PRINT PAGINA

Noordkaap, Lofoten en Lapland

Alle highlights van Noord-Scandinavië met eigen auto

Dag 1

Dag 1 Op weg naar de haven

Op weg naar de haven

Op je gemak rij je naar Travemünde in Noord-Duitsland. Je hoeft pas 's avonds in te schepen dus je hebt gedurende de eerste vakantiedag nog alle tijd om een bezoek te brengen aan de interessante Hanzestad Lübeck. Met het vele water, de prachtig versierde herenhuizen en de vele pakhuizen krijg je al helemaal het Scandinavië gevoel te pakken! Na een drankje aan boord kun je lekker gaan uitrusten: het schip van Finnlines doet het verdere werk! Je overnacht aan boord.
Rijafstand Nederland - Travemünde: ca. 530 km | ca. 5,5 uur

Dag 2

Dag 2 Passage over de Oostzee

Passage over de Oostzee

Een volle dag om te genieten van de prachtige vergezichten over de Oostzee. Heerlijk ontspannen leg je ongemerkt een enorme afstand af naar het noorden van Europa. Je overnacht weer aan boord.
Vaarduur Travemünde - Helsinki: ca. 27 uur

Dag 3

Dag 3 Welkom in Finland!

Welkom in Finland!

Vroeg in de ochtend kom je in Helsinki aan, waar de rondreis Noordkaap, Lofoten en Lapland écht begint. Na ontscheping heb je alle tijd om een kijkje te nemen in deze bruisende hoofdstad aan het water. Je gaat namelijk pas 's avonds aan boord van de autoslaaptrein. Hier in Helsinki komen de culturen van oost en west samen tot een prachtig geheel. Bezoek de statige witte Domkerk (Tuomiokirkko), de kleurige vismarkt Kaupatori, de Russisch-orthodoxe kerk Uspenski en het museum voor moderne kunst Kiasma. In de zomer geniet iedereen van de lange dagen en het flaneren langs de Esplanad, vol trendy restaurants, gezellige terrassen en heel veel straattheater! Vol nieuwe indrukken stap je in de autoslaaptrein naar Lapland. Je overnacht in de autoslaaptrein.
Duur treinreis: ca. 12 uur

Dag 4

Dag 4 Lekker uitrusten in je eigen bungalow

Lekker uitrusten in je eigen bungalow

Halverwege de ochtend kom je met de trein aan in Lapland. In alle gemak rij je de auto van de wagon en kies je voor de route naar Sallatunturi. Het kleine plaatsje, helemaal in het oosten van Lapland. Je verblijft hier 3 nachten in een bungalow met privé sauna! Doe in Salla alvast de boodschappen, want in de bungalow kun je zelf de maaltijden bereiden. Of geniet je van het heerlijke eland stoofpotje van Mika in restaurant Kiela? Overnachting in Sallatunturi.
Rijafstand treinstation - Sallatunturi: maximaal 330 km | ca. 4 uur (afhankelijk van beschikbaarheid naar welk treinstation je reist)

Dag 5

Dag 5 Ontmoet de rendieren van Salla

Ontmoet de rendieren van Salla

De dag start met een lekker Fins ontbijt in het Kiela restaurant. Aan het eind van de ochtend ga je naar het Salla Rendierpark. Hier geeft de wildernisgids je een inkijkje in het leven van de rendierhouderij. Met de auto volg je de gids naar een speciale plek in de natuur. Met een lokroep haalt hij de dieren bijeen. Maar maak je geen zorgen; de rendieren zijn gewend om met mensen te leven en zijn vooral benieuwd naar het lekkers wat je hebt meegebracht. Geniet bij het vuur van de werkelijk oorverdovende stilte, met een lekker warm drankje in de hand. Overnachting in Sallatunturi.
Duur programma: ca. 2 uur

Dag 6

Dag 6 Wandelen of kanoën in de wildernis

Wandelen of kanoën in de wildernis

Raak je al gewend aan het slapen onder de Middernachtzon? Vandaag staat een heerlijke vrije dag op de planning. Vraag aan Tarja bij de receptie naar de mogelijkheden om een fiets te huren of boek een excursie bij het rendierpark of B.Art Collection. En vergeet vooral niet om de sauna te gebruiken! Overnachting in Sallatunturi.

Dag 7

Dag 7 Op naar Saariselkä

Op naar Saariselkä

Vandaag laat je Salla achter je en reis je door naar Saariselkä. Zeker weten dat je hier nog eens terug wil komen! Onderweg naar Kiilopää zie je de rendieren langs de weg grazen en doemt de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami op. De bewegwijzering hier is tweetalig: Fins en Samisch. Onderweg kun je zelfs goud delven, in de rivier bij Tankavaara. In het Urho Kekkonen Nationaal Park verblijf je twee nachten in een authentieke Lapse bungalow, middenin de heuvels. Na het beklimmen van de nabijgelegen heuvels Kiilopää en Kaunispää is de toendra opeens wel heel dichtbij! De adembenemende vergezichten van dit prachtige landschap blijven je hoe dan ook bij. Sluit de avond af in de Finse sauna aan de rivier en een heerlijke maaltijd toe, allemaal al voor je inbegrepen. Overnachting in Wilderness Hotel Muotka.
Rijafstand Sallatunturi - Saariselkä: ca. 305 km | ca. 4 uur

Dag 8

Dag 8 De zuivere lucht van het Nationaal Park

De zuivere lucht van het Nationaal Park

Goedemorgen Muotka! Start de dag met een ontbijt in het restaurant. De zon schijnt natuurlijk al volop; een perfecte dag om de wandelschoenen aan te trekken. Maar goed dat zo'n wandeling voor je klaar staat, samen met een lokale gids start jij vanaf Muotka de wandeling. Je zult ademloos luisteren naar zijn verhalen over de unieke flora en fauna van dit toendralandschap. Sluit de avond weer heerlijk af in het restaurant, wat zul jij lekker slapen! Overnachting in Wilderness Hotel Muotka.

Dag 9

Dag 9 Naar de Noordkaap!

Naar de Noordkaap!

Vandaag is het tijd voor de Koninginnerit! Een volle, maar schitterende reisdag naar de Noordkaap. Je passeert de twee 'hoofdsteden' van de Sami: Inari (in Finland) en Karasjok (in Noorwegen). In beide plaatsen kun je exposities bekijken over de autochtone bevolking van Noord-Scandinavië. Je ziet het taiga landschap veranderen in de verlaten toendra's van Noord-Noorwegen. De Finse heuvels met meren worden ingeruild voor de diepe fjorden. In Noorwegen zet je je horloge een uur terug, want het is hier net zo laat als in Nederland. Ben je al klaar voor vanavond? Hopelijk heb je het geluk om de Middernachtzon op de Noordkaap te bewonderen. Voigt Travel heeft de entree al geregeld. Je overnacht in een hotel nabij Honningsvåg, de perfecte uitvalsbasis voor de Noordkaapreiziger!
Rijafstand Saariselkä - Honningsvåg: ca. 440 km | ca. 6,5 uur

Dag 10

Dag 10 Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Als het gisteravond niet is gelukt, is er deze ochtend nog een kans om de Noordkaap te bezoeken. Als je van de Noordkaap terug reist, neem dan zeker de afslag naar Gjesvaer. Dit is een schilderachtig vissersdorpje, vol markante persoonlijkheden. Ook dé plek om een vogelsafari te boeken. Reis verder door het schitterende berglandschap van Finnmark. De eindbestemming is Scandic Hotel Alta met prachtig zicht over het Finnmarkfjord. In de omgeving vind je het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen dat zeker een bezoek waard is. Dat geldt ook voor de typische rotstekeningen die tot het werelderfgoed behoren. Rijafstand Honningsvag - Alta: ca. 207 km | ca. 3 uur

Dag 11

Dag 11 Het hoogteplateau en Sautso canyon

Het hoogteplateau en Sautso canyon

Vandaag heb je de mogelijkheid om de prachtige omgeving in je eigen tempo te ontdekken. Ga je voor een bezoek aan het Alta museum, waar je alles leert over de rijke Sami cultuur? Of trek er op uit voor een mooie wandeling door de Sautso canyon? In dit ware paradijs voor wandel-en visliefhebbers zijn verschillende routes mogelijk. Ook kun je kiezen voor actieve excursies onder begeleiding van een lokale gids om zo de mooiste plekken van de regio te ontdekken. Overnachting in Alta.

Dag 12

Dag 12 Naar Tromsø, het Parijs van het Noorden

Naar Tromsø, het Parijs van het Noorden

Slingerend door de fjorden van Noord-Noorwegen reis je vandaag naar het zuiden, naar Tromsø. Je kunt dwars door de adembenemende Lyngen Alpen rijden als je bij Olderdalen de pont neemt over de Lyngenfjord naar Lyngseidet en nog een keer een oversteek maakt van Svensby naar Breivikeidet. Via de beroemde Tromsøbrua brug rij je deze bijzondere trendy stad binnen. In de middag of avond kun je de kabelbaan nemen naar de top van 420 meter hoogte. Je hebt vanaf hier prachtig uitzicht over Tromsø. Het ticket voor de kabelbaan is al bij de reis inbegrepen.
Je overnacht in Tromsø.
Rijafstand Alta - Tromsø: ca. 381 km | ca. 5,5 uur

Dag 13

Dag 13 Oogverblindend Lofoten

Oogverblindend Lofoten

Na het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet staat de volgende autorit in het teken van indrukwekkende tunnels, prachtige hangbruggen, pittoreske vissersdorpjes een oogverblindend mooie natuur. Je reist naar de fotogenieke Lofoten eilanden, waar je 3 nachten in een hotel in het plaatsje Svolvær verblijft.
Rijafstand Tromsø - Svolvær: ca. 430 km | ca. 6 uur

Dag 14

Dag 14 Dagje Svolvær, stokvis en zeearenden?

Dagje Svolvær, stokvis en zeearenden?

Je wordt wakker met het geluid van de meeuwen en het klotsen van het water tegen de houten palen. Tijdens het ontbijt kijk je uit op de stokvisrekken en de bootjes die Svolvær in- en uit varen. Wat een contrast weer met de andere locaties waar je deze reis al verbleef. Slenter door Svolvær en boek een safari naar de zeearenden in de Trollfjord. Geniet simpelweg van het feit dat je op de Lofoten bent! Zoek 's avonds de gezelligheid op in restaurant Bacalao en proef de stokvis. Overnachting in Svolvær.

Dag 15

Dag 15 Langs de vissershuisjes en stokvisrekken

 Langs de vissershuisjes en stokvisrekken

De Lofoten zijn wereldberoemd door de steil uit zee oprijzende bergen met her en der de sneeuwresten van de winter, rode vissershuisjes op houten palen, stokvis op speciale rekken tussen de huizen om te drogen, kleine haventjes met kleurige vissersboten en houten steigers. Al eeuwen lang komen vele kunstenaars hier naartoe om dit op doek of schrift vast te leggen. Er zijn dan ook tal van kunstenaarsgalerijen op de eilanden. Bezoek zeker de vissersplaatsjes Njusfjord en Henningsvær, helemaal in het zuiden van de Lofoten, en het Lofotr Vikingmuseum in Borg om  je voor heel even een echte Viking te voelen. Je overnacht in Svolvaer.

Dag 16

Dag 16 Mijnen, bergen en de Middernachtzon bij Kiruna

Mijnen, bergen en de Middernachtzon bij Kiruna

Na het laatste ontbijt op de Lofoten reis je via het smalste stukje Noorwegen richting de mijnstad Kiruna, in Zweeds Lapland. Een mooie diverse rit met de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden met het letterlijke hoogtepunt van deze reis. Net over de grens bereik je het Abisko Nationaal Park, een ware wandelwalhalla. De Lapporten, een hangend U-dal iets ten zuidoosten van Abisko, valt direct op. Het karakteristieke profiel is één van de bekendste symbolen voor Lapland. Vrij vertaald betekent Lapporten “de poort naar Lapland”. Vanaf de bergtop Njulla, te bereiken per kabelbaan, heb je een geweldig uitzicht richting Lapporten. Een andere blikvanger is het meer Torneträsk, het grootste bergmeer van Scandinavië. Aan de rand van het mijnstadje Kiruna liggen de Giron cabins van Camp Ripan. Je verblijft één nacht in deze sfeervolle cabin. Overnachting in Kiruna.
Rijafstand Svolvær - Kiruna: ca. 380 km | ca. 5,5 uur

Dag 17

Dag 17 Via het ijshotel terug naar Fins Lapland

Via het ijshotel terug naar Fins Lapland

Helaas is de laatste dag boven de poolcirkel aangebroken. Maak onderweg naar het treinstation een kleine omweg naar Jukkasjärvi. Hier kun je een originele Sami kerk bezichtigen en een bezoek brengen aan het wereldberoemde ijshotel. Het ijshotel is het gehele jaar geopend en is prachtig gedecoreerd. Bij het plaatsje Ylitornio of Pello ga je de grens naar Finland weer over. Let goed op je horloge: het is weer een uur later! In de avond stap je weer op de autoslaaptrein terug naar Helsinki. Je overnacht in een couchette in de trein.
Rijafstand Kiruna - treinstation: maximaal 490 km | 6 uur (afhankelijk van beschikbaarheid vanaf welk treinstation je reist)

Dag 18

Dag 18 Genieten in Helsinki

Genieten in Helsinki

Zo'n 1.000 km later, in de ochtend, bereik je weer de hoofdstad van Finland: Helsinki. Je hebt nog wat tijd om de stad te bekijken. Maak prachtige stadswandelingen en bezoek de vele musea, kunstgaleries, gezellige cafés en restaurants. Halverwege de middag ga je aan boord voor de Oostzeepassage naar Noord-Duitsland.

Dag 19

Dag 19 Passage over de Oostzee

Passage over de Oostzee

Vandaag kun je genieten van weer een ontspannen reis. Vanaf het dek kun je eindeloos staren over de Oostzee en met een kopje koffie van de frisse zeelucht genieten. Nog even bijkomen van de rondreis door Lapland naar de Noordkaap. Wat heb je veel gezien en beleefd! Na aankomst in Noord-Duitsland is er een hotel gereserveerd zodat je de volgende ochtend fris en uitgerust richting Nederland kan rijden.
Vaarduur Helsinki - Travemünde: ca. 27 uur

Dag 20

Dag 20 Home sweet home

Home sweet home

Na een uitgebreid ontbijtbuffet, ditmaal van Duitse makelij, keer je weer huiswaarts. Je zal nog lang blijven terugdenken aan deze prachtige reis door Scandinavië!
Rijafstand Noord-Duitsland - Nederland: ca. 550 km | ca. 5,5 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: