PRINT PAGINA

Noordkaap, Lofoten en Lapland fly & drive

Highlights van het ruige noorden van Finland, Noorwegen en Zweden

Dag 1

Dag 1 Vliegen naar het Pure Noorden

Vliegen naar het Pure Noorden

Met een rechtstreekse vlucht arriveer je na ca. 3 uur aan het einde van de ochtend op de luchthaven van Rovaniemi. Na het ophalen van de huurauto bij de luchthaven rijd je naar het kleine plaatsje Sallatunturi, ten Oosten van Lapland. Je verblijft 3 nachten in een privé bungalow met de luxe van een eigen sauna! Doe alvast wat inkopen bij de supermarkt in Salla, zodat je vanavond kunt genieten van een drankje op de veranda, terwijl de zon maar niet ondergaat. Niet zelf willen koken vanavond? Dan raden wij restaurant Kiela van harte aan! Overnachting in Sallatunturi.
Rijafstand luchthaven Rovaniemi - Sallatunturi: ca. 160 km | ca. 2 uur
 

Dag 2

Dag 2 De rendieren van Salla

De rendieren van Salla

Je start de dag met een ontbijt in restaurant Kiela. Vandaag word je welkom geheten bij Rendierpark Salla, waar een gids je mee neemt in de wereld van de rendierhouder. Diep in het bos worden met een speciale lokroep de rendieren bijeen gehaald en kun je de rendieren voederen. Geniet van een warm drankje bij het vuur, ervaar de oorverdovende stilte en leer alles over de rendier. Overnachting in Sallatunturi.
Duur programma: ca. 2 uur

Dag 3

Dag 3 Fietsen, kanoën of een wandelen

Fietsen, kanoën of een wandelen

Een heerlijke vrije dag! Bij de receptie van Sallatunturi kun je een fiets huren of een avontuurlijke excursie boeken via het rendierpark. De omgeving van Salla leent zich ook uitstekend voor een mooie wandeling. Keuze genoeg dus! Overnachting in Sallatunturi.

Dag 4

Dag 4 Het bijzondere Saariselkä

Het bijzondere Saariselkä

Vandaag rijd je door uitgestrekte bossen en langs kraakheldere wateren richting het noorden van Fins Lapland, hét deel van Lapland waar nog traditionele Sami wonen. Je ziet kuddes rendieren op de weg en je herkent de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami. De bewegwijzering is tweetalig, in het Fins en Samisch. Je kunt onderweg prachtige stops maken bij meertjes en riviertjes, korte wandelingen maken, goud delven in de rivier bij Tankavaara en rendiervlees en gerookte zalm rechtstreeks bij de Sami kopen. Aan de rand van het immense Urho Kekkonen Nationaal Park verblijf jij in een uniek hotel in de wildernis. Geniet van de Finse sauna aan de rivier en een heerlijk diner dat voor je inbegrepen is. Overnachting in Wilderness Hotel Muotka.
Rijafstand Salla - Saariselkä: ca. 305 km | ca. 3,5 uur

Dag 5

Dag 5 Het Urho Kekkonen Nationaal Park

Het Urho Kekkonen Nationaal Park

Je wordt wakker te midden van de alom aanwezige natuur. Wanneer je naar buiten gaat adem je de gezonde, zuivere lucht van Lapland in, je hoort de vogels fluiten, staart naar de omliggende heuvels en voelt dat de zon hier behoorlijk krachtig kan zijn. Met je rugzak op wandel je zo vanuit je hotel het Nationaal Park Urho Kekkonen in, een eldorado voor wandelliefhebbers. Samen met een gids bewandel je de nabijgelegen heuvels Kiilopää en Kaunispää, dan is de toendra voor je gevoel opeens wel heel erg dichtbij. De gids verteld je alles over de bijzondere flora en fauna van deze unieke wereld. Je raakt zeker niet uitgepraat over de “off-track” wandeltocht met de gids en de vele vergezichten van dit prachtige ongerepte landschap! 's Avonds kun je heerlijk relaxen en napraten tijdens het diner. Overnachting in Wilderness Hotel Muotka.

Dag 6

Dag 6 Naar de Noordkaap!

Naar de Noordkaap!

Een lange, maar schitterende reis naar de Noordkaap! Deze dag staat eerst in het teken van de twee hoofdsteden van de Sami: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). In beide plaatsen is een prachtige expositie over de oorspronkelijke inwoners van Lapland. Inari is het centrum van de Sami cultuur in Finland en in het Siida Museum kun je kennismaken met de historie, de gewoontes en gebruiken van dit bijzondere volk. Ook is er veel aandacht voor de natuur in dit deel van Lapland. Tip, breng een bezoekje aan de zilversmid tegenover het Siida Museum: ze heeft prachtig zilverwerk en maakt nog steeds mooie spelden, hangers en andere Sami sieraden. De rit naar de Noorse grens leidt je over de Finse hoogvlaktes, uitgestrekte bossen en langs het immense Inarimeer. In Noorwegen zet je je horloge een uur terug want het is hier net zo laat als in Nederland. Via de Noordkaaptunnel kom je op het Magerøya eiland. De vegetatie is inmiddels volledig veranderd - je zult het even zonder bomen moeten doen - maar de route naar het uiterste randje van Europa is adembenemend! Ben je al klaar voor vannacht? Vanavond bezoek je de Noordkaap om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen jou en de Noordpool en als je geluk hebt een oranjerode middernachtzon. Wij zorgen voor een entreeticket! Je overnacht in een hotel in of nabij Honningsvåg.
Rijafstand Saariselkä - Honningsvåg: ca. 440 km | ca. 6,5 uur

Dag 7

Dag 7 Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Vandaag reis je naar Alta. Een route naast prachtige vergezichten ook met vele kuddes rendieren. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap. Vooral in augustus en september bestaan de kuddes vaak uit honderden of zelfs duizenden dieren! Je kunt ook een bezoek brengen aan de kleine vissersplaatsjes Gjesvaer, Kamøyvaer of Skarvåg. Het vissersdorp Gjesvaer is omgeven door honderden eilanden waar in de zomermaanden allerlei vogels broeden: Jan van Genten, zeearenden, aalscholvers en een kolonie van zo'n 800.000 papegaaiduikers. Als je wilt, kun je met een gids op stap en een vogelsafari maken om ze te voeren. Je reist door het schitterende berglandschap van Finnmark. Jouw eindbestemming is Alta, prachtig gelegen aan het Finnmarkfjord. Mis in geen geval het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de typische rotstekeningen even ten zuiden van deze stad, die tot het Werelderfgoed behoren. De Sautso canyon, waar fanatiek op zalm wordt gevist, is een eldorado voor wandel- en visliefhebbers. Je overnacht in Alta.
Rijafstand Honningsvåg - Alta: ca. 207 km | ca. 3 uur

Dag 8

Dag 8 Ontdek Alta

Ontdek Alta

Vandaag heb je een dag om te genieten van de prachtige omgeving. Bezoek bijvoorbeeld het Alta Museum waar je meer leert over de Sami cultuur en wandel langs de eeuwenoude rotsschilderingen. Wil je liever een uitdagendere wandeling? Ga voor een mooie route langs de Sautso canyon of een actieve excursie met een gids. Overnachting in Alta.

Dag 9

Dag 9 Bruisend Tromsø

Bruisend Tromsø

Na het ontbijt reis je door naar het 'Parijs van het Noorden', Tromsø. Deze stad heeft veel te bieden en vrijwel alles is op loopafstand. Bezoek de Ishaven kathedraal of het Polaria museum of geniet gewoon van de sfeer en de mensen op een van de vele gezellige terrasjes in deze bruisende stad. Als extra is een ritje met de kabelbaan Fjellheisen al inbegrepen. De kabelbaan brengt je naar 420 meter hoge rots met uitzicht over de stad en de fjorden. Vanaf juni t/m half augustus is de kabelbaan tot half 1 's nachts geopend. Naast het uitzicht op Tromsø, kun je ook genieten van de middernachtzon.
Rijafstand Alta - Tromsø: ca. 381 km ca.5,5 uur

Dag 10

Dag 10 De schilderachtige Lofoten

De schilderachtige Lofoten

De route van vandaag is een genot om te rijden en onbeschrijflijk mooi. Je zult honderden keren willen stoppen om de vergezichten op je in te laten werken en mooie foto's te maken. Is het niet om de vele mooie bergtoppen en de uitzichten onderweg, dan is het wel om die enorme hangbrug waarover je rijdt om van het vasteland van Noorwegen de eilanden van de Vesterålen en de Lofoten te bereiken. Over kronkelende weggetjes rijd je langs idyllische vissersdorpjes, door lange tunnels en over hoge bruggen om uiteindelijk bij Svolvær aan te komen. Hier zul je de komende dagen verblijven.
Rijafstand Tromsø - Svolvær: ca. 430 km | ca. 6 uur

Dag 11

Dag 11 Laat je verleiden

Laat je verleiden

Iedereen kent wel de foto’s van de Lofoten: steil uit zee oprijzende bergen met her en der de sneeuwresten van de winter, rode vissershuisjes op houten palen, stokvis op speciale rekken tussen de huizen om te drogen, kleine haventjes met kleurige vissersboten en houten steigers. Niet voor niets komen hier al eeuwen vele schilders naartoe om dit op doek vast te leggen. Er zijn dan ook tal van kunstenaarsgaleries op de eilanden. Als je geen linnen en verf of schetsboek bij je hebt, neem dan de camera mee om alles op de gevoelige plaat vast te leggen!

Dag 12

Dag 12 Vikingen en Trollfjord

Vikingen en Trollfjord

Breng een bezoek aan de vissersplaatsjes Njusfjord, Henningsvær en Å, helemaal in het zuiden van de Lofoten. In Andenes kun je een walvissafari maken of breng een bezoek aan het Lofotr Vikingmuseum in Borg om u voor heel even een echte Viking te voelen. Een aanrader is om een excursie te reserveren per RIB-boot naar de indrukwekkende Trollfjord. Deze hele smalle, twee kilometer lange zijarm van de Raftsund wordt omsloten door bergen die tot meer dan 1000 meter steil uit zee oprijzen. Er worden heel veel zeearenden gezien, soms zo dichtbij dat u ze kunt voeren!

Dag 13

Dag 13 Mijnen, bergen en de Middernachtzon bij Kiruna

Mijnen, bergen en de Middernachtzon bij Kiruna

Vandaag vertrek je, via het smalste stukje Noorwegen richting de mijnstad Kiruna, in Zweeds Lapland. Een mooie route vanaf de Noorse kust de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden op en bij Riksgränsen de Zweedse grens over. Vanaf dit moment rijd je dwars door het hooggebergte van Zweeds Lapland met steile berghellingen, watervallen en kristalheldere meren. Je bevindt zich in het wandelwalhalla van Zweden: het Abisko National Park. Je werpt een blik op Lapporten, een hangend U-dal iets ten zuidoosten van Abisko. Het karakteristieke profiel is één van de bekendste symbolen voor Lapland. Vrij vertaald betekent Lapporten “de poort naar Lapland”. Vanaf de bergtop Njulla, te bereiken per kabelbaan, heb je een geweldig uitzicht richting Lapporten. Een andere blikvanger is het meer Torneträsk, het grootste bergmeer van Scandinavië. Aan de rand van het mijnstadje Kiruna liggen de Giron cabins van Camp Ripan. Je verblijft één nacht in deze cabin. Je overnacht in Kiruna.
Rijafstand Svolvær - Kiruna: ca. 380 km | ca. 5,5 uur

Dag 14

Dag 14 Via het ijshotel terug naar Fins Lapland

Via het ijshotel terug naar Fins Lapland

Vanuit Kiruna gaat de route weer terug naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Maak een kleine maar interessante omweg naar het noordelijk gelegen Jukkasjärvi: hier kun je een originele Sami kerk bezichtigen en een kijkje nemen of bezoek het ijshotel. Het ijshotel is ook in de zomer geopend en je zult hier prachtige ijsculpturen zien. Je reist vervolgens door het hart van Zweeds Lapland tot je bij de Botnische Golf aankomt. Via de grensovergang bij Pello bereik je weer de plaats waar uw reis begon: Rovaniemi. Misschien heb je nog tijd om het prachtige Arktikum museum te bekijken of de Kerstman een hand te schudden? Er is een bungalow gereserveerd in Rovaniemi.
Rijafstand Kiruna - Rovaniemi: ca. 350 km | ca. 4,5 uur

Dag 15

Dag 15 Terug naar huis

Terug naar huis

Aan het einde van de ochtend lever je de huurauto weer in op de luchthaven en vlieg je rechtstreeks terug naar Rotterdam. Met een koffer vol bijzondere ervaringen en mooie herinneringen.
Rijafstand hotel Rovaniemi - luchthaven Rovaniemi: ca. 8 km | ca. 10 min

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: