Kledingadvies IJsland - wat trek ik aan op vakantie in de winter?
Kledingadvies

Kledingadvies IJsland - wat trek ik aan op vakantie in de winter?

Welke kleding heb je nodig voor je vakantie in IJsland tijdens de winter? IJsland in de winter is een unieke ervaring. Kleed je goed en warm aan, dan kun je zorgeloos genieten van het prachtige winterlandschap en gerust de hele dag buiten zijn.
 

Wil je weten wat het weer doet in IJsland in de winter en welke outfit daar het beste bij past? Maak gebruik van onze handige tips en kledingadviezen, dan weet je wat je moet meenemen.
 

 


 

Tips: Welke kleding neem ik mee naar IJsland?

Laat je vooral niet weerhouden door de gedachte dat het in IJsland ijs- en ijskoud is. De gemiddelde temperatuur ‘s winters ligt rond het vriespunt, dus dat valt best mee. Het is vooral de stevige wind die het koud doet aanvoelen. Draag daarom altijd warme en winddichte kleding.

1. Kies voor het juiste materiaal

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Als je al vaker op wintersportvakantie bent geweest, beschik je waarschijnlijk al over een goede basisuitrusting voor IJsland. Toch is de kleding niet de graadmeter, het gaat om het materiaal waarvan het gemaakt is.

Nog steeds wordt in IJsland veel wol gedragen: het houdt je lichaam warm en droog want het ademt en is ook nog eens water- en vuilafstotend. Die eigenschappen zie je ook bij andere wolsoorten, zijde en in het technische materiaal dat gebruikt wordt voor outdoorkleding. Kijk dus goed naar je wintergarderobe en bestudeer de kledinglabels goed, alles met een hoog percentage wol of fleece kun je in je koffer stoppen.

2. Het drie-lagen systeem

De truc is om meerdere lagen over elkaar heen te dragen. Daarmee houd je controle over je lichaamstemperatuur en blijf je je comfortabel voelen. Als je op de rug van een IJslands paard zit, wil je wel warm blijven, terwijl je tijdens een wandeling in de heuvels gerust een laag kunt uittrekken. Slaat het weer om, dan heb je die laag ineens wel weer nodig.

kleding lapland

De onderlaag (base-layer) – voor vochtregulering en eerste verwarming (isolatie)

Een goede basislaag is onmisbaar, dat geldt ook in Nederland als je de hond uitlaat in de winter of langs de lijn staat. Wat je absoluut moet voorkomen is dat je onderkleding lang nat blijft omdat je hebt getranspireerd door de warmte of inspanning. Dat voelt koud en klam aan en kost energie. Draag daarom als onderlaag lang ondergoed dat goed aansluit op je lichaam, dus niet te strak, niet te wijd. Kies voor hydrofoob of synthetisch materiaal, zoals wol of polyester. Het voordeel van wol is dat het antibacterieel is, dus veel minder snel luchtjes opneemt. Het is duurzamer en daarom ook duurder in aanschaf. Synthetisch ondergoed is goedkoper, lekker licht en droogt snel maar moet vaak na een dag al in de was.

Tip: Bang voor jeuk? Kies voor merino- of alpacawol, door de dunnere vezels voelt het aan als katoen en kriebelt het niet.

De tussenlaag (mid-layer) – voor warmte opslag en verdere vochtafvoer

Deze laag moet vooral isoleren: het overtollige vocht wordt verder afgevoerd maar de warme lucht die je lichaam afgeeft, moet worden bewaard. Daarom moet deze middenlaag lekker zitten en losjes over de onderlaag vallen. Daar in die tussenliggende laag wordt de lichaamswarmte vastgehouden en dat houd je droog en warm. Fleece en dons zijn goede materialen voor de middenlaag maar er is ook een enorm aanbod van mid-layers dat is gemaakt van technisch materiaal: vesten, jasjes, truien, bodywarmers, allemaal lichtgewicht, van zacht materiaal en met een sterke buitenlaag. Zo houd je toch je bewegingsvrijheid. Qua broeken kun je zelf het beste kiezen wat je draagt. Een simpele thermolegging of (daarover) een wollen winterbroek draagt heel prettig.

Tip: als je een koukleum bent, trek dan twee mid-layers over elkaar aan, bijvoorbeeld een lamswollen trui met daarover een fleece vest, dan blijf je zeker warm!

De buitenlaag (shell-layer) – voor warmte opslag, verdere vochtafvoer én bescherming

Een goede winterjas zorgt ervoor dat je de warmte uit de base- en mid-layer vasthoudt en beschermt je tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, kou en neerslag. Die buitenste laag is tijdens een wintervakantie in IJsland heel belangrijk. Het weer slaat snel om en het waait er vaak hard, tenslotte zit je wel op een eiland in de Atlantische Oceaan! Je buitenste laag heeft dus met verschillende weersomstandigheden te maken. Met een temperatuur rond het vriespunt, kan het sneeuwen maar ook regenen of ijzelen.

Er zijn twee soorten buitenlagen: hardshells (wind- en waterdicht) en softshells (winddicht en waterafstotend). Een warme, waterafstotende winterjas, een parka of skijack is prima om mee te nemen op een winterreis naar IJsland omdat deze je ook in de sneeuw drooghoudt. Dat geldt ook voor een skibroek of een gevoerde winterbroek. Deze kledingstukken houden je ook droog zolang het niet hard regent.

Tip: let erop dat de ritsen afgeschermd zijn, dan kan er geen water door of ijs op komen te zitten.

3. Zo houd je je hoofd, ogen en oren warm

De meeste lichaamswarmte verlies je via het hoofd, dus draag altijd een muts, bij voorkeur een met flappen voor de oren of een rand die helemaal over je oren gaat. In IJsland draagt iedereen een muts, het is echt een onmisbaar accessoire. Een lekker warme sjaal, col of balaclava om je gezicht is ook een aanrader. Kijk of je jas een goede capuchon heeft, liefst met een extra rand die je beschermt tegen de wind.

Tip: een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. Een skibril beschermt de ogen tegen UV licht maar biedt ook goed zicht bij schemerlicht, sneeuw en mist en bovendien beschermt hij je tegen de kou.

4. Bescherm je handen en voeten tegen de kou

Wat geldt voor je hoofd, geldt ook voor de die andere uiteinden van je lichaam. Als je koude handen of voeten krijgt, gaat daar alle energie naar toe en verliest je hele lichaam warmte. Handen en voeten moeten dus droog en warm blijven, dan blijf je je comfortabel voelen.

Voor de kousen of sokken geldt dezelfde materiaalkeuze als bij de onderste laag. Wol of een hoog percentage wol is het beste: het houdt de warmte goed vast en voert transpiratievocht af. Je kunt ook hier werken met het magische systeem van laagjes door meerdere sokken over elkaar heen aan te trekken. Zorg wel dat het niet te strak komt te zitten, een goede doorbloeding is belangrijk. Met vingerhandschoenen houd je de bewegingsvrijheid en kun je ook nog een camera of telefoon bedienen. Wanten houden echter veel beter de warmte binnen en de kou buiten omdat er meer luchtcirculatie is. Kies voor een dunne thermo handschoen met daarover een dikkere, eventueel waterafstotende want, dan profiteer je veel meer van de isolerende werking.

Draag stevig winterschoeisel, zoals bergschoenen, wandelschoenen of gevoerde sneeuwlaarzen met een goed zoolprofiel. Schoenen met een Gore Tex laag erin beschermen je ook nog eens tegen water.

5. Draag spikes

Zeker op de rotsen en bij de watervallen kan het glad zijn. Kies voor spikes (crampons, snowsteps, stijgijzers), een soort sneeuwkettingen voor je schoenen. Gemaakt van rubber met stalen puntjes die je grip geven op sneeuw en ijs en die je snel en makkelijk onder je schoenen of laarzen kunt bevestigen.

Tip: draag altijd goed ingelopen schoenen die niet te strak zitten en koop een paar hand- en voetenwarmers bij een buitensportzaak, ideaal voor noodgevallen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel