PRINT PAGINA

Familiereis IJsland fly & drive

Met het hele gezin langs alle hoogtepunten van Noord- en Oost-IJsland

Dag 1

Dag 1 Velkomin til Íslands!

Velkomin til Íslands!

In de ochtend vlieg je met een rechtstreekse vlucht van Transavia naar de luchthaven van Akureyri, de ‘hoofdstad’ van Noord-IJsland. Hier start je avontuur! De huurauto staat al voor je klaar, je kunt gelijk op pad. Op naar Mývatn! Je verblijft bij Dimmuborgir Guesthouse, gelegen aan de oever van het Mývatn meer. Het gebied is vulkanisch actief, de landschappen zijn daardoor ruig en bieden unieke uitzichten. Vanaf het verblijf loop je zo naar de lavaformaties Dimmuborgir, een uniek park waar je mooie wandelingen kunt maken. Wie spot als eerst het beroemde grote gat? 
Rijafstand Akureyri luchthaven - Mývatn: ca. 82 km | ca. 1 uur

Dag 2

Dag 2 Geothermisch gebied Hverir en Mývatn Nature Baths

Geothermisch gebied Hverir en Mývatn Nature Baths

Na een overheerlijk ontbijt is het tijd om de mooie omgeving te gaan verkennen. Bezoek het geothermische gebied van Hverir, een van de meest vulkanisch actieve plekken rondom het Mývatn meer. Je stapt in een kleurrijke wereld van stoompluimen, warmwaterbronnen en kokende modderpoelen. Het is alsof je een andere planeet bezoekt. In de middag bezoek je Mývatn Nature Baths, een warmwaterbron met een temperatuur tussen 36-40 graden Celsius. Je komt er helemaal tot rust. De entree zit al bij je reis inbegrepen! Overnachting in Dimmuborgir Guesthouse.

Dag 3

Dag 3 Diamond Circle

Diamond Circle

Zin in een roadtrip? Rijd dan de Diamond Circle, een autoroute langs de vele highlights in Noord-IJsland en een stuk rustiger dan de in het zuiden gelegen Golden Circle. Bezoek de watervallen Dettifoss en Goðafoss, en maak een wandeling door de Ásbyrgi canyon. Je komt ook langs Húsavík, ook wel de walvishoofdstad van IJsland. Hier bezoek je onder andere het walvismuseum en wandel zeker ook langs de haven. Overnachting in Dimmuborgir Guesthouse.

Dag 4

Dag 4 Bezoek Krafla en omgeving

Bezoek Krafla en omgeving

Krafla is een 818 meter hoge vulkaan ten westen van Mývatn. Tussen de jaren 1975 en 1984 is deze vulkaan maar liefst 9 keer uitgebarsten en de overblijfselen zijn nog goed zichtbaar. Na deze uitbarstingen zijn lavavelden ontstaan waar je overheen kunt lopen. Het is zeker de moeite waard om de krater Viti te beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het gebied en de krater zelf is gevuld met turquoise blauw water! Overnachting in Dimmuborgir Guesthouse.

Dag 5

Dag 5 Naar de fjorden

Naar de fjorden

Na het uitgebreide ontbijtbuffet laat je het ruige en mysterieuze landschap rondom het Mývatn meer achter je en vervolg je de reis, op naar de fjorden! Je overnacht in een knus huisje bij Bragðavellir, net voorbij de plaats Djúpivogur. Onderweg geniet je van de vele panoramische uitzichten over de fjorden en bergen. Ook doorkruis je het leefgebied van de rendieren. De Noren hebben aan het eind van de 18e eeuw de rendieren aan de IJslanders geïntroduceerd om rendierboerderijen op te kunnen zetten. De IJslanders wilden hier echter niets van weten en hebben ze los gelaten. Ze leven nog altijd in dit gebied en dit zorgt soms voor unieke beelden! Overnachting in Bragðavellir cottages.
Rijafstand Mývatn - Djúpivogur: ca. 250 km | ca. 3,5 uur

Dag 6

Dag 6 Wandel naar de waterval Snædalsfoss

Wandel naar de waterval Snædalsfoss

Tijd om de omgeving te verkennen. Op loopafstand van de huisjes vind je de waterval Snædalsfoss. De waterval is 30 meter hoog en het water komt uit de Snædal-vallei, onderweg naar de rivier Hamarsá. Het is een wandeling van slechts 30 minuten, zo vanuit je huisje. Grote kans dat je de waterval helemaal voor jezelf hebt! Overnachting in Bragðavellir cottages.

Dag 7

Dag 7 Dagtocht naar de gletsjer

Dagtocht naar de gletsjer

Op IJsland vind je de Vatnajökull gletsjer, de een na grootste gletsjer van Europa! De route langs de zuidkust is werkelijk prachtig. Je rijdt door eindeloze IJslandse landschappen en aan de rechterhand vang je regelmatig een glimp op van de reusachtige gletsjer. Op ongeveer 2 uur rijden vanaf Bragðavellir vind je Jökullsarlón, een meer onderaan de gletsjer waar grote brokken ijs in drijven die van de gletsjer afbreken. Aan de overkant van de weg vind je een zwart strand, ook wel Diamond Beach genoemd. Enkele ijsbrokken uit het meer spoelen vanuit zee aan land, zo kun je de ijsschotsen van dichtbij bekijken en zelfs aanraken! Overnachting in Bragðavellir cottages.

Dag 8

Dag 8 Bezoek aan Seyðisfjörður

Bezoek aan Seyðisfjörður

Vandaag vervolg je je reis. Via Seyðisfjörður rijd je naar Álfheimar Country Hotel in Borgarfjörður Eystri. Seyðisfjörður is een klein, pittoresk dorp (slechts 700 inwoners) aan het einde van de gelijknamige fjord. Je bereikt het dorp over een van IJslands spectaculairste wegen. In Seyðisfjörður zijn de Noorse invloeden goed te zien, de huisjes zijn er kleurrijk en opvallend is de blauwe kerk. Verder staat het dorp bekend om de vele kunstgalerijen, echt een aanrader om doorheen te struinen. Overnachting in Álfheimar Country Hotel.
Rijafstand Djúpivogur - Borgarfjörður Eystri (langs Seyðisfjörður): ca. 200 km | ca. 3,5 uur

Dag 9

Dag 9 Maak kennis met Borgarfjörður Eystri

Maak kennis met Borgarfjörður Eystri

Borgarfjörður Eystri is een klein dorp met ongeveer 100 inwoners, er wordt voornamelijk geleefd van de visserij. In het dorp vind je bijvoorbeeld nog een turfhuis, Lindarbakki genaamd. Dit is het oudste huis van het dorp en een van de weinige bewoonde turfhuizen op IJsland. Bezoek vooral ook de houten kerk én in Borgarfjörður Eystri woont de koningin van de Elfen, volgens de legende dan. Voor een mooi uitzicht over het dorp en het fjord, beklim je de Álfaborg (Elfstad), wie weet kom je wel Elfen tegen? Sluit de dag af met een heerlijke vissoep in het Elfencafé (Álfacafé). Overnachting in Álfheimar Country Hotel.

Dag 10

Dag 10 Tijd om de wandelschoenen aan te trekken!

Tijd om de wandelschoenen aan te trekken!

Het verblijf ligt aan de voet van het natuurgebied Stórurð. Diverse wandelroutes zijn uitgestippeld in dit gebied en na een stevig ontbijt is dit een mooie dag om de natuur te verkennen. Arngrímur, de eigenaar van Álfheimar Country Hotel, kent dit gebied op zijn duimpje. Vraag hem vooral naar zijn tips en aan te raden wandelroutes.
Na de wandeling is het een mooi moment om kennis te maken met de papegaaiduikers, de grote trots van het dorp. Op ongeveer 15 minuten rijden van het verblijf vind je Borgarfjarðarhöfn, een grote rots waar jaarlijks duizenden papegaaiduikers broeden. Vanwege de goede wandelpaden kom je oog in oog te staan met deze mooie vogels! Overnachting in Álfheimar Country Hotel.

Dag 11

Dag 11 Op naar het schiereiland Langanes

Op naar het schiereiland Langanes

Helaas laat je de mooie regio rondom Álfheimar achter je en reis je door naar de volgende verrassing: Ytra Lón Farm Lodge op het ongerepte schiereiland Langanes. Onderweg kom je langs de plaats Vopnafjörður waar je het Bustarfell Museum kunt bezoeken, van oorsprong een familieboerderij. Het is een schilderachtig, IJslands turf- en stenen huis met rode gevels en een met gras begroeid dak. Het is een van de oudste en best bewaarde boerderijen van zijn soort. Wanneer je door het museum rondloopt voelt het alsof de bewoners de boerderij net hebben verlaten. Eenmaal aangekomen bij Ytra Lón is het gelijk alsof je je thuis voelt. Ytra Lón is een schapenboerderij, dit is ook waar de Nederlandse eigenaresse Mirjam met haar man van rondkomen. Je neemt echt een kijkje in hun leven. 
Rijafstand Borgarfjörður Eystri - Þórshöfn: ca. 240 km | ca. 3,5 uur

Dag 12

Dag 12 Op zoek naar papegaaiduikers?

Op zoek naar papegaaiduikers?

Na een lekker ontbijt is het een mooi moment om het schiereiland te gaan verkennen. Je kunt zelf op pad gaan voor een mooie wandeling, maar een aanrader is om de vogelrotsen te bezoeken, dit is waar Langanes om bekend staat. Mirjam neemt je in haar Landrover mee op pad en vertelt je graag over het leven in the middle of nowhere en over de prachtige vogels die je tegenkomt. Ook voor een niet-vogelliefhebber is dit een echte aanrader. Deze excursie is vooraf of ter plaatse bij te boeken. Overnachting in Ytra Lón Farm Lodge.

Dag 13

Dag 13 Rij verder via de Arctic Coast Way

Rij verder via de Arctic Coast Way

Je bent, wellicht onbewust, gestart aan de auto route ‘Arctic Coast Way’. De route start namelijk in Bakkafjörður, vlak voor Ytra Lón. Veel landen kennen prachtige autoroutes en sinds 2019 heeft IJsland er ook een en leidt deze je langs diverse prachtige highlights langs de noordkust van IJsland. Wanneer je vertrekt uit Ytra Lón volg je de weg 85. Je komt zo langs Rauðanes, een prachtige rotsformatie die vanuit zee steekt. Bij Raufarhöfn bezoek je de Arctic Henge. Dit is een nieuw gebouwd monument en is een enorme zonnewijzer gericht op het vastleggen van de zonnestralen, het werpen van schaduwen op precieze locaties en het vangen van het licht tussen uitgelijnde poorten. Langs de kustroute kom je nog veel meer highlights en uitzichtpunten tegen, het is een werkelijk adembenemende route. Eenmaal aangekomen in Akureyri overnacht je in een appartement bij Sæluhús. 
Rijafstand Þórshöfn - Akureyri (via de Arctic Coast Way): ca. 295 km | ca. 4 uur

Dag 14

Dag 14 Walvissen spotten

Walvissen spotten

De laatste volle dag is alweer aangebroken. Vanuit Akureyri is er genoeg te doen. Kies je ervoor om nog een stuk van de Arctic Coast way te rijden naar het leuke vissersplaatje Siglufjörður of maak je liever een walvissafari? Je hebt al divers wildlife gezien en IJsland verlaten zonder walvissen gespot te hebben kan natuurlijk niet. Sluit de dag af met een lekker visgerecht in een van de restaurants in Akureyri, de stad is immers van oorsprong een vissersplaats. Overnachting in Sæluhús.

Dag 15

Dag 15 Kveðja ísland

Kveðja ísland

Aan al het moois komt helaas ook een einde, ook aan deze prachtige rondreis. Na het ontbijt rijd je terug naar de luchthaven en stap je het vliegtuig in met een koffer vol mooie herinneringen. Je zult heimwee krijgen naar IJsland. 
Rijafstand Akureyri - Akureyri luchthaven: ca. 3 km | ca. 6 minuten

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: