PRINT PAGINA

Rondom IJsland in het najaar fly & drive

Felle kleuren, noorderlicht en rust bij de mooiste plekken van magisch IJsland

Dag 1

Dag 1 Velkomin til Íslands

Velkomin til Íslands

Vandaag is het eindelijk zover. Jouw avontuur naar IJsland gaat van start. Begin van de middag stap je aan boord van de vlucht van Icelandair naar Keflavik International Airport. Bij aankomst staat de huurauto al voor je klaar en is het een klein stukje rijden naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Dineer in één van de restaurants en drink een lokaal biertje, voordat je naar bed gaat.
Rijafstand luchthaven Keflavik – Reykjavik: ca. 50 km | ca. 50 minuten

Dag 2

Dag 2 Ontdek Reykjavík

Ontdek Reykjavík

Deze ochtend heb je alle tijd om Rekjavik verder te ontdekken. De stad bestaat uit vele kleurrijke huisjes. Dit is extra goed te zien vanaf de top van de Hallgrímskirkja, de beroemde kerk gelegen midden in het centrum. Ook zijn er in Reykjavik diverse musea die je kan bezichtigen. Geniet van een lekkere lunch, voordat je eind van de middag doorrijdt richting de Golden Circle. De komende 2 nachten verblijf je in Hótel Gullfoss. 
Rijafstand Reykjavik –  Hekla: ca. 105 km | ca. 2 uur

Dag 3

Dag 3 Golden Circle

Golden Circle

Na het ontbijt ga je één van de bekendste routes rijden in IJsland, de Golden Circle. Een prachtige route langs natuurwonderen in het zuidwesten van het land. Breng een bezoek aan Þingvellir Nationaal Park, een prachtige plek voor een mooie wandeling. Het nationaal park is gelegen op geologische grens tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Hier kan je het directe gevolg zien van het uiteendrijven van de tektonische platen. Na een lekkere wandeling vervolg je de route richting Geysir. Hier is de bekende geiser Strokkur die elke 10 minuten het water 10 meter hoog de lucht in spuit. Erg indrukwekkend! Sluit de dag af bij de Gullfoss waterval. Je kan de waterval van bovenaf bewonderen, maar ook halverwege. Trek een goede waterdichte jas aan en geniet van dit natuurgeweld. Na een volle dag overnacht je weer in Hótel Gullfoss.

Dag 4

Dag 4 Op naar het zuiden

Op naar het zuiden

Na een goede nachtrust reis je vandaag verder naar het zuiden. Onderweg is er genoeg te zien, dus trek heel de dag ervoor uit. De eerste stop is de Seljalandsfoss waterval. Een waterval van 60 meter hoog, waar je achterlangs kan lopen. Let op, dit pad kan erg glad zijn. Een aanrader is om vanaf de Seljalandsfoss door te lopen richting de Gljúfrafoss waterval. Een minder bekende waterval, maar deze ligt prachtig verscholen in een kloof. je reist door naar de volgende waterval Skogafoss. Via de zijkant kan je naar boven lopen en heb je zicht op de waterval, maar kijk ook vooral achterom naar de prachtige kustlijn. Na deze watervallen is het tijd voor het magische zwarte strand nabij Vik. Geniet van de bijzondere rotsformaties die vanuit het water oprijzen. Het hotel waar je de komende dagen verblijft, ligt naast de hoogste berg van IJsland, Hvannadalshnúkur.
Rijafstand Gullfoss – Öræfi: ca. 320 km |  ca. 4,5 uur

Dag 5

Dag 5 Skaftafell National Park

Skaftafell National Park

Start de dag vandaag met een stevig ontbijt en trek de wandelschoenen aan. Het nationaal park Skaftafell is namelijk perfect te voet te bewonderen. Een wandeling naar de Svartifoss waterval is aan te raden. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten voordat je de waterval bereikt. De “zwarte waterval” bestaat uit 6-hoekige zuilen van zwart basalt. Na de wandeling is het tijd om de eerste ijsschotsen van naderbij te bekijken. IJsland bestaat voor een groot gedeelte uit een gletsjer. Dat is in deze omgeving goed te zien. Neem de tijd om dicht bij het ijs te zitten en luister naar het gekraak van het ijs dat langzaamaan losbreekt. Geniet vanavond van de hottubs voordat je je bed in duikt. Je overnacht in Fosshotel Glacier Lagoon.

Dag 6

Dag 6 Jökulsárlón ijsmeer

Jökulsárlón ijsmeer

Gisteren heb je al de eerste ijsschotsen gezien, maar vandaag is het tijd om dit nader te bekijken. Een prachtige plek is het Jökulsárlón meer. Hier drijven grote ijsschotsen in een meer die zijn losgekomen van de gletsjer. Wist je dat het grootste gedeelte van de ijsschotsen verstopt zit onder water? De ijsschotsen verplaatsen zich vanuit het meer langzaamaan naar de zee. Vaak worden de ijsschotsen door de stroming ook naar het zwarte strand geduwd. Dit levert prachtige plaatjes op, neem je fototoestel dus zeker mee. Je overnacht in Fosshotel Glacier Lagoon.

Dag 7

Dag 7 Richting het oosten

Richting het oosten

Vandaag verlaat je het zuiden van IJsland en is het tijd om door te reizen naar de onontdekte plekjes van het oosten. Je ziet het toerisme hier ook afnemen en je hebt de weg steeds vaker voor jezelf. Je rijdt langs kleine vissersdorpjes en blijft de kustlijn helemaal volgen. Neem onderweg de tijd om van het uitzicht op zee te genieten. Schuif in de avond aan voor een smakelijk diner met uitzicht op de kleine haven van het dorpje. Je overnacht in Fosshotel Eastfjords.
Rijafstand Öræfi - Fáskrúðsfjörður: ca. 310 km | ca. 4 uur

Dag 8

Dag 8 Mývatn meer

Mývatn meer

Vandaag verlaat je de kust voor een aantal dagen. Rij door naar het binnenland richting Mývatn. Het Mývatn meer betekent ook wel muggenmeer. Gelukkig heb je hier in het najaar geen last van. Het is een prachtige vulkanische en ruige omgeving. Totaal verschillend van wat je eerder deze reis al hebt gezien. De komende drie nachten verblijf je in Fosshotel Mývatn. Het hotel heeft een heerlijke sauna met uitzicht op het grote meer.
Rijsafstand Fáskrúðsfjörður – Mývatn: ca. 220 km | ca. 3,5 uur

Dag 9

Dag 9 Diamond circle

Diamond circle

De hoogtepunten in IJsland houden niet op. De Golden circle in het zuiden heb je al gezien, maar in het noorden is de prachtige Diamond circle. Start de ronde bij de visserplaats Husavik. Deze plaats staat bekend om het spotten van walvissen. Boek hier dan ook een excursie bij om op zoek te gaan naar de walvissen en ze van dichtbij te zien. Ook staat hier het walvismuseum, met een indrukwekkend skelet van de walvis. Volg de ronde noordwaarts richting Ásbyrgi. Een prachtige kloof waar je doorheen kan rijden en op het einde een mooie wandeling kan maken. Rondom Ásbyrgi en Mývatn zijn vele mythes gaande. Vraag er vooral naar bij de locals. Vanuit Ásbergi ga je zuidwaarts naar de immense Detifoss waterval. Dit is de krachtigste waterval van IJsland en dat hoor je direct als je uit de auto stapt. Misschien zijn de noorderlichtkansen voor vanavond wel goed. Het noorderlicht is direct vanuit je hotel te spotten!

Dag 10

Dag 10 Rondom Mývatn

Rondom Mývatn

Heb je afgelopen nacht een goede nachtrust gehad? Of hebben jullie lang het noorderlicht bewonderd? Gisteren hebben we de omgeving ontdekt, maar Mývatn biedt ook hele mooie plekjes die zeker een bezoek waard zijn. Volg vandaag de weg rondom Mývatn. Start de dag met een wandeling naar de top van de Hverfjall krater. Voor de vroege vogels is het prachtig om hier de zonsopkomst te bewonderen. Loop door het Dimmuborgir park met indrukwekkende lavaformaties. Breng een bezoek aan Hverir, een groot geothermisch gebied met borrelende modderpoelen en waar stoom uit de aarde komt. Dit kan je maar op weinig plekken op de wereld bewonderen. Sluit de dag af met een diner in het lokale restaurant Vogafjos.

Dag 11

Dag 11 West-IJsland

West-IJsland

Geniet tijdens het ontbijt van het uitzicht op Mývatn, voordat het alweer tijd is om de reis voort te zetten. Tijd voor nieuwe avonturen. Stop onderweg richting Akureyri bij de Goðafoss. Een prachtige waterval die je van dichtbij kan bewonderen. Drink een kop koffie in Akureyri, de grootste stad in het noorden van IJsland. Vanaf Akureyri reis je de bergen door richting het westen. Er zijn diverse bezienswaardigheden die een stop waard zijn. Bezoek de 15 meter hoge rotsformatie Hvítserkur en neem een kijkje in het zeehondenmuseum in Hvammstangi.
Rijafstand Mývatn - Reykholt: ca. 415 km | ca. 5 uur

Dag 12

Dag 12 Ontspannen in de natuur

Ontspannen in de natuur

Na al deze dagen vol hoogtepunten is het tijd voor een beetje ontspanning. Breng een bezoek aan de Krauma baden met heerlijke geothermisch verwarmd water. De regio rondom Reykholt staat bekend om de grote geothermische activiteit en dat zie je dan ook op meerdere plekken in de omgeving terug. Veel van die geothermische reserves van de omgeving worden gebruikt om de steden in de omgeving te verwarmen. Reis eind van de middag helemaal ontspannen door naar de volgende plek om te overnachten, Fosshotel Stykkishólmur.
Rijafstand Reykholt - Stykkishólmur: ca. 140 km | ca. 2 uur

Dag 13

Dag 13 Snæfelsness national park

Snæfelsness national park

Vandaag heb je alle tijd om het schiereiland Snaeffelsness te verkennen. Dit schiereiland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Alle natuurwonderen vind je hier terug. Trek vandaag je wandelschoenen aan, want er zijn prachtige plekken om rond te wandelen. Ga langs de bekende berg Kirkjufell. Dit is één van de meest gefotografeerde plekken in IJsland. Er loopt een mooie wandeling rondom de berg, die is alleen te doen bij laag tij. Aan het einde van het eiland vind je het nationaal park Sneaffelsness waar je goed kan rondstruinen en genieten van de natuur. Als je nog tijd over hebt, bekijk dan Arnarstapi Stone bridge en loop de Raudfeldsgjá Gorge (kloof) in. Overnachting in Fosshotel Stykkishólmur.

Dag 14

Dag 14 Laatste dag genieten

Laatste dag genieten

Heb je gisteren nog hoogtepunten gemist op het schiereiland of had je iets minder weer? Wees dan niet getreurd, je kan nog heel de dag rondkijken voordat je terugrijdt richting Reykjavik. Meer zin om terug te keren naar de stad? Dat is natuurlijk ook mogelijk. 
Je overnacht alvast in de buurt van de luchthaven Keflavik, zodat je de volgende dag niet ver meer hoeft te rijden
Rijafstand Stykkishólmur - Keflavik: ca. 210 km | ca. 3 uur

Dag 15

Dag 15 Naar huis

Naar huis

Helaas komt aan al het moois een eind. Met een fototoestel vol met foto’s van de natuurpracht en hopelijk noorderlicht stap je in de ochtend aan boord van de vlucht naar Nederland. Een reis om nooit te vergeten.
Rijafstand Keflavik - luchthaven Keflavik: ca. 3 km | ca. 5 minuten

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: