Doen in Savonlinna
Savonlinna Zuid-Finse stedentrip

Doen in Savonlinna: de leukste tips

Savonlinna is één van de gezelligste steden in het zuiden van Finland als je het ons vraagt en daarom zeker een bezoek waard. Op deze pagina vertellen we je wat je allemaal kunt doen in Savonlinna: van de niet te missen hoogtepunten tot de leukste wijken. Bekijk ze hier.

 

Een aantal feiten over Savonlinna

Savonlinna is een stad in de Finse regio Etelä-Savo. De stad telt ongeveer 33.650 inwoners en is 3598 km² groot. Savonlinna ontstond rond het befaamde Olavinlinna kasteel dat vanaf 1475 door de Zweden gebouwd werd. Het kasteel speelde een grote rol in de oorlogen tussen Zweden en Rusland in de 17e en 18e eeuw. In 1743 verloor Zweden Savonlinna en het kasteel aan de Russen. Tot vroeg in de 20e eeuw diende het kasteel als gevangenis.

Vanaf de 20e eeuw begon de populatie van Savonlinna te groeien. De stad kreeg in Oost-Finland een steeds belangrijkere rol op gebied van commercie, transport en educatie. Vandaag de dag staat Savonlinna bekend om haar prachtige liggen aan het Saimaameer, het Opera Festival en de gezellige restaurants en cafés.

Olavinlinna kasteel

Het Olavinlinna kasteel is dé eye-catcher van de stad. Dit middeleeuwse kasteel ligt direct aan het Saimaameer en ten oosten van het centrum. Je bereikt het kasteel via een 15-eeuwse brug en passeert vervolgens de ingang via dikke stenen muren. Olavinlinna staat bekend om haar historische architectuur, de vele gangen, de middeleeuwse kamers én het jaarlijkse Savonlinna Opera Festival. Dit festival wordt ieder jaar rond eind juni - begin juli in het kasteel gehouden.

Olavinlinna kasteel Savonlinna 

Riihisaari Museum

Het Riihisaari Museum is een openluchtmuseum vlakbij het Olavinlinna museum waar je alles leert over de traditionele Finse cultuur. Het museum concentreert zich in het bijzonder op het zuiden van de regio Savo. Daarnaast ontdek je hier meer over de zeilcultuur op het Saimaameer. Een leuk museum voor zowel jong als oud.

Kauppatori

Kauppatori is het centrum en stadshart van Savonlinna. Hier vind je de meeste restaurants en cafés waar 's zomers live muziek gespeeld wordt. Je bent hier ook aan het juiste adres voor de gezellige Savonlinna markt op het marktplein. Hier scoor je Finse handgemaakte items en accessoires maar ook snoepgoed en ander lekkers. 
Kauppatori Savonlinna 

De Saint Olaf kathedraal

Dé kerk van Savonlinna is de katholieke Saint Olaf kathedraal. Deze kathedraal staat bekend om haar neogotische architectuur en heeft een indrukwekkend interieur met glas-in-loodramen en prachtige schilderijen. De kerk is in het weekend open. Op zondag kun je een dienst bijwonen.

Pihlajaniemi

Ten zuiden van de stad ligt de wijk Pihlajaniemi. Vanuit deze wijk heb je prachtig uitzicht op het Saimaameer. Pihlajaniemi ligt op een schiereiland en is daarom heerlijk rustig en groen. Een ideale plek om van de zon te genieten, te wandelen of te genieten op het strand. Er is ook een jachthaven waar je boten kunt bewonderen.

Uitzicht Saimaameer 

De Kerimäki kerk

Een andere bekende kerk in de buurt van Savonlinna is de Kerimäki kerk. Dit is namelijk de grootste houten kerk ter wereld. Kerimäki stamt uit de 19e eeuw en is versierd met houtsnijwerk en schilderijen. Om deze houten kerk te bezoeken moet je de stad uitrijden, want Kerimäki ligt op ongeveer vijftien kilometer rijden van de stad.
Kerimaki houten kerk Finland 

Lakecruise op het Saimaameer

Wil je Savonlinna vanaf het water bewonderen? Ga dan mee op lakecruise. Met een comfortabel schip vaar je vanaf het marktplein van Savonlinna uit richting het Olavinlinna kasteel. Je wijkt verder uit richting de eilanden voor de kust van Savonlinna en spot misschien zelfs de unieke ringelrobben. Ondertussen geniet je van een lekkere lunch of diner, uiteraard klaargemaakt met lokale lekkernijen.

Linnankatu

Een van de mooiste wijken van Savonlinna is Linnankatu. Deze wijk ligt vlakbij het Olavinlinna kasteel en biedt prachtig uitzicht op het meer. Het is de ideale plek om van de zon te genieten, vooral op het Pikku Kakkonen strand. Linnankatu kent een mix van moderne en historische architectuur. Op het kruispunt Linnankatu - Eerikinkatu zie je een paar van die traditionele historische Finse huizen. De straten liggen bezaaid met kleurrijke kasseien. Je treft hier ook een aantal leuke designwinkeltjes, zoals de Putka Design Shop.
Linnankatu 

Vakantie Savonlinna boeken bij Voigt Travel

Wil jij rondreizen door Finland en Savonlinna bezoeken? Boek één van onze rondreizen door Zuid-Finland! Je vindt ze hier:

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel