PRINT PAGINA

Duizend meren en Lapland

Vakantie in Scandinavië voor echte vrijbuiters

Dag 1

Dag 1 Op weg naar het Pure Noorden

Op weg naar het Pure Noorden

Je trekt de voordeur achter je dicht en de vakantie kan beginnen! Reis op je gemak richting Travemünde in Noord-Duitsland. De check-in in de haven is pas 's avonds, dus je hebt nog alle tijd om een bezoek te brengen aan de interessante Hanzestad Lübeck, op nog geen half uur rijden van de haven. Het is een aanrader om er ook een hapje te gaan eten want de binnenstad kent talloze café's en restaurants. Na het inschepen is er misschien nog tijd voor een hapje of drankje aan boord en dan ga je naar jouw hut. Het schip vertrekt heel vroeg in de ochtend, terwijl je lekker ligt te slapen. Overnachting aan boord van Finnlines.
Rijafstand Nederland - Travemünde: ca. 530 km | ca. 5,5 uur

Dag 2

Dag 2 Passage over de Oostzee

Passage over de Oostzee

Een volle dag om te genieten van de prachtige vergezichten over de Oostzee. Heerlijk ontspannen leg je ongemerkt een enorme afstand af naar het noorden van Europa. Waai lekker uit aan dek, geniet van een goed boek en een lekker drankje in een van de bars of de panoramalounge. Voor de allerkleinsten is er een speelruimte en uiteraard kun je gratis gebruik maken van de sauna en de whirlpool. Finnlines staat bekend om de uitstekende en zeer uitgebreide maaltijdbuffetten aan boord dus maak zeker gebruik van de mogelijkheid om lekker te brunchen en te dineren! Overnachting aan boord van Finnlines.
Vaarduur Travemünde - Helsinki: ca. 27 uur

Dag 3

Dag 3 Verkenning langs de zuidkust en oostgrens

Verkenning langs de zuidkust en oostgrens

Vroeg in de ochtend kom je in Helsinki aan, waar de rondreis in Finland begint. Na ontscheping reis je via de zuidkust naar het Merengebied. Je zal je snel op je gemak voelen in het verkeer. De infrastructuur is buitengewoon goed en de wegen zijn rustig. Geen reden om te haasten, dus maak een stop in Porvoo, wandel door de keienstraatjes en pak een terrasje aan het water met de mooie ossenbloedrode pakhuizen. Een eerste kop Finse koffie of een paar verse aardbeien is extra genieten! Het gebied langs de oostgrens heeft nog veel overeenkomsten met de oosterburen en je ziet onderweg regelmatig mooie houten boerenschuren en orthodoxe kerktorens. Het gebied wordt steeds rijker aan water. Je overnacht in Break Sokos Hotel Koli, schitterend gelegen op een heuvelrug met uitzicht op een meer.
Rijafstand Helsinki - Koli: ca. 500 km | ca. 6 uur

Dag 4

Dag 4 Actief ontspannen in Koli

Actief ontspannen in Koli

Wat heerlijk, wakker worden in de Finse natuur! Het Nationaal Park Koli is een juweeltje wat natuurschoon betreft. In de omgeving van Koli is veel te doen. In het rotsige, met oerbossen bedekte gebied lopen allerlei goed gemarkeerde wandelpaden. En veel wandelingen starten zelfs direct vanaf het hotel. Neem in ieder geval de drie beroemde bergtoppen Paha-Koli, Akka-Koli en Ukko-Koli op in je route. Bent je sportief? Dan kan je ook prachtige kanotochten maken, mountainbikes huren of zelfs deelnemen aan een spannende grottentocht. Overnachting in Break Sokos Hotel Koli.

Dag 5

Dag 5 Op pad met een lokale gids

Op pad met een lokale gids

Een prachtige dag om er met een gids op uit te trekken. Vanuit de haven van Koli start je met een boottocht over het meer Pielinen. Dit meer is het vierde grootste meer van Finland! Na een mooie boottocht legt de gids aan bij één van de eilanden. Het is tijd om het eiland te verkennen en te genieten van een outdoor lunch. Vele Finnen trekken er in hun vrije tijd op uit naar één van deze kleine eilandjes. Tijdens deze excursies kan je dan ook alles vragen over het leven in Finland. Aan het eind van de dag kom je terug in het hotel, waar je (tegen betaling) kan genieten van de heerlijke spa. Overnachting in Break Sokos Hotel Koli.

Dag 6

Dag 6 Van Karelië naar Lapland

Van Karelië naar Lapland

Je neemt afscheid van Koli en volgt de prachtige toeristische route langs de Via Karelia door de ruige Fins-Russische grensstreek. Uitgestrekte veengebieden en wilde rivieren vol stroomversnellingen bepalen hier het landschap. Een mooie stop onderweg is het Hossa nationaal park waar je een korte wandeling kan maken of de expositie bezoeken in het bezoekerscentrum over de geschiedenis van deze streek. Ook vind je hier de oudste rotstekeningen van Noord-Finland.

Je passeert de poolcirkel, een magische grens. Onderweg verandert het landschap: de lieflijke natuur van Midden-Finland maakt plaats voor uitgestrekte moerasgebieden en ruige, kale heuvels en waar snelle beken stromen die uitmonden in meren en rivieren. Grote kans dat je vandaag de eerste rendieren ziet die langs de rustige wegen grazen. Dit is Fins Lapland, waar de Middernachtzon de dagen eindeloos maakt. In Salla, op slechts 22 km van de Russische grens, neemt je intrek in de luxueuze PAN Village Oulanka bungalow, met sauna en open haard. Geniet ervan!
Rijafstand Koli - Salla: ca. 520 km | ca. 7 uur

Dag 7

Dag 7 De nachteloze nachten van Lapland

De nachteloze nachten van Lapland

De komende twee dagen kan je volop genieten van alles wat Lapland zo bijzonder maakt. Je bevindt je in de laatste wildernis van Europa en we raden je aan om er ook helemaal in te duiken! Een bezoek aan het rendierpark in Salla is alvast voor je geregeld, zodat je heel dicht bij de rendieren kan komen en ze zelfs kunt voederen. Natuurlijk word er van alles verteld over de rendierhouderij, nog steeds een belangrijk middel van bestaan in dit deel van Finland. Je kan prachtige wandelingen maken direct vanuit de bungalow, de Sallatunturi heuvel beklimmen vanwaar je een schitterend zicht op Rusland hebt en een middag het in Finland zo populaire frisbee golf spelen! Bijzonder is het Oulanka Nationaal Park: je kan er mooie wandeltochten maken, kanoën en vissen. Er zijn ook nachtelijke kanotochten of wandelingen, in het bijzondere licht van de Middernachtzon. Natuurlijk is het mogelijk om naar een huskyfarm te gaan en meteen een kijkje te nemen in het huis van de eigenaar. En wat dacht je van een traditionele Lapse avond met heerlijke specialiteiten van vis en rendier, klaargemaakt bij een houtvuur? Overnachting in PAN Village Oulanka bungalows.

Dag 8

Dag 8 Dagtrip in Lapland?

Dagtrip in Lapland?

Met de eigen auto heb je alle vrijheid om vandaag wat verder Lapland in te reizen, bijvoorbeeld naar de amethistmijn in Luosto of het Arktikum museum in Rovaniemi. Overnachting in PAN Village Oulanka bungalows.

Dag 9

Dag 9 Naar het berengebied

Naar het berengebied

Je reis gaat verder naar de ruige bossen en heuvels van Sotkamo, in het noorden van het merengebied van Finland. Hier hebben wij een Vuokatti bungalow voor je gereserveerd. De bungalows hebben prachtig uitzicht op het meer Nuasjärvi. Overnachting in Vuokatinmaa bungalows.
Rijafstand Salla - Vuokatti: ca. 380 km | ca. 5 uur

Dag 10

Dag 10 Het prachtige Vuokatti

Het prachtige Vuokatti

In de ochtend staat een bezoek aan de huskyfarm op het programma. De honden beginnen al enthousiast te blaffen bij aankomst. Je leert hier alles over de honden en het leven op een huskyfarm. De omgeving van Vuokatti is ideaal voor prachtige dagtochten, bijvoorbeeld een rondje om het meer Oulujärvi. Een half rondje kan ook! Dus je vermaakt je zeker! Overnachting in Vuokatinmaa bungalows.
 

Dag 11

Dag 11 Bruine beren spotten?

Bruine beren spotten?

Een echt spannende excursie is bruine beren spotten bij Kuhmo onder leiding van een gids! Je brengt dan een nacht door in een schuilplaats in de grensstreek met Rusland. Met de Middernachtzon heb je vrijwel de hele nacht goed zicht. Naast beren kan je met een beetje geluk ook wolven, veelvraten en steenarenden zien. Een unieke ervaring! Deze excursie kan je ook via Voigt Travel optioneel reserveren. Overnachting in Vuokatinmaa bungalows.

Dag 12

Dag 12 Terug naar het Merengebied

Terug naar het Merengebied

Vandaag reis je naar het wereldberoemde Merengebied. Kuopio is een ideale mogelijkheid om even een pauze in te lassen. De stad ligt prachtig op een landtong omsloten door het Kallavesi meer. Op het marktplein staat de fraaie overdekte Jugenstil markthal, een leuke plek om wat boodschappen te doen en de lokale specialiteit “Kalakukko” te proeven. In de oude paardenstallen zitten leuke winkels met allerlei originele handgemaakte souvenirs. Wat je ook niet mag missen is het uitzicht vanaf de 75 meter hoge uitkijktoren op de Puijoheuvel. Rij na Kuopio door naar Puumala. Pal aan het water, bij de oude zaagmolen, is het resort waar je overnacht in een knusse bungalow. Overnachting in Sahanlahti Resort.
Rijafstand Sotkamo - Puumala: ca. 380 km | ca. 4,5 uur

Dag 13

Dag 13 Het hart van het Finse Merengebied

Het hart van het Finse Merengebied

Het Merengebied is zo groot als Nederland en België samen en bestaat eigenlijk uit een labyrint van duizenden meren en eilandjes, dichte bossen en smalle heuvelruggen. Je hebt alle tijd om hier op verkenning uit te gaan, met de auto, te voet, op de fiets of per boot. Er zijn talloze boottochten en rondvaarten, bijvoorbeeld om de Saimaa robben te gaan zien. Je kan een kano of fiets huren en op het water van de natuur genieten. Visliefhebbers huren een roeiboot en gooien een hengeltje uit. Bij de receptie van het verblijf is allerlei informatie voorhanden en ze helpen je graag! Bezoek in elk geval Kerimäki, waar 's werelds grootste houten kerk staat. Overnachting in Sahanlahti Resort.

Dag 14

Dag 14 Savonlinna

Savonlinna

De stad Savonlinna, prachtig gelegen op een aantal eilanden. Neem daar een kijkje in de middeleeuwse burcht Olovinlinna. Elk jaar in juli wordt hier het operafestival gehouden met voorstellingen in en rondom de burcht. Uiteraard kan je een kijkje nemen in de burcht. Vanaf het kasteel loop je langs de oever met tal van gezellige cafés en galeries richting het marktplein in de stad. In het haventje kan je terecht voor een bootexcursie op een historisch schip. ’s Avonds kan je voor een drankje terecht in het oude boothuis van het resort. Vanaf het terras kijk je kilometers ver uit over het water. Overnachting in Sahanlahti Resort.

Dag 15

Dag 15 Hoofdstad Helsinki, de witte stad

Hoofdstad Helsinki, de witte stad

Het is tijd om te vertrekken. Via het westelijk deel van het Merengebied kom je in Helsinki aan. Als je vroeg vertrekt, heb je nog heel even de tijd om een kijkje te nemen in deze bruisende hoofdstad. Het centrum is klein en compact: bezoek de statige witte Domkerk en de Russisch-orthodoxe kerk Uspenski en koop een souvenir op de kleurige vismarkt Kauppatori of de aan de Esplanadi met trendy restaurants, gezellige terrassen en heel veel straattheater. Je gaat in de loop van de avond aan boord voor de passage naar Noord-Duitsland. Overnachting aan boord van Finnlines.
Rijafstand Puumela - Helsinki: ca. 330 km | ca. 4 uur​

Dag 16

Dag 16 Ferry overtocht naar Noord-Duitsland

Ferry overtocht naar Noord-Duitsland

Vandaag kan je genieten van een heerlijk ontspannen dagje. Geen files, geen vermoeidheid achter het stuur, het schip doet het werk voor je. Het is vast heerlijk aan dek en starend over de Oostzee met een kopje koffie adem je de frisse zeelucht in en geniet je na van uw rondreis Duizend Meren en Lapland. Wat heb je veel gezien en beleefd! Je neemt heel veel vakantieverhalen mee terug! Na aankomst in Noord-Duitsland is er een hotel voor je gereserveerd zodat je de volgende ochtend fris en uitgerust richting Nederland kunt rijden. Overnachting in TRYP By Wyndham Lübeck Aquamarin.
Vaarduur Helsinki - Travemünde: ca. 27 uur

Dag 17

Dag 17 Home sweet home

Home sweet home

Geniet van het stevige Duitse ontbijtbuffet en praat na over de geweldige reis die je in Finland hebt gemaakt. Ga je vandaag nog de stad Lübeck in of keer je meteen huiswaarts? Een goede terugreis gewenst!
Rijafstand Noord-Duitsland - Nederland: ca. 530 km | ca. 5,5 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: