De gletsjers van IJsland
Gletsjers in IJsland Alles over de gletsjers van IJsland

De gletsjers van IJsland

Wist je dat ongeveer 11% van het landoppervlak van IJsland is bedekt door gletsjers? IJsland heeft 269 gletsjers! Altijd al zelf op een gletsjer willen staan? IJsland is het land bij uitstek: gletsjers zijn een van de belangrijkste attracties van het IJslandse toerisme.  

Wat is een gletsjer?

Gletsjers zijn massa’s van dicht ijs die voortdurend bewegen onder hun eigen gewicht. Gletsjers ontstaan in gebieden waar meer sneeuw valt dan smelt. Na verloop van tijd (soms eeuwen) verandert de sneeuw in een enkele, ijzige laag. Deze ijzige structuren vormen diepblauwe bergketens op grote hoogte: gletsjers! In IJsland zijn ze soms bedekt door een laagje zwarte as, wat ze extra bijzonder maakt.

Wat is een gletsjer 

Hoe bezoek ik de gletsjers in IJsland?

Veel van deze gletsjers zijn te bezoeken met een eendaagse tour. Er bestaat ook avontuurlijke meerdaagse gletsjertochten. Tijdens een gletsjerexcursie kan je over de gletsjer wandelen, maar ook is het mogelijk om te gaan ijsklimmen, sneeuwscooteren of de gletsjer te bewonderen vanuit een helikopter. We vertellen je meer over de vijf mooiste en meest bekende gletsjers in IJsland!

De vijf meest bekende gletsjers in IJsland

Vatnajökull
Vatnajökull (2110 m) is naast de grootste gletsjer in IJsland ook de grootste gletsjermassa in Europa! Vatnajökull beslaat 8% van het landoppervlak in IJsland en heeft een gemiddelde ijsdikte van 380 meter, met een aantal gebieden met een dikte van bijna een kilometer. Deze indrukwekkende gletsjer ligt in het zuidoosten van IJsland en is te zien vanaf het grootste deel van het zuidelijke deel van de ringweg. In 2008 werden de Vatnajökull-gletsjer en de prachtige omgeving uitgeroepen tot nationaal park. Het basiskamp voor activiteiten op Vatnajokull is te vinden in het Skaftafell National Park!
vatnajokull gletsjer en Fosshotel 

Langjökull
Langjökull is met een oppervlakte van ongeveer 950 km² de tweede grootste gletsjer in IJsland. Het is gelegen in het westen van het land in de buurt van Reykjavik. Langjokull is vooral bekend door de grootste kunstmatige ijsgrot ter wereld. In de afgelopen jaren hebben zich ook natuurijsgrotten gevormd op Langjokull. Hier vind je dus de perfecte gelegenheid om de diepblauwe kleuren in de gletsjer te ervaren! Je vindt hier tevens drie kleinere gletsjers en onder deze ijskap ligt de Langjökull vulkaan. De Kaldidalur Highland road en Kjölur Highland road leiden je langs deze gletsjers.

Snæfellsjökull
Snaefellsjokul is een 700.000 jaar oude stratovulkaan die compleet is bedekt door gletsjers. Snaefellsjokul is te vinden in het westen van IJsland, in de buurt van Reykjavik. Snaefellsjokul is bekend geworden dankzij een roman van Jule Vern (Journey to the Center of the Earth) waar de hoofdpersoon op deze plek een ingang naar het centrum van de aarde vindt. De laatste uitbarsting van Snaefellsjokul vond zo'n 1700 jaar geleden plaats!
snaefelsjokull gletsjer 

Mýrdalsjökull
De ijskap van Myrdalsjokull mag dan kleiner zijn dan Langjokull en Vatnajokull, maar dat maakt deze gletsjer zeker niet minder indrukwekkend! Myrdalsjokull dekt namelijk de actieve vulkaan Katla.
myrdalsjokull gletsjer 

Sólheimajökull
Solheimajokull ligt tussen de vulkanen Katla en Eyjafjallajokull in het zuiden van IJsland. Geologisch gezien maakt deze gletsjer deel uit van de grotere Myrdalsjokull gletsjer. Solheimajokull is een populaire gletsjer om te bezoeken omdat deze plek relatief makkelijk bereikbaar is

solheimajokullgletsjer 

Gletsjers bezoeken met Voigt Travel

Voigt Travel heeft goede contacten met lokale bedrijven en we kunnen veel avontuurlijke activiteiten vooraf voor je regelen! Bij de actieve alles-in-één avontuurlijke reizen in IJsland heeft Voigt Travel verschillende programma's samengesteld waarbij alles uit een IJslande reis wordt gehaald, inclusief gletsjerbezoek! Je verblijft tijdens de reis in uitstekende accommodaties, waarbij minimaal logies & ontbijt is inbegrepen. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Van een weekendje tot een complete week vol avonturen: alles is mogelijk. Bij onze reizen is er altijd ruimte voor eigen invulling en een mooi aanbod van bijzondere excursies en activiteiten waar je aan kunt deelnemen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel