PRINT PAGINA

IJsland compleet fly & drive

Verken op je gemak in 2 weken alle hoogtepunten van IJsland

Dag 1

Dag 1 Welkom in IJsland!

Heb je toevallig ooit naar de serie Game of Thrones gekeken? Na een vlucht van ca. 3 uur – rechtstreeks vanaf Rotterdam – rij je met een eigen huurauto direct naar het gebied waar een groot gedeelte van de serie is opgenomen: Het meer van Mývatn. Gevormd tijdens een enorme uitbarsting zo'n 2300 jaar geleden, en is nog steeds een broeinest van vulkanische activiteit. Bruisende modderpoelen, nieuwsgierige lavaformaties en kegelvormige kraters zijn hier te bewonderen. Onderbroken door de roepingen van de diverse vogels die het meer als thuis hebben. Je overnacht in het prachtig gelegen Fosshotel Mývatn. 
Rijafstand Akureyri - Mývatn: ca. 97 km | ca. 1,5 uur

Dag 2

Dag 2 Verblijf in parel der moeder natuur: Mývatn

Wakker worden in Mývatn is een waar genot. Eerst stevig ontbijten en dan snel naar buiten. Bezoek de Krafla lavavelden of boek een optionele excursie. Bijvoorbeeld met een superjeep naar de Askja vulkaan. Na een smakelijk diner in het authentieke Vógafjoss restaurant, is het tijd om heerlijk te ontspannen in het Myvatn Nature Bath. Dit is het Noordelijke antwoord op de beroemde, maar ook zeer drukke, Blue Lagoon in het zuidwesten. Neem een ontspannen duik in een natuurlijke bron met geothermisch verwarmd water, terwijl stoomwolken oprijzen uit de omringende spleten in het aardoppervlak. Het is een typische IJsland ervaring die je beleefd móet hebben!

Dag 3

Dag 3 Naar het historische westen

Na het uitgebreide ontbijtbuffet, met uitzicht over het bijzondere Mývatn, is het tijd om weer op avontuur te gaan. Vandaag reis je westwaarts. Onderweg is er veel te zien en te doen, bijvoorbeeld de Goðafoss waterval bezoeken (waterval van de goden), als je dat gisteren nog niet gedaan hebt. Bezoek in Hvammstangi de 15 meter hoge rotsformatie Hvítserkur, maar vergeet zeker niet ook ruimte over te houden voor Reykholt en omgeving. Het culturele en historische hart van IJsland. In het dorp vind je een fascinerend cultureel en middeleeuws centrum, Snorrastofa, evenals de prachtig ontworpen Reykholtskirkja-kerk in Zwitserse-chaletstijl en neoklassieke elementen. Er is ook een kleine geothermische bron genaamd Snorralaug, waarvan wordt aangenomen dat het één van de oudste bronnen is. Fosshotel Reykholt ligt op slechts een steenworp afstand van de kerk.
Rijafstand Mývatn - Reykholt: ca. 415 km | ca. 5 uur

Dag 4

Dag 4 Via Deildartunguhver naar Stykkishólmur

Dichtbij het historische dorp Reykholt ligt de machtige Deildartunguhver, de grootste en krachtigste warmtebron in Europa. De geothermische reserves van de Reykholtsdalur-vallei pompen met een enorme natuurkracht een 180 liter water per seconde rond. Het water wordt voornamelijk gebruikt om de nabijgelegen steden Borgarnes en Akranes te verwarmen, maar ook de nabijgelegen kassen om daarmee de groei van planten en groenten te versnellen. Als je wilt ontspannen, bezoek dan de verfijnde Krauma-baden met natuurlijk verwarmde zwembaden en rustgevende sauna's. Je wilt niet meer vertrekken, toch wacht het charmante en prachtige gelegen dorpje Stykkishólmur op jou. Dit vissersdorpje is met ca. 1.100 inwoners het grootste dorpje aan de noordkust van het Snæfellsnes schiereiland. Je overnacht in Fosshotel Stykkishólmur.
Rijafstand Reykholt - Stykkishólmur: ca. 140 km | ca. 2 uur

Dag 5

Dag 5 Snæfellsnes Nationaal Park

Na het uitgebreide ontbijt is het weer tijd om de stevige wandelschoenen aan te trekken. Want het nabijgelegen Snæfellsnes Nationaal Park is het bezoeken meer dan waard. De Snæfellsjökull is een 700.000 jaar oude stratovulkaan met een gletsjerkop, gelegen op het meest westelijke deel van het schiereiland Snæfellsnes. De krater diende als de toegang tot de fantastische onderaardse wereld in Jules Verne's klassieke roman uit 1864, Journey to the Center of the Earth. Er moet echter iets magisch in de lucht rond Snæfellsjökull hangen – al eeuwenlang wordt het beschouwd als een bron van mystiek, wat de relatie met de bijgelovige IJslandse bevolking nog intenser maakt. Het bekijken en fotograferen van de meest gefotografeerde berg in IJsland mag eigenlijk niet ontbreken. De Kirkjufell is een perfect symmetrische kegel op 463 meter boven de zeespiegel. Ook de prachtige natuurpaden en de zeer aanwezige vogels maken het een mooie bezienswaardigheid. Sta naast de waterval van Kirkjufellsfoss voor het beste uitzicht op deze iconische berg. Je overnacht weer in Fosshotel Stykkishólmur.

Dag 6

Dag 6 Naar hoofdstad Reykjavík

Een relaxte reisdag richting het zuiden. Alle tijd om onderweg te picknicken en oude vissersdorpjes te bezoeken. De aankomende twee nachten heb je een kamer in het centrum van Reykjavík. Zowel stadsmensen als natuurliefhebbers kunnen niet anders dan gecharmeerd zijn van Reykjavík, genesteld in een beschutte baai in het zuidwesten van IJsland. Maak ’s avonds een wandeling door het centrum met diverse restaurants. Je overnacht in Fosshotel Rauðará. 
Rijafstand Stykkishólmur - Reykjavík: ca. 170 km | ca. 2,5 uur

Dag 7

Dag 7 Dagje Reykjavík

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel is het misschien eens goed om de auto te laten staan en de stad te verkennen. De Lutherse parochiekerk Hallgrímskirkja is één van de meest iconische bezienswaardigheden van Reykjavík - de unieke torenspits is bijna overal in de stad te zien. Ontworpen door Guðjón Samúelsson in 1937, die inspiratie vond in de fascinerende lava vormen. Wandel lekker door de winkelstraten en zoek de gezelligheid op in een restaurant of café. Wist je dat Reykjavík ook wel de schrijvershoofdstad van de wereld genoemd wordt? 1 op de 10 inwoners publiceert tijdens zijn of haar leven een boek. Reykjavik is zelfs bekroond met de prestigieuze aanduiding als UNESCO-literatuurstad. Dus of je smaak nu meer ligt bij thrillers, romans of poëzie, IJsland is dé reisbestemming voor lezers en schrijvers. Je overnacht in Fosshotel Rauðara.

Dag 8

Dag 8 Naar de zuidkust

Het is weer tijd om de hoofdstad te verlaten en richting het zuiden te rijden. Een relatief korte etappe vandaag naar het zuiden. Eventueel kun je vandaag de Gouden Cirkel opnemen in jouw route, maar je kunt dit ook bewaren tot morgen. Je verblijft vannacht in het Hekla Hotel, nabij de gelijknamige berg. Ook de vulkanen Eyjafjallajökull en Fimmvörðuháls liggen in de buurt. 
Rijafstand Reykjavík - Hekla: ca. 81 km | ca. 1,5 uur

Dag 9

Dag 9 De fameuze Golden Circle?

Lekker stevig ontbijten in het hotel. Dan weer de auto opzoeken voor een nieuw hoofdstuk in het nu al prachtige IJsland reisboek. Een populaire route nabij Reykjavík is de “Gouden Cirkel“ van IJsland, een tocht langs enkele van de beste natuurwonderen in het zuidwesten van het land. Hoogtepunten zijn onder meer: Þingvellir Nationaal Park, waar het eerste parlement van IJsland zich in het jaar 930 verzamelde, en de tektonische Silfra-kloof met ijzig glaciaal water om eventueel in te duiken en snorkelen; Haukadalur, een geothermisch gebied bekend van de Geysir en waar de geiser Strokkur om de 10 minuten water 10 meter de lucht in blaast; en de overweldigende Gullfoss-waterval, waar de Hvítá-rivier zich in een diepe spleet stort, met mist en regenbogen. Een mooie dag net ontzettend veel indrukken van de bijzondere IJslandse natuur. Je overnacht wederom in Fosshotel Hekla.

Dag 10

Dag 10 Zwarte lavastranden, watervallen, pseudokraters en gletsjers

Vandaag rij je door een filmdecor, langs zwarte lavastranden, vulkanen, stuwwallen. Je passeert het plaatsje Vík, waar je gegarandeerd de camera pakt om de bekende rots te fotograferen. De eindbestemming van vandaag is Öræfi. Het dorp heeft zijn naam 'wildernis/verlatenheid' te danken aan een grote uitbarsting in 1362 en de daaropvolgende overstromingen van de regio. Onderweg ontdenk je de bijzondere dubbele waterval, Systrafoss, voordat je langs het Systravatn-meer rijdt - ooit een badplaats voor nonnen. Zoek vervolgens een local op om je het macabere achtergrondverhaal te vertellen dat is gekoppeld aan Systrastapi of 'Sister's Rock' en bezoek Kirkjugólf, een merkwaardig gebied van basaltrots en mos. In Fosshotel Glacier Lagoon  een kamer voor je gereserveerd omringd door betoverende uitzichten op de oceaan of bergen. 
Rijafstand Hekla - Öræfi: ca. 286 km | ca. 3,5 uur

Dag 11

Dag 11 Skaftafell National Park

Vandaag heb je uitgebreid de tijd om de omgeving van Öræfi te ontdekken. De omgeving is perfect voor het maken van wandelingen in de meest spectaculaire attracties van IJsland. Namelijk het Skaftafell National Park. Er zijn meer dan 100 wandelroutes om uit te kiezen. Korte en gemakkelijke paden leiden je naar de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökul. Voor de ervaren wandelaar is het mogelijk om de hoogste bergtop van IJsland, Hvannadalshnjúkur, te beklimmen. 

Dag 12

Dag 12 Jökulsárlón ijsmeer en Breiðamerkurjökull-gletsjer

Vandaag staan er wederom louter hoogtepunten op het programma. De betoverende Crystal Cave, verborgen in de Breiðamerkurjökull-gletsjer is het bezoeken waard. De grootste ijsgrot in Vatnajökull National Park werd gevormd als gevolg van de gletsjer die de IJslandse kust raakte. De binnenkant is een droomachtige cocktail van texturen, gekleurd in vijftig tinten blauw - je moet het zien om het te geloven. Jökulsárlón, een gletsjerlagune en het diepste natuurlijke meer in IJsland, met vissen, zeehonden en brokken ijs. Ga naar het strand om meer van dit ijs te zien, verspreid over het zwarte zand, gepolijst in de zon. Je overnacht in Hotel Glacier Lagoon. 

Dag 13

Dag 13 Oostkust, de grote verrassing?

Hoewel Oost-IJsland de minst bezochte regio van het land is, wonen hier ongeveer 16.000 mensen. Oost-IJsland heeft alles dat IJsland zo'n onderscheidende bestemming maakt; rijk aan historische vissersdorpen en sublieme natuur, stromende watervallen, vulkanische weiden, ruige berglandschappen en sluipende gletsjers. Je eindigt de dag in het schitterend gelegen Fosshotel Eastfjords, in het kleine plaatsje Fáskrúðsfjörður. In een historisch hotel – eind 19e eeuw gebouwd voor notabene Franse vissers. Fáskrúðsfjörður (ook wel Búðir genoemd) ligt centraal in de oostelijke fjorden, tussen de schiereilanden Vattarnes en Hafnarnes. De stad werd een handelspost in 1880. Vanaf het laatste deel van de 19e eeuw tot 1935 was de stad de belangrijkste hub voor Franse vissers uit het oosten van IJsland. De stad is beroemd om zijn Franse erfgoed en heeft een sterke verbinding met zijn Franse zusterstad, Gravelines. Het is de moeite waard om het Franse museum te bezoeken en meer te leren over deze historische connecties. Er was vroeger een Franse consul, een Frans ziekenhuis en een Franse kapel. De dorpsverkeersborden zijn ook in het Frans. Vergeet niet om het plaatselijke café te bezoeken, dat bekend staat om zijn geweldige taarten en drankjes. Je overnacht in Fosshotel Eastfjords.
Öræfi - Fáskrúðsfjörður: ca. 310 km | ca. 4 uur

Dag 14

Dag 14 Langs Dettifoss naar het magische noorden

Vandaag keer je weer terug naar het magische hoogland van Noord-IJsland. Je passeert het meer van Mývatn, waar een week geleden het avontuur begon. Ook staat er vast een ontmoeting met de meest krachtige waterval van Europa op het programma: Dettifoss. Met zijn intimiderende val van 44 meter en de energie van het donderende water dat vanaf enkele kilometers verderop te zien is. De impact van Dettifoss is het meest intens in de lente, na de seizoensgebonden smelting. Als je er voor zorgt niet te laat te arriveren in Husavík, kunt je wellicht nog een walvissafari meepikken. De beste observatieplekken zijn namelijk in het noorden van IJsland. De baaien zijn rijk aan plankton en trekt rond de 24 walvissoorten aan, waaronder de orka, bultrugwalvis, dwergvinvis en blauwe vinvis. Je overnacht in Fosshotel Husavík. 
Rijafstand Fáskrúðsfjörður - Husavík (via Dettifoss): ca. 300 km | ca. 4,5 uur

Dag 15

Dag 15 Laatste dag in IJsland

Geniet van het laatste uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel. Aan het begin van de ochend rijd je weer naar luchthaven Akureyri en lever je de huurauto in op de luchthaven van Akureyri. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je weer terug naar Nederland.
Rijafstand Husavík - luchthaven Akureyri: ca. 92 km | ca. 1,5 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur