PRINT PAGINA

Camper Express Noordkaap en Lapland

De snelle camperreis door het noorden van Scandinavië

Dag 1

Dag 1 Welkom in het land van de Middernachtzon

Welkom in het land van de Middernachtzon

Na een comfortabele vlucht vanaf Rotterdam kom je eind van de ochtend aan in Rovaniemi. Vanaf de luchthaven word je direct naar je camper gebracht. Bij de camper krijg je een uitgebreide uitleg voordat je op pad gaat. Wat direct opvalt zijn de goede, overzichtelijke en gemakkelijk te rijden wegen. Je rijdt vandaag dwars door uitgestrekte bossen, prachtige hoogveengebieden en langs kraakheldere waterpartijen naar het nationaal park Pyhä-Luosto met prachtige wandelroutes. Na een dag vol nieuwe impressies kun je ervoor kiezen om in het nationaal park bij een kampvuur plaats te verblijven of je kunt verblijven op de camping van Sodankylä.
Rijafstand Rovaniemi - Luosto: ca. 115 km | ca. 1,5 uur
 

Dag 2

Dag 2 Dwars door de wildernis van Lapland

Dwars door de wildernis van Lapland

Je kunt deze ochtend starten met een mooie wandeling door het nationaal park of breng een bezoek aan de amethistmijn van Luosto. Daarna vervolg je de weg richting het land van de Sami. Je ziet kuddes rendieren op de weg en herkent de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami. Ook de bewegwijzering is hier tweetalig: in het Fins en Samisch. Je kunt onderweg prachtige stops maken bij meertjes en riviertjes, korte wandelingen maken, gouddelven in de rivier bij Tankavaara en je rendiervlees en gerookte zalm direct bij de Sami kopen in zogenaamde direct sales. Of een stop maken bij het grootste Nationale Park van Finland, het UKK (Urho Kekkonen) waar nog beren, lynxen en wolven leven. Na een dag vol prachtige indrukken kun je ervoor kiezen om ergens in het wild je camper te parkeren of de kleine, prachtig aan een meer gelegen, camping van Lemmenjoki aan te doen.
Rijafstand Luosto - Lemmenjoki: ca. 300 km | ca. 4 uur

Dag 3

Dag 3 In de voetsporen van de Sami

In de voetsporen van de Sami

Maak een heerlijke ochtendwandeling en reis in eigen tempo verder naar het centrum van de Noorse Sami: Karasjok, maar niet voordat je een bezoek aan het Siida Museum in Inari heeft gebracht. Tegenover het Siida museum bevindt zich een zilversmid. Inari is het centrum van de Finse Sami cultuur en in het Siida Museum kun je kennismaken met de gewoonten en gebruiken van dit bijzondere volk en de natuur in Noord Lapland. In Inari kun je ook aan boord stappen van een boot welke je richting de "Wildernis Kerk" brengt. Vervolgens ga je te voet verder. Na 3 kilometer kom je aan bij het geheel houten kerkje dat de oudste van de gemeente Inari is. Op de terugweg passeer je enkele veengebieden, waar je over de planken loopt. Enkele kleine en grotere meertjes verder loop je door een sprookjesachtig dennenbos, dat bezaaid is met grote rotsblokken. Uiteindelijk kom je weer langs het Siida museum en loop je verder naar de plaats waar jouw camper staat. De glooiende rit naar de Noorse grens leid je over de Finse hoogvlaktes, uitgestrekte bossen en langs het immense Inarimeer. Een heerlijk ontspannen rit, met voldoende tijd om langs kristalheldere beekjes te picknicken. Enkele kilometers voor de Noorse grens kun je een korte wandeling maken naar de grootste bron van Finland. In Noorwegen zet je je horloge een uur terug want het is hier net zo laat als in Nederland. Het landschap verandert direct nadat je via een brug in Noorwegen bent aangekomen. De weg volgt de rivier "Tana elv" tot aan het stadje Karasjok. Je kunt er voor kiezen om op de goed verzorgde camping in Karasjok, Karacamp, te overnachten.
Rijafstand Lemmenjoki - Karasjok: ca. 170 km | ca. 2,5 uur

Dag 4

Dag 4 Naar het einde van de wereld: de Noordkaap!

Naar het einde van de wereld: de Noordkaap!

Je maakt een geweldige rit langs onder meer het Porsangerfjord. Met een beetje geluk zie je er potvissen en bruinvissen zwemmen. De prachtige route loopt rechtstreeks naar hét hoogtepunt van vandaag: de Noordkaap. Neem gerust de tijd vandaag, de zon gaat niet onder en je hebt alle tijd én licht om mooie foto's te maken. Waar je vroeger moest wachten om naar het Noordkaapeiland Magerøya te gaan, rijd je nu via de Noordkaaptunnel (6,8 km lang en 212 meter diep). De vegetatie is inmiddels volledig veranderd - je zult het even zonder bomen moeten doen - maar de route naar het uiterste randje van Europa is adembenemend! Heb je de champagne mee voor vannacht? Niet alleen de Noordkaap is een bezoek waard. Wij adviseren de vogelliefhebbers om 19 kilometer voor de Noordkaap naar het idyllisch gelegen Gjesvaer af te slaan. Daar kun je onder begeleiding van de zeer enthousiaste gids met een kleine boot mee naar de vogelrots Gjesvaerstappan. Hier leven in de zomermaanden zo'n 2,3 miljoen vogels waaronder zeearenden en zeer veel papegaaiduikers. Uiteraard bezoek je in de avond de Noordkaap opnieuw om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen jou en de Noordpool en als je geluk hebt een oranjerode middernachtzon. Je hebt de mooie plekjes voor het uitzoeken. Ook zijn er voldoende campings; een hele mooie is Kirkeporten Camping.
Rijafstand Karasjok - Noordkaap: ca. 265 km | ca. 4 uur

Dag 5

Dag 5 Langs de Noorse fjorden

Langs de Noorse fjorden

Vandaag word je wakker met een prachtig uitzicht. Dat kan niet anders. De wereld is zo mooi hier aan het einde van Europa. Je zult nog vaak met heimwee terugdenken aan deze speciale plek, Je hebt toch maar mooi op de Noordkaap gestaan! Vandaag reis je zuidwaarts. Behendig stuur je je camper over de hoogvlaktes van de schitterende streek Finnmark. Onderweg geniet je van de prachtige vergezichten en de fraaie bergformaties. Daarnaast kun je ook vele kuddes rendieren tegenkomen. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting het noorden. Vooral in augustus en september bestaan de kuddes vaak uit honderden of zelfs duizenden dieren! Je eindbestemming is de stad Alta. Een gezellige stad met volle terrasjes in de zomer, rustiek gelegen aan de kristalheldere Noorse Zee. Je zult voor je gevoel tijd te kort komen om alles te ontdekken. De Sautso canyon, zo'n 25 kilometer buiten de stad, is een eldorado voor wandelliefhebbers en zeker een bezoekje waard. Dit geldt ook voor het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de typische rotstekeningen even ten zuiden van deze stad, die tot het Werelderfgoed behoren. Wist je trouwens dat de Alta-rivier één van de meest zalmrijke rivieren van Europa is? Dus hengel mee en vang je eigen diner! Wellicht de mooiste van drie campings in Alta is Alta Strand Camping.
Rijafstand Skarsvåg - Alta: ca. 230 km | ca. 3,5 uur

Dag 6

Dag 6 De tunturi van Pallas

De tunturi van Pallas

Het belooft weer een speciale dag te worden vandaag. Na rustig te zijn opgestaan en heerlijk je ontbijt te hebben genuttigd laat je het prachtige fjordenlandschap achter je. Je maakt vandaag een buitengewone reis van zee via toendra naar taiga. Drie totaal verschillende landschappen, allen gevormd tijdens de ijstijden met ieder haar eigen karakter én thuisland van de Sami. Dompel nog eens goed onder in de Sami-cultuur in Kautokeino en bewandel daar het 4,5 kilometer lange natuur- en cultuurpad! Rij daarna door naar Muonio, Finland, om, nadat je in het magnifieke Pallas Nationaal Park hebt gewandeld, een mooie overnachtingsplaats te zoeken. Harriniva camping ligt pal aan de stroomversnellingen van de rivier Etuväylä, de grensrivier met buurland Zweden en is een prima alternatief om de avond en nacht door te brengen.
Rijafstand Alta - Muonio - Pallas Nationaal Park: ca. 310 km | ca. 4 uur

Dag 7

Dag 7 Rovaniemi, de laatste overnachting in Lapland

Rovaniemi, de laatste overnachting in Lapland

Je trekt vandaag verder langs de grens met Zweden naar het zuiden. Het is zelfs mogelijk om nog een gedeelte door Zweden te rijden. Dat wordt jouw derde land tijdens deze reis. Bij het plaatsje Kolari kun je de grens met Zweden oversteken om 80 kilometer verderop net ten noorden van Pello weer Finland binnen te rijden. Daarna rijd je door naar Rovaniemi en lever je in de middag je camper in. Na het inleveren word je naar Santa Claus Village gebracht waar je overnacht.
Rijafstand Pallas Nationaal Park - Rovaniemi: ca. 290 km | ca. 3,5 uur

Dag 8

Dag 8 De kerstman zwaait je uit

De kerstman zwaait je uit

Na het ontbijt word je naar de luchthaven gebracht en vlieg je terug naar Nederland. Een ervaring rijker!
Rijafstand Rovaniemi - luchthaven Rovaniemi: ca. 10 km

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: