PRINT PAGINA

Avontuur- en natuurweek Noord-IJsland

Ontdek de parels van Noord- en Oost-IJsland

Dag 1

Dag 1 Rechtstreeks naar Noord-IJsland

Rechtstreeks naar Noord-IJsland

Vroeg in de ochtend vlieg je met een rechtstreekse vlucht naar de kleine luchthaven Akureyrí, in Noord-IJsland. Je wordt verwelkomd door Arcticans Guide Ruben Weytjens, die de gehele week met jou en de medereizigers de wonderen van Noord-IJsland gaat ontdekken onder de middernachtzon. Per transferbus reizen we eerst naar de watervallen van Goðafoss, en vervolgens door naar het Mývatn meer, waar je naast de pseudokraters zult genieten van een soeplunch. We reizen vervolgens verder naar Möðrudalur. De eerste drie nachten overnacht je in het hoogstgelegen bewoonde plek van IJsland, een gehuchtje met slechts een paar bewoners, kerkje en turfhuizen. Dineren doen we de eerste avond op ons overnachtingsadres. Op jouw eerste Middernachtzon-avond zul je lang van het magische uitzicht kunnen genieten. Vanuit Möðrudalur heb je een uitzicht over de grootste ‘outback’ van Europa, onder het toeziend oog van de Nationale Berg van IJsland, de Herðubreið, de 1682 meter hoge tafelberg in het noordoosten van IJsland.

Dag 2

Dag 2 De wonderen van Mývatn

De wonderen van Mývatn

Na een stevig ontbijt is het tijd voor het eerste echte avontuur. We reizen per bus terug richting het geologisch wonder Mývatn, waar een lokale gids op ons staat te wachten om ons de gehele dag op sleeptouw te nemen naar alle bijzondere locaties in dit gebied. Je vindt hier in de ‘kloof’ tussen Europa en Amerika de enige pseudokraters ter wereld, het Dimmuborgír lavaveld, borrelende modderpoelen en fumarolen. Als het weer het toelaat maken we een wandeling over het Krafla lavaveld en bezoeken de Víti. Lunchen doen we bij het vogelmuseum. Na alle wandelingen gaan we heerlijk ontspannen in het geothermisch Nature Bath. Bij de koeienstal van Vogafjós staat er een heerlijk 2-gangen diner te wachten. Halverwege de avond ben je weer terug in Möðrudalur.

Dag 3

Dag 3 Superjeep tour naar de Outback

Superjeep tour naar de Outback

Halverwege de ochtend worden we door onze vrienden van Geotravel met superjeeps opgehaald voor een spectaculaire dagtocht naar de Askja vulkaan. Met professionele gidsen ga je in superjeeps op pad de wildernis in. Met de jeeps doorwaden we rivieren, racen we over lavazand en manoeuvreren we ons over de vlijmscherpe lavagesteente. Het lijkt alsof je je op een ander planeet bevindt. Op verschillende plekken wordt er gewandeld, zoals enkele kilometers naar Askja Víti. Maar we nemen zeker ook onze tijd om de ongelooflijke atmosfeer van de Askja caldera te absorberen. Als het even meezit gaan we onze tocht zelfs voortzetten naar het Holuhraun-lavaveld, op de uiterwaarden tussen de Vatnajökull-gletsjer en het Askja-caldera gebergte. Het veranderlijke IJslandse weer én de onnavolgbare landschappen zullen voor een onvergetelijke ervaring zorgen.

Duur superjeeptocht naar Askja: ca. 12-13 uur.
Let op: deze dagexcursie kan als inspannend ervaren worden, en de uiteindelijke route en bestemming is onder voorbehoud van de weercondities.

Dag 4

Dag 4 Naar de papegaaiduikers aan de oostkust

Naar de papegaaiduikers aan de oostkust

Na het ontbijt is het tijd om onze vrienden Ville en Elisabeth gedag te zeggen en koers te zetten richting de Oostkust. In Borgarfjörður verblijven we de komende 2 nachten. De bergroute naar dit gehuchtje is een lust voor het oog en de camera. Na het inchecken en een 3-gangen diner in Álfheimar neemt de lokale gids ons mee naar een papegaaiduikers kolonie, op rijafstand van Borgarfjörður. De “puffins” zijn niet het gehele jaar te zien. Ze bevinden zich op de oceaan en komen alleen aan land om hun eieren te leggen, uit te broeden en hun kuikens groot te brengen totdat ze uitvliegen. Dit gebeurt de hele zomer; daarom duurt het seizoen om papegaaiduikers te spotten in IJsland van juni tot augustus.

Dag 5

Dag 5 Dag in en nabij Borgarfjörður

Dag in en nabij Borgarfjörður

We maken ons op voor een prachtige dag in de natuur aan de Oostkust. De lokale gids neemt ons mee naar de kust voor een hike met veel tijd en ruimte voor fotografie. Lunchen doen we tijdens de town-walk in het dorpje. We dineren in Álfheimar. Na het diner kunnen we – als het weer het toelaat – wederom een bezoek brengen aan de papegaaiduikers.
 

Dag 6

Dag 6 Via Dettifoss naar de walvishoofstad

Via Dettifoss naar de walvishoofstad

Halverwege de ochtend verlaten we het oosten en verplaatsen we ons noordwaarts. De bestemming voor de laatste twee nachten van deze reis is Húsavík. We reizen via de Dettifoss waterval, de meest krachtige waterval van Europa. Maar onderweg zijn er tal van andere stops mogelijk, waar we heerlijk onze tijd nemen om te fotograferen, wandelen én te genieten van ons zelfgemaakt lunchpakketje. Na het inchecken in het hotel staat er een 3-gangen diner op ons te wachten. Misschien ga je 's avonds op eigen gelegenheid de ontspanning zoeken in het geothermische Geosea?

Dag 7

Dag 7 De walvissen

De walvissen

Vandaag gaan we op avontuur te water! Rond het middaguur varen we met een traditionele boot de zee op om walvissen en zeevogels te spotten. Nadat je een warme overall hebt aangetrokken, vertrekken we met een comfortabele eikenhouten boot de baai in. De gespecialiseerde natuurgids geeft live commentaar op de bezienswaardigheden die we tijdens de tocht tegenkomen. De eikenhouten boot is grondig gerenoveerd tot een veilig passagiersschip en speelt een belangrijke rol in de maritieme geschiedenis en cultuur van IJsland. Skjálfandi Bay staat bekend om zijn rijke fauna. Talloze soorten walvissen bezoeken de baai, waaronder de acrobatische bultruggen en speelse witsnuitdolfijnen. We hebben te maken met een wilde natuur, waardoor er geen garantie op walvissen bestaat. Maar de kans dat je walvissen in hun natuurlijke omgeving ziet is echt wel groot. Aan het eind van de middag zijn we weer terug in Húsavík. Misschien heb je na het 3-gangen diner nog zin om op eigen gelegenheid het geothermische Geosea te bezoeken of in de haven een drankje te doen en te proosten op deze fantastische week? Je overnacht wederom in Húsavík.

Duur walvisexcursie: ca. 3 uur

Dag 8

Dag 8 Tot ziens, IJsland!

Tot ziens, IJsland!

Wat een geweldige week was dit in het noorden en oosten van IJsland. Een week waarin we op bijzondere plaatsen en met inspirerende mensen de mooiste avonturen hebben mogen beleven. We eindigen deze reis comfortabel, want met een rechtstreekse vlucht vlieg je in ca. 3 uur weer terug naar Rotterdam.

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: