PRINT PAGINA

Fantastisch Finland fly & drive

Combinatie natuur en cultuur

Dag 1

Dag 1 Road trip naar het Noorden

Road trip naar het Noorden

Na een comfortabele directe vlucht kom je aan in de omliggende natuur van Savonlinna. Je haalt de auto op en rijdt verder naar het noorden, naar het Koli Nationaal Park. De weg hiernaartoe is prachtig en biedt een goede gelegenheid voor een lunchpauze. Onze aanrader is om via Enonkoski te rijden, een pittoresk dorpje met zowel een supermarkt als een leuk koffietentje. Daarnaast rijd je vlak langs het Kolovesi nationaal park, zeker de moeite waard dus. Eenmaal aangekomen in het hotel, vind je hier een heerlijke spa, waar je tegen betaling van kunt genieten.

Overnachting in Break Sokos Hotel Koli.
Rijafstand Savonlinna – Koli: ca. 200 km | ca. 3 uur (via Enonkoski)

Dag 2

Dag 2 Koli Nationaal Park

Koli Nationaal Park

Begin de dag met een uitgebreid ontbijt met prachtig uitzicht op het meer. Na het ontbijt is het tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Praktisch voor de deur van het hotel starten uiteenlopende wandelroutes door het uitgestrekte park. Voor ieder wat wils, want er zijn wandelingen die variëren van 2 tot wel 60 kilometer. De meest gekozen hike is de Huippujen Kierros Trail (pad langs de toppen). Deze route van 1,4 km brengt je langs alle 3 de bergtoppen van het park. Vanaf de bergtop Ukko-Koli heb je een waanzinnig uitzicht over het Pielinenmeer en is dus zeker de hike waard!

Overnachting in Break Sokos Hotel Koli.

Dag 3

Dag 3 Op naar de poolcirkel

Op naar de poolcirkel

Na het ontbijt laat je de prachtige plek alweer achter je en reis je verder noordwaarts. Vandaag staat er een iets langere reisdag op het programma, maar met de lange dagen in de zomer is dat geen probleem. Onderweg passeer je de poolcirkel, waar je natuurlijk wel een fotostop moet maken. Hoe noordelijker je komt, hoe vaker je rendieren zult tegenkomen. In de zomer lopen de meeste rendieren vrij rond in de natuur. De komende 3 nachten verblijf je in een eigen gezellige bungalow met sauna.

Overnachting in Salla Tuvat.
Rijafstand Koli – Salla: 520 km | ca. 6,5 uur

Dag 4

Dag 4 Kennismaken met rendieren

Kennismaken met rendieren

De ochtend begint met een ontbijt in het restaurant. Na het ontbijt kun je ervoor kiezen om wandelend naar de rendierfarm te gaan, dit is ongeveer 3 kilometer, of met de auto naar de rendierfarm te gaan. Aangekomen bij het bezoekerscentrum ga je met de gids de natuur in. Met een traditionele lokroep van de gids komen van heinde en verre de rendieren aanrennen. Naast het voeren van de rendieren vertellen ze ook alles over de rendierhouders, de Sami. Een onvergetelijke ervaring!

Overnachting in Salla Tuvat.

Dag 5

Dag 5 Naar het nationaal park of kanoën?

Naar het nationaal park of kanoën?

Start de dag rustig op, want met de lange dagen heb je tijd genoeg om de omgeving te verkennen. Vandaag bepaal je zelf wat je gaat doen. Ga je voor een kanotocht over het meer Hangasjärvi, of trek je liever de wandelschoenen aan? Je kunt direct vanuit de bungalow wandelen, maar je kunt ook kiezen om naar Oulanka National Park te rijden en daar de kleine berenroute te lopen, die voor een groot gedeelte langs een rivier gaat.

Overnachting in Salla Tuvat.

Dag 6

Dag 6 Langzaam richting het Zuidwesten

Langzaam richting het Zuidwesten

Je verlaat het noorden en reist na het ontbijt langzaamaan richting het zuidwesten naar de Botnische Golf. Maak onderweg een stop in Oulu bij de Kauppahalli markthal en kies voor de lunch een lokale zalmsoep. Aan het eind van de dag kom je aan in Kokkola. Deze plaats staat bekend om zijn historische architectuur en pittoreske haven. Verken de oude stad met zijn houten huizen en smalle straatjes, en geniet van de ontspannen sfeer aan de waterkant.

Overnachting in Original Sokos Hotel Kaarle.
Rijafstand Salla – Kokkola: 520 km | ca. 6,5 uur

Dag 7

Dag 7 Op pad naar vuurtoreneiland Tankar

Op pad naar vuurtoreneiland Tankar

Op een kleine afstand van Kokkola vertrekt de M/S Jenny naar het kleine eiland Tankar. Het eiland bereik je met een mooie boottocht langs alle kleine eilanden. Het eiland Tankar staat ook wel bekend als vogeleiland met wel 260 verschillende soorten vogels. Je kunt een wandeling van 1,5 kilometer maken over het eiland en afsluiten met een soeplunch in het kleine café. Het eiland werd vroeger ook gebruikt voor de zeehondenjacht. In het museum kun je hier alles over terugvinden.

Overnachting in Original Sokos Hotel Kaarle.

Dag 8

Dag 8 Op naar Turku

Op naar Turku

Vandaag verlaat je het idyllische plaatsje Kokkola en reis je naar Turku. Maak onderweg een stop in de plaats Vaasa. Deze plaats staat bekend om zijn maritieme geschiedenis en heeft enkele interessante bezienswaardigheden, zoals het oude stadscentrum en de kilometerslange stranden. Een mooie plek voor de lunch van vandaag. Iets verderop passeer je Rauma. Oud-Rauma staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het lijkt wel op een groot openluchtmuseum met alle gekleurde houten huisjes en kronkelende straatjes.

Overnachting in Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone.
Rijafstand Kokkola - Turku: 450 km | ca. 6 uur (via Vaasa en Rauma)

Dag 9

Dag 9 Turku, het Parijs van Finland

Turku, het Parijs van Finland

Na een uitgebreid ontbijt is het tijd om de oudste stad van Finland te ontdekken. De Aura rivier stroomt dwars door de stad en biedt de beste manier om een deel van de stad te verkennen. Slenter over de kilometerslange kade van het kasteel naar de kathedraal. Langs de oever tref je tal van musea, chique gebouwen, maar ook levendige bars en restaurants. Hierom wordt Turku ook wel "het Parijs van Finland" genoemd. De veerboot (Föri) vaart je gratis naar de overzijde. Ben je op zoek naar een bijzondere avond, ga dan dineren op een van de rivierboten.

Overnachting in Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone.

Dag 10

Dag 10 Verken de archipel

Verken de archipel

Voor de monding van de Aura rivier vind je maar liefst 40.000 eilandjes die samen een adembenemende archipel vormen. Je kunt Turku dan ook niet verlaten voordat je deze bijzondere regio hebt ontdekt. Met de auto of fiets kun je de Turku Archipelago trail volgen. Via diverse bruggen en veerboten kom je langs idyllische dorpjes op verschillende eilanden. Echt één met de natuur? Ontdek dan de archipel per kajak! Vervolgens is het tijd om terug te keren naar het zuiden en naar Helsinki te rijden.

Overnachting in Solo Sokos Hotel Helsinki.
Rijafstand Turku – Espoo: ca. 170 km | ca. 2 uur

Dag 11

Dag 11 De hoofdstad van Finland

De hoofdstad van Finland

In Helsinki vind je een complete mix van culturele bezienswaardigheden zoals de witte domkerk, het Senaatsplein, het Atheneummuseum van Finse kunst en de Uspenski kathedraal. Er zijn veel leuke en unieke (design) winkeltjes en tal van restaurants. De oude haven vormt het bruisende hart van de stad. De straatartiesten, de dagelijkse markt op het Kauppatori-plein en de Old Market Hall zijn dan ook must sees. Hier vind je heerlijke lokale specialiteiten in een sfeervolle setting.

Overnachting in Solo Sokos Hotel Helsinki.

Dag 12

Dag 12 Porvoo & Lappeenranta

Porvoo & Lappeenranta

In de ochtend geniet je van een lekker ontbijt en vervolg je de reis naar het merengebied. Hiervoor volg je eerst nog even de zuidelijke kustroute voor een korte stop in het schilderachtige Porvoo. De rode pakhuizen aan de rivier geven een mooie impressie van deze oude Hanzestad. Daarna rijd je door naar Lappeenranta, waar je tijdens een bezoek aan het oude fort letterlijk in de turbulente geschiedenis van Finland stapt. Laat de indrukken op je inwerken onder het genot van een kop koffie en een heerlijk stuk huisgemaakte taart in Café Majurska (De majoorsvrouw), dat geheel in stijl met meubels uit vervlogen tijden is gedecoreerd. Na je bezoek aan Lappeenranta ga je naar Savonlinna.

Overnachting in Lomamokkila in Savonlinna.
Rijafstand Helsinki – Savonlinna: ca. 380 km | ca. 5 uur (via Lappeenranta)

Dag 13

Dag 13 Kasteel Olavinlinna

Kasteel Olavinlinna

Je wordt wakker in alle rust bij Lomamokkila, wat een heerlijk verblijf om te eindigen. Vandaag kun je alle kanten op, maar een aanrader is om je onder te dompelen in de historie en cultuur van Savonlinna tijdens een bezoek aan het zwaarbevochten kasteel dat zo kenmerkend is voor de stad. Tegenwoordig vormt het kasteel de unieke locatie voor het jaarlijks terugkerende operafestival in de maand juli. De entree voor het kasteel hebben we alvast voor je geregeld! Een andere aanrader voor vandaag is het Lusto Forest Museum, waar je een duik neemt in de natuur van het merengebied. Daarnaast rijd je onderweg ook langs de Ridge Road, wellicht het mooiste stuk in de regio met aan beide zijden adembenemend uitzicht over het Saimaameer.

Overnachting in Lomamokkila in Savonlinna.

14

14 Stoombootcruise over het Saimaa meer

Stoombootcruise over het Saimaa meer

Maak een cruise met een oude stoomboot over een deel van het immense en uitgestrekte Saimaameer met zijn duizenden eilandjes, en wie weet spot je wel de unieke Saimaa ringzeehond. Liever zin in iets meer actie? Kies dan voor een tocht per kano, fiets of te voet. De regio heeft genoeg te bieden; de keuze is helemaal aan jou.

Overnachting in Lomamokkila in Savonlinna.

Dag 15

Dag 15 Afscheid nemen van Finland

Afscheid nemen van Finland

Nog even rustig wakker worden en daarna klaarmaken voor vertrek. Met een koffer vol herinneringen reis je vandaag weer naar huis. Gelukkig is de rit naar het vliegveld niet ver en staat je een comfortabele reis naar huis te wachten. Zien we je snel weer?

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: