PRINT PAGINA

Dwars door Lapland en fjorden fly & drive

Beleef de Finse natuur, de Noorse eilanden en het Zweedse hooggebergte

Dag 1

Dag 1 Vliegen naar het Pure Noorden

Vliegen naar het Pure Noorden

Met een rechtstreekse vlucht land je begin van de middag in de 'hoofdstad' van Lapland: Rovaniemi. Met bijna 35.000 inwoners is Rovaniemi één van de grootste steden in Noord-Finland. Na het ophalen van je huurauto bij de luchthaven kun je eerst even de hand schudden van de beroemdste inwoner van Rovaniemi: de Kerstman! Ook een bezoek aan het Arktikum is een absolute aanrader alvorens je doorrijdt naar Luosto. Overnachting in Luosto.
Rijafstand luchthaven Rovaniemi-Luosto: ca. 118 km | ca. 1,5 uur

Dag 2

Dag 2 Amethistmijn op de Lampivaara

Amethistmijn op de Lampivaara

Na een heerlijk ontbijt in het nabijgelegen hotel bezoek je de amethistmijn van Luosto. De mijn is gelegen op de top van de Lampivaara heuvel. Vanaf de bijbehorende parkeerplaats loop je door de bossen omhoog naar de mijn, waar je zelf naar je paarse geluksteen kunt zoeken. Drink na afloop nog een kop koffie in het café voordat je terugloopt en vergeet vooral niet van het mooie uitzicht te genieten!
Overnachting in Luosto.

Dag 3

Dag 3 Door de arm van Finland

Door de arm van Finland

Vandaag maak je een reis door de “Arm van Finland”, pal langs de grens met Zweden, naar het plaatsje Kilpisjärvi. De route is werkelijk adembenemend. Kilpisjärvi heeft slechts 100 inwoners en is een waar wandelparadijs. Je verblijft in een fijne bungalow, niet ver van de heilige berg van de Sami: Saana. Als je nog energie over hebt, aanschouw de middernachtzon of zonsondergang vanaf de top van deze berg of ontspan lekker in je eigen sauna. Overnachting in Kilpisjärvi.
Rijafstand Luosto-Kilpisjärvi: ca. 400 km | ca. 5 uur

Dag 4

Dag 4 Het wandelparadijs Kilpisjärvi

Het wandelparadijs Kilpisjärvi

Hier in de middle of nowhere van Kilpisjärvi, de meest afgelegen plek in Finland, is het een eldorado voor de wandelaar. Je ontwaakt onder toeziend oog van de Saana, aan de overzijde van het meer zie je de Zweedse en Noorse bergen en aan de andere zijde het oneindige toendra-landschap. Wandel naar het drielandenpunt of kies voor één van de vele andere wandelroutes, er is voor ieder wat wils! Overnachting in Kilpisjärvi.

Dag 5

Dag 5 Het pareltje Senja

Het pareltje Senja

Vandaag zeg je Kilpisjärvi gedag en rijd je westwaarts naar Senja. Je passeert al snel de grens met Noorwegen en rijdt door de glooiende Noorse landschappen. Houd ook je ogen open voor de vele rendieren die in dit gebied leven, dit zorgt soms voor unieke plaatjes. Richting het eiland Senja wordt de natuur steeds spectaculairder. Senja wordt wel 'klein Noorwegen' genoemd en de koningin van Noorwegen verblijft regelmatig op dit prachtige eiland, je zult al snel merken waarom. Je verblijft in het Senja Fjordhotell, een idyllisch hotel en prachtig gelegen aan het water. 
Rijafstand Kilpisjärvi-Senja: ca. 230 km | ca. 3,5 uur

Dag 6

Dag 6 Wakker worden op een bijzondere locatie

Wakker worden op een bijzondere locatie

Deze ochtend moet je jezelf even in de arm knijpen om te beseffen waar je ook alweer bent. Geniet in de ochtend van een heerlijk Noors ontbijtbuffet en ga vervolgens de natuur in. In het Nationaal Park Ånderdalen zijn vele wandelroutes, van eenvoudig tot zwaar. Bij de receptie van het hotel kunnen ze je hierover informeren. Verken je de omgeving liever per fiets? Het hotel verhuurt fietsen en adviseert je graag over mooie routes om het eiland al trappend te verkennen. Overnachting op Senja.

Dag 7

Dag 7 Roadtrip op Senja

Roadtrip op Senja

Senja heeft twee kustlijnen - een groene en glooiende binnenkust en een grimmige, blootgestelde buitenkust. De buitenkust is prachtig en nog relatief onbekend. De reden is dat de kust tot voor kort slecht te bereiken was met slechts enkele doodlopende wegen. Nu zijn de prachtige vissersdorpen door wegen en tunnels met elkaar verbonden, zodat je langs het grootste deel van de kust kunt rijden. De route wordt nu ook wel nationale toeristenroute Senja genoemd en loopt van Gryllefjord naar Botnhamn, met korte omwegen naar Mefjordvær en Husøy. De route is in totaal 102 km lang (weg 86/862). Overnachting op Senja.

Dag 8

Dag 8 Wildlife walhalla

Wildlife walhalla

Na een heerlijke nachtrust is het tijd om door te reizen naar Andøy, het noordelijkse eiland van Vesterålen. Andøy wordt ook wel walviskoninkrijk van het noorden genoemd en niet zonder reden. Andøy ligt dichter bij de rand van de continentale plaat dan elke andere locatie in Noorwegen. Vlakbij Andenes vind je een steile en smalle diepzeekloof die de kuststromingen beïnvloeden en koud, voedselrijk water vanuit de afgrond naar de oppervlakte duwt (opwelling). Hier komt veel haring op af en daardoor leven veel walvissen in dit gebied. Verder heeft Andøy een prachtige en ongerepte natuur, je komt er helemaal tot rust. Je overnacht in Marmelkroken.
Rijafstand Senja - Andenes
Per de ferry: ca. 120 km | ca. 3 uur (tot 1 september)
Over land: ca. 245 km | ca. 5,5 uur 

Dag 9

Dag 9 Op zoek naar walvissen

Op zoek naar walvissen

Vandaag staat een spectaculaire ervaring op het programma, je gaat op walvissafari vanuit Andenes. Er is 98% kans dat je walvissen (meestal potvissen) gaat zien tijdens een walvissafari vanuit Andenes. Je krijgt eerst een uitgebreide informatiebijeenkomst en daarna ga je met een RIB-boot de zee op. Als er walvissen worden gespot, probeert de boot zo dichtbij mogelijk te komen en dan is het afwachten tot het moment dat de walvis duikt en de staart langzaam in het water verdwijnt. Hou de camera klaar want dat is hét moment om een foto te maken! Overnachting in Marmelkroken. 
 

Dag 10

Dag 10 Zuidelijk Vesterålen

Zuidelijk Vesterålen

Vandaag vervolg je de route zuidwaarts en geniet je van alle mooie uitzichten onderweg. Je overnacht vanavond in Offersøy, het zuidelijkste puntje van Hinnøya, het zuidelijke eiland van Vesterålen en het grootste eiland van Noorwegen. 

Dag 11

Dag 11 Laat je verleiden

Laat je verleiden

Vanuit Offersøy heb je vandaag alle tijd om de Lofoten te verkennen. Iedereen kent wel de foto’s van de Lofoten: steil uit zee oprijzende bergen met her en der de sneeuwresten van de winter, rode vissershuisjes op houten palen, stokvis op speciale rekken tussen de huizen om te drogen, kleine haventjes met kleurige vissersboten en houten steigers. Niet voor niets komen hier al eeuwen vele schilders naartoe om dit op doek vast te leggen. Er zijn dan ook tal van kunstenaarsgaleries op de eilanden. Als je geen linnen en verf of schetsboek bij je hebt, neem dan toch in elk geval je camera mee om alles op de gevoelige plaat vast te leggen!  Ben je op zoek naar iets actiefs dan zit je op de Lofoten ook goed! Je kunt prachtig wandelingen en fietstochten maken. Daarnaast kun je hier in een zeekajak of in RIB-boot stappen om de uitzonderlijke natuur vanaf de zee te bewonderen. De RIB-boot neemt je mee naar “Trollfjorden” een prachtig smal fjord omgeven door hoge bergen waar je zeearenden kunt bewonderen. Maar geniet bovenal van de prachtige natuur om je heen en de vrijwel verlaten, parelwitte stranden. Overnachting in Offersøy.

Dag 12

Dag 12 De rust in Björkliden

De rust in Björkliden

De route van vandaag is een genot om te rijden en onbeschrijflijk mooi. Je passeert de Zweeds-Noorse grens bij Riksgränsen. De Noorse kant is 's winters dikwijls afgesloten vanwege de vele sneeuw die hier jaarlijks valt. Vanuit Offersøy passeer je een indrukwekkend staaltje natuur, de Ofotfjord. Je zult vele keren willen stoppen om de vergezichten op je in te laten werken en mooie foto's te maken. Je ruilt de fjorden in voor berglandschappen en grote, open vlaktes met heldere meren alvorens je het eindpunt van deze dag bereikt: Hotel Fjället in Björkliden. 
Rijafstand Offersøy-Björkliden: ca. 220 km | ca. 3,5 uur

Dag 13

Dag 13 Nationaal Park Abisko

Nationaal Park Abisko

Vandaag word je tijdens het ontbijt getrakteerd op een geweldig uitzicht. Je werpt een blik op Lapporten, een hangend U-dal iets ten zuidoosten van het Abisko NP. Het karakteristieke profiel van het U-vormige dal is van ver af zichtbaar en is één van de bekenste symbolen voor Lapland. Vrij vertaald betekent Lapporten “de poort naar Lapland”. Een andere eye-catcher is het meer Torneträsk. Dit meer is het op zes na grootste meer van Zweden en heeft een oppervlakte van liefst 330 km², is 70 kilometer lang en heeft een maximale diepte van 168 meter. Je hebt vandaag de kans om het wandelparadijs van Zweden te wandelen, het Abisko Nationaal park. Daarnaast zijn er tal van wandelingen direct vanaf het hotel te maken. Houd je van een uitdaging? Dan kun je een excursie per helikopter maken naar een gletsjer en deze bewandelen, een onvergetelijke ervaring! Overnachting in Hotel Fjället. 

Dag 14

Dag 14 Door hartje Lapland terug naar Finland

Door hartje Lapland terug naar Finland

Deze dag maak je tijdens een lange autoreis kennis met de pracht van de uitgestrekte taiga van Finland en Zweden. Geen haast. De zon schijnt 24 uur in juni tot half augustus en in de naaldbossen en hoogveengebieden of bij de kraakheldere wateren zijn er ontelbaar veel plekken om even de benen te strekken. Langzaam aan laat je de bergen achter je en rijd je uiteindelijk door de bossen. Je passeert de grens met Finland en overnacht in Loma-Vietonen Lodge, prachtig tussen de bossen en met adembenemende uitzichten over het water. Je wordt welkom geheten door Tuija, je voelt je er gelijk thuis. Kom in de avond bij in je eigen bungalow met privésauna. 
Rijafstand: Björkliden - Meltosjärvi: ca. 400 km | ca. 5 uur

Dag 15

Dag 15 Terug naar huis

Terug naar huis

Vandaag rijd je terug naar de luchthaven van Rovaniemi. Bij aankomst lever je de huurauto in en vlieg je rechtstreeks terug naar Amsterdam. Met een koffer vol bijzondere ervaringen en mooie herinneringen!
Rijafstand Meltosjärvi - Rovaniemi: ca. 72 km | ca. 1 uur

 

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: