Duiken in IJsland
Duiken in IJsland Alles over duiken in IJsland

Duiken in IJsland

Als je aan IJsland denkt, denk je in eerste instantie niet direct aan duiken. Want is dat niet veel te koud? IJsland is daarentegen een echte duikbestemming! Van kristalheldere meren tot geothermische verwarmde bronnen: IJsland heeft een aantal van de meest verbazingwekkende en unieke duikplekken van de wereld. Benieuwd? We delen er een paar met je! 

Silfra Rift

De Silfra Rift in Thingvellir National Park is een van de meest bijzondere duiklocaties op deze planeet. Hier duik je in het helderste water van de wereld in een scheur tussen de Amerikaanse en de Euraziatische continenten. Deze scheur tussen de tektonische platen werd gevormd in 1789 door een aardbeving. Silfra is de enige plek ter wereld waar je tussen twee tektonische platen kunt duiken. De verschuiving van de aarde creëert constant nieuwe tunnels en grotten!

Duiken in IJsland 

Davíðsgjá

Net als Silfra is Davíðsgjá een lavaspleet in het Þingvellirmeer. Davíðsgjá is echter heel anders dan Silfra: donkerder en mysterieuzer!

Garður

Met zijn onderzeese tuinen, bossen en woestijnen is Garður een van de mooiste IJslandse duiklocaties in de oceaan. Hier spot je wolfsvissen, schorpioenvissen, platvissen, zeeduivels en meer! 

Strýtan

Strýtan is de enige hydrothermale schoorsteen ter wereld die tijdens een recreatieduik te zien is. Andere bekende schoorstenen zoals deze liggen veel dieper. De kalkstenen schoorsteen van 55 meter werd meer dan 10.000 jaar geleden gevormd. Iedere seconde vloeit er ongeveer 100 liter warm zoetwater uit de schoorsteen. Strýtan is het eerste onderwater beschermde gebied in IJsland en ligt in de Eyjafjörður fjord.

Kleifarvatn

Bij het Kleifarvatnmeer duik je in borrelende warmwaterbronnen. Het landschap rond het meer is adembenemend, en het is moeilijk te geloven dat deze afgelegen duikstek slechts 30 minuten rijden van Reykjavík ligt!

Duiken in IJsland 

El Grillo

In de Tweede Wereldoorlog hebben Duitse gevechtsvliegtuigen de Britse olietanker "El Grillo" tot zinken gebracht in deze fjord. Het wrak ligt op 45 meter diep, is ongeveer 150 meter lang en weegt meer dan 7000 ton!

Litlaá

Litlaá is een rivier in de buurt van de noordelijke kust van IJsland. Het water is zo’n 17°C dankzij de geothermische activiteit! Hier kan je naast duiken ook snorkelen, want het is niet diep. De rivier zit vol dansend vulkanisch zand!

Westfjorden

Bij de Westfjorden vind je steile kliffen en prachtige stranden die naar het helderste oceaanwater van IJsland leiden. In deze oceaan liggen veel gezonken wrakken. Ook is het onderwaterleven hier prachtig, het is de enige plek in IJsland waar je hard koraal vindt en je hebt kans op het spotten van de zeeduivel!
 

Duiken in IJsland 

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel