Smörgåstårta

de scandinavische keuken

Recept Smörgåstårta

Smörgåstårta is een typische Zweedse vistaart. Het recept is 50 jaar oud en werd bedacht door Gunnar Sjödahl. De taart bestaat uit verschillende lagen brood, besmeerd met kruiden, yoghurt spread en tonijn. Op de top vind je de heerlijkste stukjes vis, zoals zalm en garnaal. Voigt Travel maakte het recept van de Zweedse kok Ingrid Geel Nilsson, opgerichtster van het Scandinavische cateringbedrijf Northern Delight. Benieuwd naar het recept? Lees verder!

Smörgåstårta recept 

Ingrediënten

Sandwichbrood (wit of bruin zonder korstjes), genoeg voor 4 lagen
Boter/margarine, genoeg om al het brood aan beide kanten te besmeren

vulling 1

  • 90 g zuivelspread (bv. Philadelphia kaas) met geraspte mierikswortel
  • 50 ml naturel yoghurt

vulling 2

  • 80 g crème fraiche
  • 200 g tonijn in blik
  • 3 eieren fijngesneden
  • 60 g mayonaise
  • 1 kleine bos dille fijngehakt

vulling 3

  • 125 g augurkenblokjes fijngehakt
  • 60 g mayonaise
  • 80 g crème fraiche

Garnering

  • 25 ml naturel yoghurt
  • 25 ml mayonaise
  • 200 g garnalen gepeld
  • 125 g gerookte zalm
  • 85 g viskuit
  • Dunne plakjes citroen
  • Dille
  • 3 gekookte eieren in plakjes

Hoe maak je het?

  1. De eerste dag: Kook de eieren voor vulling 2 en de garnering. Spoel ze koud af en pel ze. Meng ieder vulling apart.
  2. Besmeer de eerste laag brood dun met boter, alleen op de bovenkant. Leg de plakken brood op een serveerschaal.
  3. Verspreid vulling 1 op de eerste laag brood.
  4. Besmeer de tweede laag brood dun met boter aan beide kanten.
  5. Plaats de tweede laag brood op de eerste vulling. Verspreid vulling nummer 2 over de taart.
  6. Besmeer de derde laag brood dun met boter aan beide kanten. Plaats de derde laag brood op de tweede vulling.
  7. Verspreid vulling nummer 3 over de taart. Besmeer de laatste laag brood dun met boter aan beide kanten. Plaats de laatste laag brood op de derde vulling.
  8. Verpak de taart in plastic folie en laat hem een nacht in de koelkast staan. Dit zal er voor zorgen dat de taart smeuïger wordt.
  9. De tweede dag: Bestrijk de hele taart, ook de zijkanten met het yoghurt/mayonaisemengsel.
  10. Garneer de hele taart, ook de zijkanten, met de garnalen, gerookte zalm, viskuit, dunne plakjes citroen, dille en plakjes ei.
Met dank aan Northern Delight.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel