PRINT PAGINA

4x4 Extreme wereld van watervallen fly & drive

Rondreis IJsland met een 4x4 huurauto dwars door het ruige binnenland

Dag 1

Dag 1 Op naar IJsland!

Op naar IJsland!

Vandaag is het zover, je gaat naar IJsland! De dag gaat vroeg van start in Rotterdam waar je vanaf Rotterdam The Hague Airport met een rechtstreekse vlucht naar de luchthaven van Akureyri vliegt, gelegen in het onontdekte noorden van IJsland. Op de kleinschalige luchthaven heb je je bagage als snel gevonden en kun je de 4x4 huurauto ophalen bij de balie van Europcar in de aankomsthal. Hier start je avontuurlijke rondreis! Onderweg naar de eerste overnachtingsplek Mývatn, doe je ontzettend veel nieuwe indrukken op. Maak een stop bij de Goðafoss waterval, dat ‘Godenwaterval’ betekent. De waterval is 30 meter breed, 12 meter hoog en loopt door een lavaveld dat 7.000 jaar oud is. Overnachting in Sel Hotel Mývatn.
Rijafstand luchthaven Akureyri - Mývatn: ca. 85 km | ca. 1 uur

Dag 2

Dag 2 Aldeyjarfoss

Aldeyjarfoss

Klaar voor het eerste avontuur? Stap in je 4x4 auto en begin je eerste expeditie door het binnenland over een gravelweg naar de Aldeyjarfoss waterval. De waterval is gelegen in de Skjálfandafljót rivier en maakt een val van 20 meter langs indrukwekkende basaltzuilen. Wat heel uniek is, is dat je kunt hiken rondom de waterval. Op deze manier bewonder je de waterval vanuit verschillende hoeken. Je kunt zelfs ook bovenop de waterval komen en het natuurschoon van bovenaf bekijken. Na een actieve dag ontspan je ’s avonds in Mývatn Nature Baths, een geothermische bron. Overnachting in Sel Hotel Mývatn.

Dag 3

Dag 3 Diamond Circle

Diamond Circle

Na een goed ontbijt trek je erop uit voor de mooie dagtocht van de Diamond Circle. De Diamond Circle start en eindigt in Mývatn en is een prachtige route van ongeveer 260 kilometer. De route leidt je naar Dettifoss, Asbyrgi en Húsavík. Maak een stop bij Dettifoss, de krachtigste waterval van IJsland die via een 100 meter brede rotswand 193 m3 water per seconde 44 meter naar beneden stort. De Dettifoss wordt omringd door twee andere watervallen, Hafragilsfoss en Selfoss. Vlakbij de Dettifoss is de kloof Asbyrgi gelegen. De kloof is hoefvormig en ontstaan door een grote overstroming van de Jökulsá á Fjöllum rivier, veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. De laatste stop maak je in Húsavík, dé walvisstad van IJsland. Bekijk tijdens een boottour de walvissen van dichtbij. Overnachting in Sel Hotel Mývatn.

Dag 4

Dag 4 Omgeving Mývatn of Askja vulkaan

Omgeving Mývatn of Askja vulkaan

Vandaag is de perfecte dag om nog meer van de omgeving van het Mývatn te ontdekken. Het barst in het vulkanische gebied van de van de bijzondere natuurverschijnselen. Op veel plekken zie je zwavelrook uit de grond komen. Rondom het Mývatn meer kun je vogel spotten en het is heerlijk om een mooie hike te maken. Breng een bezoek aan de lavaformaties van Dimmuborgir, de Kraflavulkaan, de stomende zwavelbronnen van Namaskarð en de explosiekrater Hverfell. Op zoek naar nog meer avontuur? Trek dan de dag uit voor een expeditie naar de Askja Vulkaan. De Askja vulkaan is gelegen in het binnenland en bereik je via een gewaagde route over F-wegen die alleen te betreden zijn met een 4x4 auto. Op de weg vanaf Askja naar het hotel kom je langs de waterval Rjúkandi, om de dag mooi mee af te sluiten! Overnachting in Hótel Bláfell Breiðdalsvík.
Rijafstand Mývatn - Bláfell: ca. 170 km | ca. 3,5 uur 
(via Askja vulkaan: ca. 330 km | ca. 8,5 uur)

Dag 5

Dag 5 Watervallen dagtocht in het binnenland

Watervallen dagtocht in het binnenland

Na alle indrukken van de mooie dag gisteren, word je weer uitgerust wakker in het rustig gelegen Hótel Bláfell Breiðdalsvík. Vol nieuwe energie is er tijd om de mooie omgeving te ontdekken! Ga erop uit naar de fjorden of trek juist het binnenland in. Onze aanrader is een tocht in het binnenland langs de langste rivier van IJsland, Jökulsá á Dal, die zijn bron in de Vatnajökull gletsjer heeft. Onderweg kom je de watervallen Fardagafoss, Hengifoss en Faxifoss tegen. Langs de rivier is ook het bezoekerscentrum van het Vatnajökull National Park gelegen, Snæfellsstofa Visitor Centre. Zodra je vanaf de rivier verder afrijdt richting Vatnajökull vind je de indrukwekkende Hafrahvammagljúfur canyon van 200 meter diep. Deze mag vandaag niet ontbreken voor een bijzondere hike. Overnachting in Hótel Bláfell Breiðdalsvík. 

Dag 6

Dag 6 Richting het zuiden

Richting het zuiden

Via een mooie route, deels langs de kust, verlaat je het fjordengebied en komen de bergen en groene IJslandse vlaktes in zicht. Stop onderweg bij de watervallen Klifbrekku, Folaldafoss en Sveinsstekksfoss. Als je vóór Höfn afslaat bij Vestrahorn kun je vanaf het zwarte strand de berg Klifatindur bewonderen. Een bijzonder plaatje dat je waarschijnlijk nog niet eerder gezien hebt. De duinen van zwart zand met daarachter de berg die reflecteert in het water, een paradijs voor fotografen. Overnachting in Fosshotel Glacier Lagoon.
Rijafstand Egilsstaðir - Öræfi: ca. 355 km | ca. 5 uur

Dag 7

Dag 7 Skaftafell NP, Jökulsárlón ijsmeer en Svartifoss

Skaftafell NP, Jökulsárlón ijsmeer en Svartifoss

Je wordt wakker op de perfecte plek midden in de natuur tussen Skaftafell National Park en het Jökulsárlón ijsmeer. Een actieve dag staat op de planning! Bekijk in de ochtend de ijsschotsen van de Vatnajökull Gletsjer van dichtbij vanuit een kajak. De gletsjerlagune is 18 vierkante kilometer en met 260 meter diepte, het diepste meer van IJsland. Trek daarna je wandelschoenen aan voor een hike in het Nationaal Park naar een van de populairste attracties in het park, de Svartifoss waterval. Het water maakt hier een val van 20 meter langs prachtige zwarte basaltzuilen. Na het bezoek aan de waterval kun je verder wandelen naar het Sjónarsker uitzichtpunt. Dit is een wandeling van ongeveer 2 uur. Overnachting in Fosshotel Glacier Lagoon.

Dag 8

Dag 8 Naar het zuidelijkste puntje van IJsland

Naar het zuidelijkste puntje van IJsland

Een bijzondere dag, je reist af naar het zuidelijkste puntje van IJsland, Vík. De rijafstand van vandaag is kort, dus er is genoeg tijd om van al het natuurschoon te genieten! Maak nog een mooie wandeling voordat je de auto weer instapt. Met de auto kun je ook nog het westelijke deel van Vatnajökull National Park ontdekken. Bezoek de spleetvulkaan Lakagígar, de vulkaan en kloof Eldgjá en het meer Langisjór. Aangekomen in Vík kan een bezoek aan het zwarte strand niet ontbreken! Er zijn hier veel vogels te spotten, en vanaf de kliffen heb je een fantastisch uitzicht over het strand en de rotsformaties Reynisfjara. Overnachting in Hotel Katla.
Rijafstand Öræfi – Vík: ca. 165 km | ca. 2 uur

Dag 9

Dag 9 Skogafoss en Seljalandsfoss

Skogafoss en Seljalandsfoss

Op kleine afstand van Hotel Katla vind je twee watervallen, Skogafoss en Seljalandsfoss. Beide zeker de moeite waard om van dichtbij te gaan bekijken! Skogafoss heeft een indrukkende hoogte van 60 meter met een mooie wandelroute om zelfs bovenaan de waterval te komen. Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland. Je kunt hier namelijk achter de waterval langs lopen! Een regenjas en goede schoenen komen hier zeker van pas. Hierna zet je koers naar Borganes via Reykjavik waar je in de stad een stop maakt voor een lekkere lunch uit de traditionele IJslandse keuken. Overnachting in Hotel Hamar.
Rijafstand Vík - Borgarnes: ca. 250 km | ca. 3,5 uur

Dag 10

Dag 10 Snaefellsjokull National Park en Kirkjufellsfoss

Snaefellsjokull National Park en Kirkjufellsfoss

Een mooie dag om vanuit Borganes een dagtocht te maken richting het westen van IJsland naar Snaefellsjokull National Park en Kirkjufellsfoss. Het nationale park is gelegen op het schiereiland Snæfellsnes, wat ook wel IJsland in het klein genoemd wordt. Je vindt hier alles wat er op IJsland te zien is zoals kliffen, zwarte stranden, vulkanen en lavavelden. In het park staat de beroemde heuvel Kirkjufell. De heuvel is bijzonder vanwege zijn puntige vorm en de waterval Kirkjufellsfoss die ervoor ligt. Dit geeft een prachtig beeld! Rond de heuvel zijn een aantal wandelroutes aangelegd en het is zelfs mogelijk om de heuvel te beklimmen voor een fenomenaal uitzicht. Overnachting in Hotel Hamar.

Dag 11

Dag 11 Hraunfossar en Barnafoss

Hraunfossar en Barnafoss

Hotel Hamar is ook de uitstekende uitvalsbasis voor de watervallen Hraunfossar en Barnafoss, gelegen voorbij Reykholt. Hraunfossar en Barnafoss zijn twee watervallen die vlak bij elkaar liggen, maar totaal van elkaar verschillen. Tussen de watervallen zit een voetgangersbrug waar je overheen kunt wandelen. Na het bezoek zet je de route voort richting de volgende overnachtingsplek in Fludir. Als je nog energie over hebt, trek je erop uit voor een mooie wandeling rondom het hotel. Op loopafstand is de natuurlijke warmtebron ‘Secret Lagoon’ te vinden voor een warme duik. Als je liever niet meer op pad gaat kom je s ‘avonds kom je tot rust in de hottub bij het hotel. Overnachting in The Hill Hotel at Fludir.
Rijafstand Borgarnes - Fludir: ca. 220 km | ca. 3,5 uur

Dag 12

Dag 12 Golden Circle

Golden Circle

Na gisteravond genoten te hebben van de hottub en je weer volledig opgeladen bent, start je de ontdekkingstocht aan de Golden Circle. Deze route leidt je langs drie buitengewone bezienswaardigheden die een gevolg zijn van de extreme natuur in IJsland. In Nationaal Park Þingvellir vind je de 6 km brede en 40 km lange verzakking die de geologische grens gevormd heeft tussen het Europese en Noord-Amerikaanse continent. De Gullfoss waterval is de één van de bekendste watervallen die je van verschillende punten kunt bewonderen via een wandelpad. Geysir zal je doen verbazen met 80 meter hoge hete stroom die hij elke 8 tot 10 minuten de lucht in spuit. Overnachting in The Hill Hotel at Fludir.

Dag 13

Dag 13 Avontuur door het binnenland

Avontuur door het binnenland

De grootse uitdaging van de reis is aangebroken, je gaat de extreme route door het binnenland trotseren! Je vertrekt vroeg in de ochtend om genoeg tijd te hebben voor het avontuur om van Fludir via de binnenlandweg F35 naar Akureyri te rijden. Dit is een ruige weg door de hooglanden waarop je het gevarieerde landschap van IJsland ervaart. Onderweg kun je drie mooie stops maken bij Hvítárvatn, Kerlingarfjöll en Hveravellir. Hvítárvatn is een gletsjermeer met licht gekleurd water en betekent letterlijk wit meer. Vervolgens kom je langs de kleurrijke bergketen Kerlingarfjöll. Er zijn bergen met kleine gletsjers op de top, geothermische gebieden en mineralen uit de warmtebronnen die de unieke kleuren afgeven. Een onvergetelijk landschap! Tot slot kom je langs de warmtebron Hveravellir, waar je een warme duik kunt nemen in één van de baden in het geothermische veld. De route eindigt in de Blöndudalur Valley met een moeilijke bocht naar de weg R731 richting de ringweg 1. Je ontdekkingstocht door de hooglanden is hierbij voltooid! Overnachting in Hótel Kea.
Rijafstand Fludir - Akureyri: ca. 325 km | ca. 6 uur

Dag 14

Dag 14 Nog meer water

Nog meer water

Vol extreme indrukken van de tocht door het binnenland van gisteren, ga je het water van IJsland vanuit een ander perspectief ontdekken. Er staat een spectaculaire raftexcursie voor je op de planning. Vanuit Akureyri rijd je richting het westen naar Varmahlíð. Hier start het raften in de gletsjerrivier. Een onvergetelijke ervaring die geschikt is voor alle leeftijden, waarin je de rivierwildernis van IJsland leert kennen. Je ondergaat stroomversnellingen tussen de torenhoge kloof en dampende warmwaterbronnen. Geniet bij terugkomst in Akureyri van je laatste avond in deze typisch IJslandse stad in een restaurant met IJslandse specialiteiten. Overnachting in Hótel Kea.

Dag 15

Dag 15 Voor altijd heimwee naar IJsland

Voor altijd heimwee naar IJsland

Met een berg aan ervaring over de IJslandse natuur is het helaas tijd om je tas in te pakken. Je vertrekt naar de luchthaven van Akureyri waar je de huurauto inlevert. Het kan niet anders dan dat je vanaf nu verliefd bent op IJsland en voor altijd heimwee blijft hebben naar deze bijzondere plek. Vrienden en familie staan te popelen om al jouw verhalen te horen. 
Rijafstand Akureyri - luchthaven Akureyri: ca. 5 km | ca. 10 min

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: