Alles over Finland en Fins Lapland
Finland, met de noordelijke provincie Lapland, is ca. 340.000 km² groot met ruime 5 miljoen inwoners. Dat betekent dat dit land 8,5 maal zo groot is als Nederland en daarnaast ongeveer een derde van ons aantal inwoners telt. Als je dan nog bedenkt dat de meeste Finnen rond Helsinki, Turku en Tampere in het zuiden wonen, dan begrijp je dat u hier een bestemming heeft waar ruimte, rust en natuur de toon zetten.
De republiek Finland wordt in het noorden begrensd door Noorwegen, in het westen door Zweden en in het oosten door Rusland. In het zuiden scheidt de Finse Golf het land van Estland. De hoofdstad is Helsinki, waar ook de president zetelt die één keer per 6 jaar wordt gekozen. Een bijnaam voor Finland is ook wel ‘het land van de duizend meren’. In werkelijkheid zijn dit er ruim 188.000. Het Saimaameer is hiervan het grootste.
De noordelijkste provincie van Finland heet Lapland (ook wel Sapmí). Dit deel van het land ligt rond en boven de Poolcirkel en wordt bewoond door de Sami (de bewoners geven aan deze naam de voorkeur boven ‘Lappen’, wat als beledigend wordt ervaren). Het is onderdeel van een regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een deel van Rusland. Uniek in de zomermaanden is dat de zon hier niet ondergaat. Dit wordt ook wel de Middernachtzon genoemd. Hoe noordelijker je reist, hoe langer je dit verschijnsel kunt waarnemen.
Bessen plukken (vitamine C)
Eind juli wordt het tijd om de stevige schoenen aan te trekken, een emmer mee te nemen en op pad te gaan om de allermooiste bessen te plukken. Een passie van de Finnen. Overal groeien ze rijkelijk en in vele verschillende soorten. Zoals frambozen, bosbessen en veenbessen. En wanneer het lukt om al dat lekkers niet meteen op te eten, kun je er heerlijke gerechten van maken. Wat dacht je van een frisse bosaardbeienmelk of een bosbessentaart? Met een koud glas melk erbij een echte Finse zomertraditie!
De Finse ‘big five’ (Arctic safari)
In het wild komen nog beren, lynxen, wolven, vossen, bevers en veelvraten voor. Je kunt zelfs op safari naar deze Finse ‘big five’. De lemming is karakteristiek voor Lapland en leeft op de bergen boven de boomgrens. De beschermde eland komt vooral voor in de wouden en moerasgebieden. Verder zijn er zo’n 300 verschillende soorten vogels en vele vissoorten te vinden in de baaien, archipels en meren.
Amethist en Goud zoeken (bling-bling in Lapland)
Wie zoekt zal vinden in Lapland. En wel je geluksamethist of echt Laps goud. Bovenop de Lampivaara in Luosto ligt de enige nog in gebruik zijnde amethistmijn van Europa die ook bezoekers verwelkomt. Ervaar de magie en luister naar de fascinerende verhalen en legendes over deze steen. In de mijn ligt één speciale gelukssteen al twee biljoen jaren op je te wachten. Leer meer over de historie van de goudkoorts en de legende van de Nederlandse Petronella. Het Lapse goud heeft veel teweeg gebracht in Lapland en werd voornamelijk gedolven tussen 1900 en 1950. Vandaag de dag zoeken mensen nog steeds naar goud in Tankavaara. De Ivalojoki en Lemmenjoki behoren tot de meest legendarische rivieren voor gouddelvers. Stap in dit avontuur en ga zelf op zoek naar het goud. Wie weet krijgt de goudkoorts jou in z’n greep en neem je straks Laps goud mee naar huis als aandenken.
Land van 1000 meren (zuiver en kristalhelder water)
In Finland en Fins Lapland is een overvloed aan water: rivieren, meren, stroomversnellingen en watervallen. Finland heeft de bijnaam 'het land van duizend meren', maar eigenlijk wordt het land hiermee tekort gedaan. Het zijn er namelijk meer dan 188.000! Je kunt hier heerlijk zwemmen, want het water is helder en schoon. Het is ook een ideale manier om de omgeving per kano of raftboot te verkennen. Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Al peddelend in de kano kun je nog beter van de natuur genieten. De tijd lijkt even stil te staan. Onderweg stop je en geniet je bij een kampvuur van bessensap en gril je zoals elke Fin een worstje, lekker met Finse mosterd. Het raften, ook wel wildwatervaren, is een hele andere belevenis. Een grote hoeveelheid smeltwater zorgt voor flinke stroomversnellingen. Meegevoerd worden over dit snelstromende water en de rubberen boot de goede kant op te sturen geeft een geweldige adrenalinestoot. Het is spannend, een echte teamsport en geschikt voor alle leeftijden.
Proef de Finse keuken (voor fijnproevers)
De Finse keuken is sterk beïnvloed door Zweden en Rusland. Combineer je dit met alle natuurlijke ingrediënten uit de vele meren, rivieren, zee en de bossen en je krijgt als resultaat een keuken met (h)eerlijke verse gerechten. Op veel menu’s kom je regenboogforel, zalm en vlees van rendier, eland en beer tegen, gecombineerd met verse aardappelen, allerlei soorten bessen en paddestoelen. Loopt het water je al in de mond wanneer je denkt aan een bij het houtvuur gerookte zalm?
Landschap (de laatste wildernis van Europa)
Geologische krachten, de ijstijd en barre klimaten hebben ervoor gezorgd dat er in Finland een landschap is ontstaan met heuvels, diepe kloven, kristalheldere meren, toendra en veenmoeras. Het is er schoon en puur en de natuur kan ongestoord haar gang gaan. Met als resultaat vele dichte naaldbossen. Margrieten, boterbloemen en korenbloemen kom je overal in het land tegen. Hoe noordelijker je komt, hoe kleiner de bomen worden.
De Finse sauna
Wil je graag tijdens de reis door Finland genieten van een heerlijke sauna? Maak je geen zorgen: die zijn overal! In bijna elke accommodatie heb je de beschikking over een sauna. Zelf opstoken, eventueel met eigen gekapte hout, en daarna heerlijk luieren. Genoeg opgewarmd? Grote kans dat op een paar voetstappen buiten de sauna een beek of meertje je met haar kraakheldere water wil opfrissen!