Orka's spotten in IJsland
Orka's spotten in IJsland Alles over orka's spotten in IJsland

Orka's spotten in IJsland

Wist je dat je in IJsland orka's kunt spotten? Naast bultruggen en bruinvissen kun je in de wateren rondom IJsland ook orka's zien zwemmen. Stel je voor: je zit op een stoere RIB-boot of een traditioneel houten schip en je vaart de haven uit. De immense fjorden achter je verdwijnen en je voelt dat je steeds dichterbij die zwartwit gekleurde dieren komt. Je tuurt en tuurt, en plots… zie je een orka uit het water rijzen. Adembenemend mooi!

orka's spotten in IJsland 

Waar spot je orka's in IJsland?

IJsland is een perfecte bestemming voor reizigers die orka's willen spotten. Rondom IJsland leven namelijk rond de 5000 orka's. Ze zijn hier het hele jaar maar in de zomermaanden komen ze dichterbij de kust. Orka's kun je tijdens walvissafari's tegenkomen, maar in de bekende walvisplaatsen Akureyri en Húsavík komen orka's minder vaak voor. De plekken waar je de grootste kans maakt op het zien van orka's, zijn de Oostfjorden of het schiereiland Snaefellsnes. Ook langs de zuidkust worden orka's gespot. Vanuit het plaatsje Grundarfjordur in de winter en Olafsvik op Snaefellsnes kun je met Laki Tours orka's spotten.

Orka spotten in plek 

Wanneer kun je orka's spotten in IJsland?

Orka's kun je het hele jaar door spotten. Tussen december en januari zwemmen ze voornamelijk voor de kust van Grundarfjordur, Snaefellsnes. Vooral wanneer er haring in het fjord zwemt. Van halverwege februari t/m augustus kun je walvissen spotten vanuit Olafsvik, ook Snaefellsnes. De beste tijd om orka's in de zomer te spotten is tussen april en juni. 

Waar orka spotten in IJsland 

Weetjes over de orka

Orka's zijn de grootste dolfijnachtigen, kunnen tien meter lang worden en tot wel 5000 kilo wegen. Elke dag consumeren ze tot wel 5% van hun lichaamsgewicht. Orka's heten in het Engels 'killer whales' en dan hun naam ten goede. Orka's jagen actief op haring en smikkelen ook zo nu en dan van andere zeedieren. Mensen laten ze met rust, ook andere walvisachtigen verjagen of eten zij niet.

Orka's zijn sociale dieren. Ze leven in grote families van rond de vijftig leden. Iedere familie heeft z'n eigen geluid en patronen. Er zijn orkagroepen gevonden met wel vier generaties. Orka's leven vooral in koudere wateren, zoals de Noorderlijke Atlantische Oceaan en de IJszee. 

Orka's spotten in IJsland met Voigt Travel

Wil jij orka's spotten? Reis met Voigt Travel naar IJsland en verblijf in de Oostfjorden op op Sneafellsnes. We helpen je graag met het organiseren van je ideale reis. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel