachting in Nuorgam.

Dag 9

Dag 9 Het letterlijke hoogtepunt: de Noordkaap!

Vandaag is een dag met twee emoties; het afscheid nemen van Marjatta en Raimo valt zwaar, maar de adrenaline van de Noordkaap neemt het snel over. Je kunt kiezen voor een rit langs de noordelijke fjorden of de iets snellere zuidelijke route langs Karasjok. Beide routes zijn prachtig. Laat je informeren door Marjatta of Raimo. Je kunt ervoor kiezen om direct door te rijden naar de Noordkaap. Je verblijft een nacht in deze wonderlijke lege wereld, vol met rendieren en reizigers uit de hele wereld. In de buurt van het plaatsje Honningvåg is een kamer voor je gereserveerd. Overnachting in Honningsvåg.
Rijafstand Nuorgam - Noordkaap: ca. 400 km | ca. 5,5 uur

Dag 10

Dag 10 Naar de bergen van Alta

Is het gisteravond niet gelukt om de Middernachtzon te zien bij de Noordkaap? Vandaag poging twee. Je hebt 48 uur toegang, dus je kunt de ochtend indelen zoals je zelf wenst. Daarna is het tijd om het volgende pareltje op te zoeken: Gargia Lodge bij Alta. Dit guesthouse ademt de rijke historie die dit oude handelshuis voor Noren en Sami ooit had. Het kleine museum herinnert de gasten er nog aan. In het bijgebouw is een kamer voor je gereserveerd. Wil je mee eten? Geniet van de simpele maar bijzonder lekkere gerechten; het is hier eten wat de pot schaft. Overnachting in Gargia.
Rijafstand Noordkaap - Gargia: ca. 235 km | ca. 3,5 uur

Dag 11

Dag 11 Het hoogteplateau en Sautso canyon

Een must-do wanneer je in Gargia Lodge verblijft is het bezoeken van het hoogteplateau en Sautso canyon. Volg de weg tot je het hoogteplateau bereikt. Je bevindt je aan het begin van de beroemde Finnmark toendra, die zich helemaal uitstrekt tot aan de Russische grens. Vervolg de wandeling tot je bij de prachtige Sautso canyon aankomt. Ga je liever de natuur in met een gids? Kies dan voor een van de vele excursies. ’s Avonds ontspan je in een hottub onder de Middernachtzon, terwijl je het riviertje hoort stromen. De twee hot-tubs worden elke avond opgewarmd en je mag er gratis samen met de andere reizigers gebruik van maken. Overnachting in Gargia.

Dag 12

Dag 12 Via het hart van Finnmark terug naar Finland

Na het ontbijt en het afscheid van Sølvi staat er een landschappelijke en culturele reis op het programma. Je reist door de schitterende canyons nabij Alta, met spannende rotsen en stroomversnellingen, totdat je de outback van Lapland bereikt. Ruige natuur, onderbroken door Sami nederzettingen. Geniet van een lunch in Kautokeino en bezoek het bijzondere Juhls. Slapen doe je vanavond in Torassieppi, in een kamer in de natuur nabij de rendierfarm en aan de voet van Pallas-Yllästunturi nationaal park. Overnachting in Torassieppi.
Rijafstand Gargia - Torassieppi: ca. 310 km | ca. 4 uur

Dag 13

Dag 13 Door West-Lapland naar Meltosjärvi

In het hoofdgebouw van Torassieppi staat het ontbijt voor je klaar. Alle tijd vandaag om in zuidelijke richting naar Meltosjärvi te reizen, precies op de Poolcirkel gelegen. Je overnacht vanavond in Loma-Vietonen, de weg er naartoe is adembenemend. Tuija staat je al op de wachten en heet je van harte welkom. Er is een knusse bungalow met privésauna voor je gereserveerd, waar je in de avond heerlijk kunt bijkomen.
Rijafstand Torassieppi - Meltosjärvi: ca. 211 km | ca. 2,5 uur

Dag 14

Dag 14 Ontdek de natuur vanaf het water

Na het lekkere ontbijt kun je kiezen hoe je de dag indeelt. De lodge ligt aan de oever van een groot meer, wat is er nu leuker dan het meer en de vele eilanden vanaf het water te verkennen? Tijdens je verblijf maak je namelijk gratis gebruik van kano's en roeiboten. Je omgeving is tevens uitermate geschikt om lekker te gaan wandelen, vraag vooral Tuija om advies. Zij kent de omgeving op haar duimpje! Overnachting in Loma-Vietonen lodge.

Dag 15

Dag 15 Terug naar huis

Na het laatste uitgebreide Scandinavische ontbijtbuffet lever je de huurauto weer in op luchthaven Rovaniemi. Je vliegt met een rechtstreekse vlucht aan het einde van de ochtend terug naar huis.
Rijafstand Rovaniemi – luchthaven Rovaniemi: ca. 8 km | ca. 10 min
 

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur