PRINT PAGINA

Cultuur- en natuurweek Noord-IJsland

Ontmoet, leer en proef het échte IJsland

Dag 1

Dag 1 Goðafoss, koeienstal en Möðrudalur

 Goðafoss, koeienstal en Möðrudalur

Met een rechtstreekse vlucht naar Noord-IJsland start jouw onvergetelijke avontuur in het prachtige Noorden van IJsland. Samen met Yoni en de medereizigers stappen we in de bus waarmee we de mooiste uithoeken in het Noorden en Oosten gaan ontdekken. Na ca. een uur stoppen we bij de fotogenieke Goðafoss waterval. Daarna houden we halt bij het Mývatn meer voor een overheerlijke 2-gangen lunch bij de koeienstal van Vogafjós. Je rijdt door een filmdecor verder naar het hoogland van Möðrudalur. Een gehuchtje waar we 3 nachten welkom zijn bij Ville en Elisabeth in hun grote trots: Fjalladýrð Bókanir. Je geniet van een 3-gangen diner en slaapt in een 2-persoonskamer, met eigen douche en toilet.  

Dag 2

Dag 2 De wonderen van Mývatn en Nature Baths

De wonderen van Mývatn en Nature Baths

Uitgeslapen geniet je van het ontbijt met uitzicht op de Herðubreið, de 1682 meter hoge tafelberg, de nationale berg van IJsland. Halverwege de ochtend zetten we weer koers richting Mývatn. Dit ondiepe meer is deze tijd van het jaar een eldorado voor duizenden broedvogels. Maar daarnaast een geologisch wonder. Je vindt hier in de ‘kloof’ tussen Europa en Amerika de enige pseudokraters ter wereld, het Dimmuborgír lavaveld, borrelende modderpoelen en fumarolen. Lunchen doe je bij het vogelmuseum, je proeft geysir brood direct vanuit de grond en voelt de ultieme ontspanning in het geothermische Nature Bath. Dineren doen we in het Sel Hotel. Halverwege de avond ben je weer terug in Möðrudalur.  

Dag 3

Dag 3 Papegaaiduikers aan de Oostkust

Papegaaiduikers aan de Oostkust

Vanuit Möðrudalur brengen we vandaag een dag-bezoek aan de Oostkust. Onze favoriete locatie aldaar is Borgarfjörður Eystri, met de kleine nederzetting Bakkagerði. Samen met local Arngrímur gaan we wandelen in het dorpje, genieten we van een lokale lunch en bezoeken we de enorme kolonie papegaaiduikers. Arngrímur kan ons dankzij de vele saga’s veel vertellen over de lokale cultuur van toen en nu. We sluiten de dag af met een heerlijk 3-gangen diner in het Alfheimar restaurant. Een dag dat het geheugenkaartje van de camera gegarandeerd weer een stuk voller wordt. Halverwege de avond arriveer je weer in Möðrudalur.  

Dag 4

Dag 4 Via Dettifoss naar Húsavík

Via Dettifoss naar Húsavík

Het is tijd om de vrienden in Möðrudalur gedag te zeggen en ons op te maken voor het volgende hoofdstuk: Húsavík. Met een zelfgemaakt lunchpakketje verlaten we het hoogland en reizen via de meest krachtige waterval van Europa – de Dettifoss – naar de walvishoofdstad Húsavík. Je hebt wat vrije tijd om op je gemak het stadje te verkennen. Je geniet van een 3-gangen diner in het hotel waar we de komende 2 nachten gaan verblijven: Fosshótel Húsavík.  

Dag 5

Dag 5 Naar de walvissen!

Naar de walvissen!

Na een uitgebreid ontbijtbuffet, wat vrije tijd in de ochtend en een lunch op eigen gelegenheid, is het aan het begin van de middag tijd voor een volgend hoogtepunt: de walvisexcursie. Nadat je een warme overall hebt aangetrokken, vertrekken we met een comfortabele eikenhouten boot de zee op. De gespecialiseerde natuurgids demonstreert de veiligheid aan boord en geeft live commentaar op de bezienswaardigheden die we tijdens de reis tegenkomen. De eikenhouten boot is grondig gerenoveerd tot een veilig passagiersschip en speelt een belangrijke rol in de maritieme geschiedenis en cultuur van IJsland. Skjálfandi Bay staat bekend om zijn rijke fauna. Talloze soorten walvissen bezoeken de baai, waaronder de acrobatische bultruggen en speelse witsnuitdolfijnen. Dit is een wilde natuur en onvoorspelbaar, maar de kans dat je walvissen in hun natuurlijke omgeving ziet is groot. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Húsavík. Misschien heb je na het 3-gangen diner nog zin om op eigen gelegenheid het geothermische Geosea te bezoeken? Je overnacht wederom in Húsavík.

Dag 6

Dag 6 De Arctic Coastway tour

De Arctic Coastway tour

We verlaten vandaag Húsavík en volgen de Arctic Coastway, de werkelijk prachtige route langs de noordkust. Steile kliffen langs de zee worden afgewisseld met imposant berglandschap. We passeren diverse dorpjes met veel bedrijvigheid. In het dorpje Hauganes houden we halt bij het restaurantje van local Elvar. Hier in Baccalá naast het kleine visfabriekje staat de soeplunch voor ons te dampen. In het dorpje Siglufjörður aangekomen checken we voor 2 nachten in bij het zeer stijlvolle Sigló Hótel. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Siglufjörður ooit één van de meest bedrijvige plekken op IJsland was. Duizenden mensen werkten hier in de haringvangst. In het haringmuseum staat een gids op ons te wachten om ons meer over de roemrijke geschiedenis te leren én te laten proeven. Je dineert in het chique restaurant van het Sigló Hótel.  

Dag 7

Dag 7 Genieten op Troll Pensinsula

Genieten op Troll Pensinsula

De laatste volle dag op IJsland wordt opnieuw een dag om heerlijk te genieten van de natuurpracht. We verlaten Siglufjörður en reizen via de oostkant van het schiereiland zuidwaarts. De tegengestelde richting van gisteren – zo kun je deze fantastische kustweg nogmaals beleven. In Akureyri - de kleine en overzichtelijke ‘hoofdstad’ van het Noorden - heb je tijd om op je gemak wat te winkelen en op eigen gelegenheid te lunchen. Vervolgens trekken we langs de westkant van het schiereiland weer noordwaarts, via een zeer fotogenieke route door de bergen, de agrarische vallei en langs de steile kustlijn. Aan het einde van de middag komen we weer aan in Siglufjörður, waar er wederom een heerlijk 3-gangen diner op ons staat te wachten in het restaurant van het Sigló Hótel. Je overnacht in Siglufjörður.  

Dag 8

Dag 8 Tot ziens, IJsland!

Tot ziens, IJsland!

Wat een geweldige week was dit in het Noorden en Oosten van IJsland. Een week waarin je met volle overgave hebt mogen genieten van de cultuur en natuur in dit zeer inspirerend en indrukwekkend gedeelte van IJsland. En je eindigt de week comfortabel, want met een rechtstreekse vlucht vlieg je in ca. 3 uur weer terug naar Rotterdam.  

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: