Landmannalaugar in IJsland
Landmannalaugar in IJsland Alles over Landmannalaugar in IJsland

Landmannalaugar in IJsland

Een van de mooiste gebieden in IJsland is ongetwijfeld Landmannalaugar. Landmannalaugar ligt in het natuurreservaat Fjallabak in de Hooglanden van IJsland. Landmannalaugar is een actief geothermisch gebied in een vallei dat tussen hoge rhyoliet bergen ligt. De bergen en lavavelden zijn het resultaat van duizenden jaren vulkanische activiteit. Tijdens een wandeling door dit gebied zie je roze, bruine, groene, gele, blauwe, paarse, witte en zwarte stenen: een bijzonder gezicht. Het is dé wandelspot bij uitstek.  
 

Landmannalaugar in IJsland 

Highlights van Landmannalaugar

Er is genoeg te zien in Landmannalaugar. Verbaas je over de schoonheid van de natuur en de lavavelden, ga paardrijden, tel het aantal kleuren dat je ziet in de bergen en bezoek de verborgen watervallen en de lavavelden. Vergeet ook zeker niet om een warme duik te nemen: Landmannalaugar staat bekend om de vele natuurlijke geothermische baden en bronnen. Het allermooiste om hier te doen is wandelen. Voor wandelaars die over de 55 kilometer lange Laugavegurinn wandelroute de vallei binnenkomen, is het net het Beloofde Land. Er zijn aantal geweldige dagtochten en meerdaagse wandelingen in Landmannalaugar, zoals de hike naar de regenboogberg Mt. Brennisteinsalda (ook bekend als de Sulphur Wave) of naar de Bláhnjúkur vulkaan. Vanaf de top van deze vulkaan heb je bij helder weer uitzicht op vijf gletsjers! Je kunt ook een geweldige lus lopen door het Laugahraun lavaveld, dat werd gevormd tijdens een uitbarsting rond het jaar 1477. Ook het vernoemen waard is Eldgjá, dat tussen Landmannalaugar en Kirkjubæjarklaustur ligt. Met een lengte van 24 km is het de grootste vulkanische kloof ter wereld! Ook vind je hier de Ófærufoss waterval, beschouwd als een van de meest spectaculaire in het land. De waterval werd ooit omlijst door een natuurstenen brug, maar deze is een paar jaar geleden ingestort.
 

Landmannalaugar in IJsland 

Hoe kom je in Landmannalaugar?

De drie wegen die naar Landmannalaugar leiden zijn open van half juni tot eind augustus of september, tenzij het sneeuwt. Het zijn bergwegen, of F-wegen. De F staat voor Fjallavegur, wat bergweg betekent. Je hebt dus wel een 4x4 nodig. De wegen naar Landmannalaugar zijn niet geasfalteerd en afhankelijk van welke route je kiest, moet je soms zelfs rivieren oversteken. Maar… het is het allemaal waard! De makkelijkste en meest populaire is de F208 vanuit het noorden. Een andere goede route is de F225 vanuit het westen. De derde route is de moeilijkste, maar wel de meest schilderachtige: de F208 vanuit het zuiden. Deze route wordt beschouwd als een van de mooiste wegen in IJsland. Let op: er zijn geen hotels, supermarkten, geen benzinestations of andere belangrijke tekenen van beschaving. Zorg ervoor dat je genoeg eten/benzine hebt! De populairste manier om Landmannalaugar te bereiken is te voet. De meeste wandelaars lopen het populaire Laugavegur-wandelpad van natuurreservaat Þórsmörk. In zo’n 3 tot 4 dagen loop je 55 km in de bergen: een prachtige hike! Slapen doe je in je eigen tent of in een van de berghutten. Landmannalaugar is uiteraard ook per fiets of per paard te bereiken en het is mogelijk om 4x4 dagexcursies te boeken. Een georganiseerde excursie geeft je niet veel tijd in Landmannalaugar, maar het is een geweldige optie voor iemand die niet veel tijd in IJsland heeft. De Hooglanden zijn zo mooi dat je deze eigenlijk niet wilt missen!
 

Landmannaluagar in IJsland 

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel