Arjeplog archipel in Zweeds Lapland
Arjeplog Archipel Wat te doen in de zomer in Arjeplog?

Arjeplog archipel in Zweeds Lapland

Wat is er te doen in Arjeplog? Een hele hoop! Deze waterrijke parel in Zweeds Lapland is een prachtige bestemming die niet overgeslagen mag worden tijdens voor een ontdekkingstocht door het noorden van Zweden. Vooral outdoor- en wellnessliefhebbers komen hier aan hun trekken. Van de mooiste hikes, de heerlijkste sauna’s en de indrukwekkendste uitstapjes: op deze pagina vind je de leukste dingen om te doen in Arjeplog en omgeving.

Arjeplog te doen 

Arjeplog is één van de onontdekte plekken van Noord-Europa. De regio herbergt drie rivieren en 8727 meren. De gemeente bevindt zich in de provincie Nottbottens Iän en ligt aan de Silver Road richting de Noorse grens. Arjeplog wordt omringd door dichtbeboste bergen en twee diepe meren, Hornavan en Uddjaure. Hornavan is het diepste meer van Zweden. Vooral in de winter krijgt deze plaats veel bezoek. De gemeente heeft twee skipistes. Daarnaast worden er op de bevroren meren van Arjeplog elk jaar auto’s getest. Ten onrechte wordt de zomer in Arjeplog vergeten. Er zijn zoveel leuke en indrukwekkende dingen te doen in Arjeplog tijdens de zomermaanden. Doordat Arjeplog wordt ‘vergeten’ tijdens de zomer, is deze regio een ongerepte en pure bestemming. Wij vertellen je graag wat je allemaal kunt doen tijdens je verblijf in Arjeplog.
 


 

Silvermuseum in Arjeplog

De populairste bezienswaardigheid van Arjeplog is het Silvermuseum. Dit museum herbergt de sieraden van de Sami uit de omgeving welke bij elkaar verzameld zijn door de Zweedse arts Einar Wallquist. Deze dokter was gefascineerd door de Sami cultuur en hield zich zijn hele leven hiermee bezig. Het museum is van maandag t/m zaterdag te bezoeken. Check de website voor de exacte openingstijden.

Spot elanden bij Jutis

Op steenworp afstand van Arjeplog ligt Jutis. Dit kleine dorpje staat bekend om haar grote populatie elanden. Het hele jaar door wordt Jutis door honderden elanden gepasseerd. Om elanden te spotten, kunt je simpelweg over de Silver Road langs Jutis rijden. Grote kans dat je de elanden langs de weg ziet. Voor een nog grotere kans om elanden te spotten, moet u de bossen rondom Jutis ingaan. Tijdens een georganiseerde hike ga je op zoek naar de elanden van Jutis. Meer weten? Onze reisspecialisten vertellen je graag meer. Ter plaatse kun je ook informeren bij Experience Arjeplog.

Arjeplog elanden 

Ontdek de Arjeplog archipel van bovenaf

Stel je was een vogel en vloog over Arjeplog en al haar meren heen. Dan had je gezien hoe de groene hoopjes land afgewisseld werden met al dat water. Een magisch gezicht! Helaas bent je geen vogel. Maar niet getreurd, want dit beeld kun je toch ervaren. Tijdens een wandeling naar één van de hoger gelegen heuvels, Galtispuouda, kun je in vogelvlucht uitkijken over de waterrijke en heuvelachtige archipel van Arjeplog. Deze wandeling duurt maximaal 3 uur. Tijdens de wandeling wandel je over diverse eilanden van de Arjeplog archipel.

Meren in Arjeplog 

Passeer de Poolcirkel

Weten hoe het voelt om precies op de Poolcirkel te staan? Vlak voor het dorpje Vuoggatjålme is dit mogelijk. Met een bord en een lijn wordt duidelijk aangegeven dat je zich op de Poolcirkel bevindt. Loop er overheen, geniet van het uitzicht en doe wat inkopen bij de supermarkt voor de eventuele hike die je daar gaat maken. Vergeet de stempel in uw paspoort niet!

Hiken Poolcirkel Arjeplog 

Gedropt worden door een helikopter

Bij een echte officiële Zweedse Lapland-hike hoort een dropping door een helikopter. Laat je in Arjeplog oppikken door een helikopter en vervolgens droppen in één van de ongerepte en ongebaande wandelpaden in de omgeving. Het Tjäcksa gebergte in het Pieljekaise National Park is een aanrader voor een avontuurlijke hike vol natuurwonderen. Aan de ene kant vind je de Laisan rivier, aan de andere kant de Salajekna gletsjer en in de verte de archipel van Arjeplog. Ook in Vuoggatjålme kun je opgepikt worden door een helikopter om vervolgens verderop gedropt te worden.

hiken Vuogatjålme 

Geniet van heerlijk eten na een actieve hike

Een ding is zeker: na een actieve hike heb je meer dan zin in een goede lunch of diner. Wanneer je in de omgeving van het Tjäcksa gebergte gaat hiken, ben je voor goed eten aan het juiste adres in Bäverholmens Värdshus. Maak je borst na een hike in Vuoggatjålme ook maar alvast nat, want in het Vuoggatjålme restaurant staat er een heerlijke elandburger met amandelaardappel-frietjes voor je klaar.

hiken met helicopter 

Stap in de sauna raft

De dag sluit je niet beter af dan in te stappen op de sauna raft van Kraja Hotel. Op een 15m² groot vlot staat een typische roodhouten sauna waar je kunt genieten van een ontspannen saunabezoek. Tijdens deze gezonde gewoonte vaar je op het vlot met sauna en al naar het midden van het meer. Je kunt zelf hout en water op de kachel gooien. Heb je het heet genoeg? Dan neem je een duik in het 10 °C koude water. En dat met uitzicht op de net-niet-ondergaande middernachtzon. Heerlijk!

sauna raft kraja