PRINT PAGINA

De smaak van Lapland fly & drive

Ontdek het pure leven in Noord-Scandinavië en schuif aan tafel bij de locals

Dag 1

Dag 1 Welkom in het Pure Noorden

Welkom in het Pure Noorden

Vanaf Rotterdam The Hague Airport vlieg je met een rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi. Na het ophalen van je bagage staat de huurauto al klaar, je kunt direct op pad. Door de Finse bossen rij je richting de Russische grens. Let wel goed op, wie weet kom je onderweg rendieren tegen. Kort voor de grens is je eindpunt, de Isokenkäisten Klubi lodge. Je verblijft midden in de natuur en laat je er vooral verwennen door de zussen Katja en Sirpa. 's Avonds schuif je aan tafel voor een heerlijk diner, bereid met lokale gerechten en veelal gemaakt van eigen recepten.
Rijafstand Rovaniemi luchthaven - Isokenkäisten Klubi Lodge: ca. 230 km | 3 uur

Dag 2

Dag 2 De kookgeheimen van Sirpa

De kookgeheimen van Sirpa

Vandaag vertelt Sirpa je graag over haar kookgeheimen in de kota. Een kota is een traditionele Lapse hut in de vorm van een tent zoals deze vroeger werd gemaakt van rendierhuiden door rondtrekkende Sami. Volgens de eeuwenoude traditie van de regio Kuusamo worden zalm en andere lokale vis in het seizoen bereid tot een heerlijke maaltijd. Voor het voorgerecht maak je een soep of een salade. Het hoofdgerecht bestaat uit gerookte zalm van het vuur en gekookte aardappelen. Als dessert maak je ‘Poor Knights’, een smakelijk gerecht van gefrituurd witbrood geserveerd met bosbessenjam en slagroom. Deze Finse gastronomische maaltijd wordt gegeten onder het genot van een knisperend haardvuur. Na de maaltijd drink je een heerlijk kopje kampvuurkoffie en vertelt Sirpa je graag verhalen over het leven in Noordoost-Finland. Overnachting in Isokenkäisten Klubi Lodge.

Dag 3

Dag 3 Hike naar de top en bezoek de rooksauna

Hike naar de top en bezoek de rooksauna

Na het heerlijke ontbijt kan je je dag volledig naar wens invullen, laat je vooral ook adviseren door de zussen, zij kennen de regio namelijk op hun duimpje. Wandel bijvoorbeeld naar de top van de Kuntivaara heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over Rusland en je kunt luisteren naar het geluid van de wildernis. Bij terugkomst is de rooksauna al voor je opgewarmd, de grote trots van de familie. Het duurt bijna 8 uur voordat de sauna op temperatuur is, de meest authentieke manier van naar de sauna gaan. De sauna ligt direct aan het Heikinjärvi meer, neem gerust een duik in het meer wanneer je het warm krijgt. Na de sauna smul je van het laatste diner van Sirpa alvorens je de reis voortzet. Je zult haar kookkunsten vast gaan missen! Overnachting in Isokenkäisten Klubi Lodge.

Dag 4

Dag 4 Met een volle buik via Syöte National Park naar Loma-Vietonen

Met een volle buik via Syöte National Park naar Loma-Vietonen

Met een volle buik ga je weer op pad. Je kunt er voor kiezen om rechtstreeks naar je volgende verblijf te rijden of voor een omweg. Stop dan bijvoorbeeld bij Syöte Nationaal Park, een prachtig natuurpark waar tal van wandelroutes zijn uitgestippeld. Vanavond slaap je bij de kleinschalige accommodatie Loma-Vietonen. Bij aankomst word je welkom geheten door Tuija en haar gezin, je voelt je er direct thuis! Geniet van een voortreffelijke maaltijd en ontspan na afloop van de middernachtzon op deze bijzondere locatie.
Rijafstand Isokenkäisten Klubi Lodge - Loma-Vietonen Lodge: ca. 285 km | ca. 4 uur

Dag 5

Dag 5 Bessen en paddenstoelen plukken in het bos met Tuija

Bessen en paddenstoelen plukken in het bos met Tuija

In Lapland houden ze van lokale producten, zo plukken de meeste bewoners dan ook hun eigen bessen en paddenstoelen. In Finland geldt het allemansrecht, wat kort samengevat betekent dat iedereen vrije toegang heeft tot de natuur. Je mag dus gaan en staan waar je wil! Vandaag ga je zelf ook op zoek naar lokale producten. Je krijgt uitleg welke producten je precies wel en niet kunt eten en natuurlijk ook wat je ermee kunt bereiden, zoals bijvoorbeeld jam of thee, maar ook schoonheidsproducten. De producten zijn seizoensgebonden. In de avond schuif je aan tafel voor een heerlijk 3-gangen diner bereid door Tuija. Overnachting in Loma-Vietonen.

Dag 6

Dag 6 Verken de omgeving vanaf het water

Verken de omgeving vanaf het water

Loma Vietonen ligt aan de oever van een groot meer. Wat is er nu leuker dan de omgeving vanaf het water te verkennen? Pak gerust een van de kano’s of een roeiboot mee. Ervaar de oorverdovende stilte en kom volledig tot rust. Vergeet overigens geen lunchpakketje voor jezelf mee te nemen: een thermoskan koffie en Finse Makara’s (worstjes) om te grillen, zoals de Finnen het ook doen. Leg je kano of boot aan op een van de eilandjes in het meer of gewoon langs het water en maak een vuurtje. Klaar is je lunch! Overnachting in Loma-Vietonen.

Dag 7

Dag 7 Naar de poolcirkel!

Naar de poolcirkel!

Na het heerlijke ontbijt is het tijd om de omgeving te verkennen. Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf je verblijf vind je Orhinselkä, een mooi zandstrand aan de oever van het Miekojärvi meer, precies op de poolcirkel! Zandstranden zijn erg uniek in Lapland, omdat de regio voornamelijk uit bossen bestaat. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 2,5 km wandelen naar de locatie waar je in de stilte kunt ontspannen. Vergeet ook niet naar het topje van de berg Raakonvaara te wandelen, hier tref je een magnifiek uitzicht over het meer. Maak je deze dagtocht liever samen met een gids? Vraag dan naar de mogelijkheden bij Loma-Vietonen. Overnachting in Loma-Vietonen.

Dag 8

Dag 8 Terug naar huis

Terug naar huis

Helaas is het einde van je reis aangebroken, het is tijd om weer naar huis te gaan. Vol mooie herinneringen op zak vlieg je met een rechtstreekse vlucht weer terug naar Rotterdam The Hague Airport! 
Rijafstand Loma-Vietonen - Luchthaven Rovaniemi: ca. 70 km | ca. 1 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: