Bezienswaardigheden Vík in IJsland
Zwarte stranden in IJsland Alles over zwarte stranden in IJsland

5x zwarte stranden in IJsland

IJsland en zwarte stranden worden vaak in één adem genoemd. De zwarte stranden vormen een fascinerend contrast met de traditionele witte zandstranden elders ter wereld. Hoe bijzonder is het om met blote voeten over een zwart strand te lopen? Zou je dit ook eens willen ervaren? De wind door je haren voelen, je ogen uitkijken en de meest prachtige, Instagram-waardige foto's maken, of om te delen in een fotoboek met je familie en vrienden. Laten we je meer vertellen over vijf bijzondere zwarte stranden in IJsland.

husavik haven 

1. Het zwarte strand Reynisfjara 

Gelegen nabij het charmante stadje Vík í Mýrdal in Zuid-IJsland, is Reynisfjara een van de meest iconische zwarte zandstranden van het land. Voor velen die IJsland bezoeken en zich in de buurt bevinden, is een bezoek aan dit strand een must. De dramatische basaltzuilen die uit de oceaan oprijzen, samen met de krachtige golven van de Noord-Atlantische Oceaan, creëren een onvergetelijk plaatje. Wetende dat het gebied doordrenkt is van verhalen over trollen en zeemonsters, voegt nog meer mystiek toe aan deze al mysterieuze locatie.

 

reynisdrangar 

2. Het zwarte strand Djúpalónssandur

Aan de voet van de Snæfellsjökull-vulkaan, aan de westkust van IJsland, bevindt zich Djúpalónssandur. Deze baai herbergt een prachtig zwart kiezelstrand op het schiereiland Snæfellsnes. Dit afgelegen zwarte zandstrand heeft ook een rijke geschiedenis, met overblijfselen van een oud scheepswrak dat op de kustlijn rust. Neem de tijd om de mysterieuze sfeer van dit verlaten strand in je op te nemen terwijl je geniet van het uitzicht op de rotsformaties en de ruige kustlijn.


Reynisfjara 

3. Het zwarte strand Kirkjufjara

Een verborgen juweeltje langs de zuidkust van IJsland is het zwarte strand Kirkjufjara. Als je wilt ontsnappen aan de drukte, bijvoorbeeld wanneer het populaire zwarte strand Reynisfjara te druk lijkt, dan is een bezoek aan dit zwarte strand zeker de moeite waard. Met zijn zwarte zand en steile kliffen heeft dit strand een spectaculair uitzicht op de nabijgelegen Reynisdrangar-rotsen en de uitgestrekte oceaan. Het is heerlijk om over dit afgelegen strand te wandelen terwijl je luistert naar het geluid van de golven die tegen de kust slaan.

Dyrhólaey 

4. Het rode strand Rauðasandur

Hoewel technisch gezien niet zwart, verdient het Rauðasandur-strand, wat 'rood zand' betekent in het IJslands, zeker een vermelding vanwege zijn unieke kleur en schoonheid. Het zand krijgt zijn kleur van verpulverde sint-jakobsschelpen. De naam kan echter ook afgeleid zijn van de kolonist in dit gebied, Ármóður rauði Þorbjarnarson of Ármóður de Rode. Gelegen in het afgelegen Westfjorden-gebied van IJsland strekt dit strand zich uit over kilometers en wordt omringd door indrukwekkende kliffen en bergen. Neem de tijd om langs de kustlijn te wandelen en de rust van dit prachtige landschap te ervaren.

 

Mýrdalsjökull gletsjer 

5. Het zwarte strand Hvalnes

In het zuidoosten van IJsland bevindt zich het kleine schiereiland Hvalnes, een andere locatie met een intrigerend zwart zandstrand om te verkennen. Hvalnes beschikt over een zwart kiezelstrand dat zich uitstrekt over enkele kilometers. Dit gebied staat bekend om zijn overvloed aan zeevogels en biedt spectaculaire uitzichten op de nabijgelegen Hvalnes-vuurtoren, een oude, gele vuurtoren, en een oude turfboerderij met dezelfde naam. Wandel langs de kustlijn, observeer vogels en geniet van de rustige atmosfeer.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel