IJsland in juni
IJsland in juni Alles over walvissen spotten in IJsland

IJsland in juni

IJsland is het land van de vier elementen: ijs, vuur, aarde en wind. Het is een ruig land met mystieke natuurtaferelen die je nergens anders vindt. Verken als een ware ontdekkingsreiziger een gebied waar nog weinig anderen zijn geweest: Noord-IJsland! IJsland bezoeken in juni is een echte aanrader en dit voorseizoen heeft veel voordelen. Ben je nieuwsgierig? Lees dan verder!  

De voordelen van IJsland in juni

De IJslandse zomers zijn prachtig en de langere dagen, warmere nachten en een eindeloze lijst vol activiteiten wachten op je. De valleien zijn groen, de watervallen zijn in volle glorie te zien en de walvissen zijn dichtbij in de baaien te spotten. De zomer is ook prime time voor wandelreizen en hoppen tussen natuurlijke warmwaterbronnen. Het is aangenaam buiten zijn en rijden op de sneeuwloze wegen en het is lekker lang licht: vrijwel de hele dag én nacht! Het is trouwens niet onmogelijk om het winterse gevoel te ervaren in de zomer: er ligt in juni vaak nog sneeuw en ijs in hoger gelegen gebieden en altijd op de gletsjers!  

soorten walvissen IJsland 

Het weer in IJsland in juni

Het wordt nooit heel warm in IJsland, maar in juni stijgen de temperaturen aangenaam! De gemiddelde temperatuur ligt rond de 11 °C, maar soms kan het wel rond de 20°C worden. De hele maand juni is het 24 uur licht: een erg bijzondere ervaring! Er worden vanwege deze middernachtzon veel festivals en activiteiten in IJsland georganiseerd en in de derde week van juni vieren de IJslanders zelfs de langste dag van het jaar. Op deze dag is het tijd voor het bijzondere Midzomernacht (Summer Solstice of Jonsmessa) in IJsland. Over deze nacht wordt gedacht dat het bovennatuurlijke krachten heeft: koeien kunnen praten, magische stenen drijven naar boven in het water, zeehonden worden mensen, elfen verleiden je en trollen lokken je naar hun wereld…

In juni vindt tevens het Secret Solstice Festival plaats. Tijdens deze vier dagen treden er beroemde internationale artiesten op en organiseert het (gezinsvriendelijke!) festival ook een aantal unieke off-site evenementen, waaronder concerten op een gletsjer of in een echte vulkaan!

waar spot je walvissen in IJsland 

Wildlife in IJsland in juni

Bijna alle ruige natuurgebieden zijn door de goede weersomstandigheden in juni begaanbaar, omdat de wegomstandigheden in de winter gewoon te slecht zijn. Ook de Westfjorden zijn gemakkelijker te bereiken en de Asjka Highlands zijn vanaf half juni beter bereikbaar.

hoe spot je walvissen in ijsland 

Het binnenland van IJsland in juni

Het binnenland van IJsland wordt in juni weer begaanbaarder. Dit komt omdat er geen sneeuw meer valt en de temperaturen omhoog gaan. De weg naar de Askja Highlands gaat eind juni weer open. Het blijft een aanrader om deze Highlands tijdens een safari te bezoeken. De Westfjorden zijn weer gemakkelijker te bereiken.

Benieuwd naar onze reizen naar ongerept IJsland in de zomer? Je vindt ze hier!  

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel