PRINT PAGINA

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Van imponerende landschappen tot inspirerende historische locaties

Dag 1

Dag 1 Welkom in IJsland!

Welkom in IJsland!

Met een rechtstreekse vlucht van Voigt Travel land je halverwege de ochtend op de kleine luchthaven van Akureyri. Zodra je landt voel je de atmosfeer die je als IJsland reiziger zoekt: rust, natuur, ontspanning. Het grote voordeel ten opzichte van het ‘drukke’ Zuidwesten. Met de huurauto rijd je op je gemak naar het zuiden. De komende twee nachten heb je een kamer in het historische Reykholt. 
Rijafstand luchthaven Akureyri - Reykholt: ca. 320 km | ca. 4 uur

Dag 2

Dag 2 Historisch Reykholt en Reykjavík

Historisch Reykholt en Reykjavík

Vandaag word je wakker in het culturele en historische hart van IJsland. Reykholt staat bekend als de thuisbasis van de bekendste schrijver van het land, Snorri Sturluson, in de jaren 1206-1241. Sturluson schreef de proza Edda, door velen beschouwd als 's werelds meest uitgebreide bron voor de Noorse mythologie en één van de belangrijkste werken in de Scandinavische literatuur. Er is ook een kleine geothermische pool genaamd Snorralaug, waarvan wordt aangenomen dat het één van de oudste bronnen is die door IJslanders wordt gebruikt. Dichtbij ligt de machtige Deildartunguhver, de grootste en krachtigste hete bron in Europa. 
Wellicht gebruik je deze dag ook om een bezoek te brengen aan Reykjavík, op ca. 1 uur rijden. De Lutherse parochiekerk Hallgrímskirkja is één van de meest iconische bezienswaardigheden van Reykjavík - de unieke torenspits is bijna overal in de stad te zien. Ontworpen door Guðjón Samúelsson in 1937, die inspiratie vond in de fascinerende lava vormen. Wandel lekker door de winkelstraten en zoek de gezelligheid op in een restaurant of café. Je overnacht wederom in Fosshotel Reykholt.

Dag 3

Dag 3 Snæfellsness Nationaal Park

Snæfellsness Nationaal Park

Na het uitstekende ontbijtbuffet in het hotel zeg je Reykholt gedag voor een lange etappe naar het westelijke Stykkishólmur. Eén nacht in dit ruige maar tegelijkertijd charmante vissersdorpje in het uiterste westen van IJsland is een onvergetelijke toevoeging aan deze reis. Een bezoek aan het Snæfellsness Nationaal Park is een aanrader. De Snæfellsjökull, is een 700.000 jaar oude stratovulkaan met een gletsjerkop, gelegen op het meest westelijke deel van het schiereiland Snæfellsnes. De krater diende als de toegang tot de fantastische onderaardse wereld in Jules Verne's klassieke roman uit 1864, Journey to the Center of the Earth. Er moet iets magisch in de lucht rond Snæfellsjökull hangen – al eeuwenlang wordt het beschouwd als een bron van mystiek, wat de relatie tussen de bijgelovige IJslandse bevolking intens maakt. Het bekijken en fotograferen van de meest gefotografeerde berg in IJsland mag eigenlijk niet ontbreken. De Kirkjufell is een perfect symmetrische kegel op 463 meter boven de zeespiegel. Ook de prachtige natuurpaden en de zeer aanwezige vogels maken het een mooie bezienswaardigheid. Sta naast de waterval van Kirkjufellsfoss voor het beste uitzicht op deze iconische berg. Je overnacht in Fosshotel Stykkishólmur. 
Rijafstand Reykholt - Stykkishólmur: ca. 140 km | ca. 2 uur

Dag 4

Dag 4 Naar het prachtige noorden

Naar het prachtige noorden

Na het uitstekende ontbijtbuffet in het hotel zegt je Stykkishólmur gedag voor een lange etappe naar het noordelijke Husavík. Onderweg zul je weer allerlei natuurwonderen bezichtigen, zoals het schiereiland Vatsness met de vele zeehonden. Als je vroeg vertrekt heb je tijd om Breiðafjörður te bezoeken. Deze regio bestaat uit ongeveer 3000 eilandjes en scheren, is de thuishaven voor ongeveer 50 broedvogels, waaronder de papegaaiduikers en zeearenden. Je hoeft in ieder geval niet voor het donker ‘thuis te zijn’, want donker wordt het tijdens de middernachtzon periode niet. Je overnacht in Husavík. 
Rijafstand Stykkishólmur - Husavík: ca. 445 km | ca. 6 uur

Dag 5

Dag 5 Op zoek naar walvissen en IJslandse mystiek?

Op zoek naar walvissen en IJslandse mystiek?

Na het uitgebreide Scandinavische ontbijtbuffet, met uitzicht over de Noord-Atlantische Oceaan, start de dag. Misschien heb je voor vertrek al een optionele walvisexcursie geboekt? Of misschien wil je deze dag helemaal zelf invullen? Welke keuze je ook maakt, een bezoek aan het uiterste noordoosten staat voor jou als avonturier met goede wandelschoenen waarschijnlijk op het lijstje. Op de weg er naar toe is een bezoek aan Jökulsárgljúfur - de langste rivierkloof van IJsland – een aanrader. Ook het nabijgelegen Ásbyrgi-kloof is bijzonder. De enorme hoefijzervormige Ásbyrgi, omringd door steile kliffen en bedekt met groen bos is één van de beste wandelbestemmingen in IJsland. Ásbyrgi ligt aan de noordelijke ingang van de rivierkloof Jökulsárgljúfur en biedt uren aan wonderlijke wandelingen. Volgens de IJslandse mythologie is de rotsformatie het hoefprint van Odin's paard met acht benen, terwijl andere verhalen zeggen dat Ásbyrgi de hoofdstad is van de Huldufólk, de elven. Je sluit deze wildlife en/of mystieke dag af in het hotel in Húsavík.

Dag 6

Dag 6 Via Dettifoss naar Mývatn

Via Dettifoss naar Mývatn

Na het ontbijtbuffet in het hotel staat een korte etappe op het programma. Je verplaatst je iets zuidelijker, naar de magneet van Noord-IJsland: Mývatn. Niet alleen voor de reizigers vanwege de magische natuur met dramatische landschappen, maar ook voor de ontelbaar vele vogelsoorten die juist hier neerstrijken. Je kunt de route via Dettifoss nemen, de meest krachtige waterval van Europa. Het vele smeltwater zorgt voornamelijk in de lente en vroege zomer voor een zeer imposante val van ca. 44 meter. Je verblijft de komende twee nachten in het Fosshotel Mývatn, een mooi hotel aan de noordkant van het meer, geopend in 2017. Alles is duurzaam en lokaal in dit hotel. Vanuit de kamer heb je een prachtig uitzicht over het meer. Maak ’s avonds onder de middernachtzon een heerlijke wandeling langs het meer. 
Rijafstand Husavík - Mývatn (via Dettifoss): ca. 138 km | ca. 2,5 uur

Dag 7

Dag 7 Avontuur en ontspanning in Mývatn

Avontuur en ontspanning in Mývatn

Wakker worden in Mývatn is een waar genot. Eerst stevig ontbijten en dan snel naar buiten. Bezoek de Krafla lavavelden of boek een optionele excursie. Bijvoorbeeld met superjeeps naar de Askja vulkaan? Na het diner, in bijvoorbeeld hoogwaardige Vógafjoss restaurant, is het misschien tijd om even heerlijk te ontspannen in de Mývatn Nature Baths. Dit is het noordelijke antwoord op de beroemde, maar ook zeer drukke, Blue Lagoon in het zuidwesten. Neem een ontspannen duik in een zwembad met geothermisch verwarmde water, terwijl stoomwolken oprijzen uit de omringende spleten in het aardoppervlak. Het is een typische IJsland ervaring die je eigenlijk beleefd móet hebben. Je overnacht wederom in Mývatn.

Dag 8

Dag 8 Terug naar huis

Terug naar huis

Geniet van het laatste uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel. Vroeg in de ochtend rijd je voor de laatste keer door het prachtige IJslandse landschap, terug naar luchthaven Akureyri. Daar lever je de huurauto weer in en vlieg je met een rechtstreekse vlucht terug naar Nederland.
Rijafstand Mývatn - luchthaven Akureyri: ca. 81 km | ca. 1 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: