Weersverwachting

weer spitsbergen winter

Weerbericht Spitsbergen en noorderlicht verwachting

Onze specialist Ruben Weytjens bespreekt iedere week de huidige weersituatie in Spitsbergen, Noord-Noorwegen, Lapland en IJsland.
 

Bekijk hier de uitgebreide weersvoorspelling van 21-02-2020!
 

 

 

Het weer op Spitsbergen

De Middernachtzon blijft boven de horizon van half april tot eind augustus en geeft 24 uur daglicht. Het donkere seizoen, wanneer de zon niet boven de horizon verschijnt, begint al in eind oktober en duurt tot half februari. Voortdurende winter duisternis, de poolnacht, duurt van eind november tot eind januari. Gedurende die periode is er 24 uur duisternis en het verschil tussen middag en ​​middernacht is onmogelijk te zeggen. De seizoenen tussen de poolnacht en de middernachtzon zijn erg kort. Binnen twee maanden verandert de duisternis in 24 - uur daglicht. Het leven zit vol extremen in het noorden van Spitsbergen, of het nu gaat om het licht of andere natuurlijke omstandigheden.

Het klimaat in Spitsbergen wordt erg beïnvloed door de Golfstroom, die warm water naar het noorden van de Atlantische Oceaan brengt. Deze zeestroming splitst zich in twee takken bij de kust van Noord-Noorwegen. Eén tak voert warm water naar westelijk Spitsbergen en volgt de westkust van Spitsbergen en verder naar de noordoostelijke kant van de archipel. Aan de oostkust van Spitsbergen voert een koude zeestroming koud arctische water naar de zuidelijke Barentszzee. Deze twee stromingen vormen een cruciale rol in het lokale klimaat en het weer en creëren een enorm verschil tussen de westelijke en oostelijke zijden van Spitsbergen. De westelijke kust en de fjorden blijven over het algemeen ijsvrij, zelfs tijdens de winter, terwijl de oostelijke kant ijs heeft gedurende bijna 10 maanden per jaar.

Vanwege de warme westelijke zeestroming is het klimaat op Spitsbergen aanzienlijk milder in de winter in vergelijking met andere plaatsen op dezelfde breedtegraad. Het jaargemiddelde in de grootste Isfjorden aan de westkant van Spitsbergen is ongeveer -7,5 °C. Temperaturen variëren echter enorm. Op de meeste dagen in de wintermaanden variëren de temperaturen tussen -5 en -20 graden. Enkele dagen met temperaturen rond nul of zelfs boven nul zijn zeker in de vroege winter niet erg ongewoon. In de oostelijke en noordelijke regio's liggen de temperaturen normaal gesproken lager en voelt de wind kouder. Juli is de warmste maand van het jaar met een gemiddelde temperatuur van een zwoele +6 °C.

De hoeveelheid neerslag in Spitsbergen is normaal gesproken erg laag. Spitsbergen wordt wel een arctische semi - woestijn genoemd en regenachtige periodes zijn gewoonlijk erg zwak en van korte duur. Gedurende de laatste jaren zijn zwaardere buien en een hogere temperaturen een meer voorkomend verschijnsel geworden. Weersvoorspellingen voor Spitsbergen zijn niet erg nauwkeurig, als gevolg van grote lokale verschillen.