Elektrisch rijden in Scandinavië
Elektrisch rijden

Alles over elektrisch rijden in Scandinavië

Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker, ook in Scandinavië. Het is daarom heel makkelijk om een rondreis met je eigen elektrische auto te maken. Eigenlijk is Scandinavië koploper op dit milieuvriendelijke vervoer. Daarom hebben we op deze pagina wat tips verzameld en praktische informatie op een rijtje gezet.

elektrische auto opladen vakantie scandinavië 

Rondreis per elektrische auto door Scandinavië boeken

Wil jij met je eigen elektrische auto rondreizen door Scandinavië? Boek één van onze eigen autorondreizen. Voor advies en tips over welke rondreis het beste bij je past, kun je contact met ons opnemen.

Op reis met je elektrische auto naar Scandinavië 

Reizen met je eigen elektrische auto naar Scandinavië is een makkie. Bang zijn voor een lege accu is dus echt niet nodig. Net als in Nederland vind je Scandinavië een grote hoeveelheid laadpalen. Zowel bij tankstations als bij accommodaties en ingangen van nationale parken. Met de mobiele apps Chargemap en Plugshare vind je in no-time een geschikte laadpaal in de buurt. En op de website place to plug spot je ook zo alle dichtbijzijnde oplaadpunten. Een milieuvriendelijkere roadtrip maken door Scandinavië wordt zo een stuk toegankelijker!

Wanneer je een eigen autorondreis door Noorwegen, Zweden en/of Finland boekt met Voigt Travel, zorgen wij ervoor dat je comfortabel op pad kunt. Daarom regelen we de ferryovertocht voor je en geven we je routes mee. Wanneer je een eigen autorondreis door Finland boekt, maak je gebruik van de ferryovertocht vanuit Travemünde naar Helsinki. Om in Travemünde te komen, is een rit van ongeveer zes uur nodig. Gelukkig vind je in Duitsland meer dan 8000 oplaadpalen. Begin je je eigen autorondreis in Noorwegen? Dan pak je de ferry in Eemshaven (Groningen), Hirtshals (Denemarken) of Kiel (Duitsland). Voor oplaadmogelijkheden in Denemarken kun je hier kijken. Je kunt de auto ook bij de plekken waar de ferry's vertrekken opladen, zoals in het haufenhaus in Travemünde of bij de opstapplek in Hirtshals.

Oplaadpunten in Finland

In Finland kom je de meeste oplaadpalen voor elektrische auto's in het zuiden tegen. En dat is logisch, want daar wonen de meeste mensen. Reis je door naar het noorden, dan kun je in de dorpen en kleinere steden opladen. Maar ook accommodaties, zoals Hotel Iso Syöte, biedt elektrische oplaadmogelijkheden aan. Nog meer naar het noorden, bijvoorbeeld bij Saariselkä, laad je de auto gewoon op bij het tankstation. En dat geldt voor meer plekken. Bekijk hier alle oplaadpunten in Finland.

Opladen Finland 

Oplaadpunten in Zweden

Ook in Zweden vind je een scala aan EV oplaadpalen. Net als in Finland zijn er in het zuiden de meeste te vinden. Reis je door naar het noorden, dan tref je elektrische oplaadpalen aan bij tankstations en accommodaties. In het noorden is het een kwestie  van meer plannen en rekening houden met de inhoud van de accu. Er wonen minder mensen in het noorden dus je vindt hier ook minder oplaadpalen. Bekijk hier alle oplaadmogelijkheden in Zweden.

Oplaadpunten in Noorwegen

Noorwegen is hét land voor elektrisch rijden. Vorig jaar reed meer dan de helft van de Noorse bevolking al elektrisch. De overheid stimuleert het rijden met een elektrische auto en daardoor zijn er extra voordelen beschikbaar voor reizigers die elektrisch rijden. Denk aan korting op ferry's, kosteloos gebruikmaken van tolwegen en openbare parkeerplekken. Alle voordelen vind je op de website van de Norwegian EV Association. Je kunt een lidmaatschap aanvragen via deze pagina.

In Noorwegen vind je door het hele land een scala aan oplaadpalen voor EV voertuigen. Vooral rond steden als Oslo, Bergen en Trondheim en Tromsø. Maar ook in kleinere dorpjes zoals Hammerfest en Kirkenes. Bekijk hier alle oplaadpunten in Noorwegen.


Elektrisch rijden Noorwegen  

Oplaadpunten in IJsland en Schotland

Ook in IJsland en Schotland kun je een rondreis maken met je elektrische auto. In IJsland vind je ongeveer 350 oplaadpalen. Bekijk ze hier. In Schotland zijn ook door het hele land verspreid oplaadpalen te vinden. Er zijn er in totaal 642. Ontdek ze hier.

Hoe laad je je elektrische auto op in Scandinavië?

Fijn al die oplaadpunten in Scandinavië, maar hoe laad je je auto in het buitenland op? In Noorwegen, Zweden en Finland kun je met internationale laadpassen, zoals die van Plugsurfing en Chargemap opladen. Ook Fortum komt in alledrie de landen geregeld terug. Een handige provider om een laadpas van aan te schaffen dus. Je downloadt een app op je mobiele telefoon en betaalt vervolgens via die app met je creditcard.

Je kunt natuurlijk ook voor nationale providers gaan. In Finland is de meest voorkomende laadpaal, naast Fortum, van Virta. In Zweden kom je ook uit de voeten met Mer Sweden. En in Noorwegen is dat Mer.