Landmannalaugar in IJsland
Landmannalaugar in IJsland Alles over Landmannalaugar in IJsland

Landmannalaugar in IJsland

Een van de mooiste gebieden in IJsland is zonder twijfel Landmannalaugar. Dit unieke natuurgebied ligt in het natuurreservaat Fjallabak in de hooglanden van IJsland. Op deze pagina lees je meer over Landmannalaugar, wat je er kunt doen en hoe je er komt.

Landmannalaugar is een actief geothermisch gebied in een vallei dat tussen hoge rhyoliet bergen ligt. Na duizenden jaren van vulkanische activiteiten, zijn de bergen en lavavelden ontstaan.  Landmannalaugar is ook een populair wandelgebied en dat merk je. Tijdens een wandeling door dit prachtige gebied zie je alle kleuren voorbij komen. Roze, bruine, groene, gele, blauwe, paarse, witte en zwart gekleurde rhyoliet bergen zorgen voor dit spectaculaire stukje natuur.  

Landmannalaugar in IJsland 

Highlights van Landmannalaugar

Er is genoeg te zien in Landmannalaugar. Geniet van de schoonheid en ontdek de lavavelden, ga paardrijden, tel het aantal kleuren dat je ziet in de bergen en bezoek de verborgen watervallen. Vergeet ook zeker niet om een warme duik te nemen: Landmannalaugar staat bekend om de vele natuurlijke geothermische baden en bronnen.

Het allermooiste om hier te doen is wandelen. Voor de fanatieke wandelaars die over de 55 kilometer lange Laugavegurinn wandelroute de vallei binnenkomen, is het net het Beloofde Land. Er is een aantal geweldige dagtochten en meerdaagse wandelingen in Landmannalaugar, zoals de hike naar de regenboogberg Mt. Brennisteinsalda (ook bekend als de Sulphur Wave) of naar de Bláhnjúkur vulkaan. Vanaf de top van deze vulkaan heb je bij helder weer uitzicht op vijf gletsjers! Je kunt ook een bijzondere route lopen door het Laugahraun lavaveld, dat gevormd is tijdens een uitbarsting rond het jaar 1477.

Wat je ook zeker niet mag missen is Eldgjá. Eldgjá is dé grootste vulkanische kloof ter wereld en heeft een lengte van 24 km. Je vindt de kloof tussen Landmannalaugar en Kirkjubæjarklaustur. Bij de vulkanische kloof vind je ook de Ófærufoss waterval. Deze behoort tot een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. De waterval werd ooit omlijst door een natuurstenen brug, maar deze is een paar jaar geleden ingestort.

Landmannalaugar wandelen in IJsland 

Hoe kom je in Landmannalaugar?

Er leiden drie wegen naar Landmannalaugar. Deze zijn open van half juni tot eind augustus of september, tenzij het sneeuwt. Het zijn bergwegen, of F-wegen. De F staat voor Fjallavegur, wat bergweg betekent. Je hebt dus wel een 4x4 nodig. De wegen naar Landmannalaugar zijn niet geasfalteerd en afhankelijk van welke route je kiest, moet je soms zelfs rivieren oversteken. Maar… het is het allemaal waard! De makkelijkste en meest populaire weg is de F208 vanuit het noorden. Een andere goede route is de F225 vanuit het westen. De derde route is de moeilijkste, maar wel de meest schilderachtige: de F208 vanuit het zuiden. Deze route wordt beschouwd als een van de mooiste wegen in IJsland. Let op: er zijn geen hotels, supermarkten, benzinestations of andere belangrijke tekenen van beschaving. Zorg ervoor dat je genoeg eten en benzine hebt!

De populairste manier om Landmannalaugar te ontdekken en bereiken is te voet. De meeste wandelaars lopen het populaire Laugavegur-wandelpad van natuurreservaat Þórsmörk. In zo’n 3 tot 4 dagen loop je 55 km in de bergen: een prachtige hike! Slapen doe je in je eigen tent of in een van de berghutten.
Landmannaluagar in IJsland 
Landmannalaugar is ook per fiets of per paard goed te bereiken en het is mogelijk om een 4x4 dagexcursies te boeken. Met een georganiseerde excursie heb je iets minder tijd in Landmannalaugar, maar het is een goede optie voor iemand die niet veel tijd in IJsland heeft. De Hooglanden zijn zo mooi dat je deze zeker niet wilt missen!

Landmannaluagar 4x4 in IJsland 

Landmannalaugar bezoeken

Wil je Landmannalauger bezoeken? Kies voor één van onze rondreizen door IJsland of stel een eigen reis door IJsland samen. Met onze reisspecialisten kun je kijken naar een reis op maat waarbij een wandeling door Landmannalaugar een mogelijkheid wordt.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel