Alles over Sicilië

vakantie sicilie

Eten en drinken op Sicilië

Vakantie in Italië is geweldig, alleen al vanwege dat heerlijke eten. Of je nu houdt van pizza of pasta, gegrilde groenten of een goed stuk vlees, in Italië is alles lekker! En vlak de mooie wijnen, het overheerlijke schepijs en die fijne espresso's niet uit. Lekkerbekken komen in dit land volledig aan hun trekken. Elke regio, ook op de Italiaanse eilanden, kent zijn eigen wijnen en authentieke producten en recepten. De lokale keuken van Sicilië verschilt sterk met de culinaire tradities van het Italiaanse vasteland.

Wist je dat la cucina italiana zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Terecht, want alleen de Italianen presteren het om met authentieke, simpele en verse ingrediënten de mooiste gerechten op tafel te zetten. Maar dat is het niet alleen. Ze hebben eten tot kunst verheven, tot een manier van leven: la dolce vita. Van goed eten moet je genieten, daarom neem je er de tijd voor, samen met je geliefde, familie en vrienden.
 

Typische gerechten van Sicilië

Voor de Siciliaan komt zijn familie en goed eten en drinken altijd op de eerste plaats. Het eiland heeft een geweldige eetcultuur. De vele volkeren die Sicilië overheersten hebben allemaal hun steentje bijgedragen en de stijl van koken is aromatisch en kleurrijk. Het menu kent hele eenvoudige gerechten voedsel voor de armen zoals caponata, een stoofgerecht van enkel groenten, heerlijk op smaak gebracht met balsamico azijn. Van een overgebleven restje risotto worden de heerlijkste Arancini alla Siciliana gemaak, rijstballetjes met een lekkere vulling van vlees of vis. Uit de barokke tijd stamt de overvloedige keuken la cucina nobile, met weelderige gerechten zoals de cassata en de cannoli, gevulde deegrolletjes met ricotta, geconfijte vruchten en chocolade. In de etalages van de Siciliaanse pasticcere staan al deze lekkernijen torenhoog opgestapeld.

Eten hoort tot het absolute middelpunt van het familieleven op Sicilië. In elk dorpje zijn de eetzalen stampvol. Overal zie je de vele leden van een familie die elkaar omarmen en kussen en in een kring bij elkaar zitten, aan een tafel vol met eten. Ons advies is om op reis precies hetzelfde te doen!

In de Oudheid stond Sicilië al bekend om de wijn en nog altijd heeft het eiland de grootste oppervlakte in wijnvelden van heel Italië. De schrale bodem, veel zon en warmte en weinig neerslag zorgen voor perfecte omstandigheden voor de druiven. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in de westelijke provincie Trapani, waar ook de Marsala geproduceerd wordt, een versterkte Siciliaanse wijn.

sicilie eten 

Heerlijk eten tijdens de vakantie

Ben je zo'n fijnproever die juist vanwege de gastronomie en de wijnen een van de eilanden wil bezoeken? Bekijk dan onze smakelijke rondreizen, zo samengesteld dat u zeker weet dat je op de mooiste plekjes van Sicilië verblijft om te genieten van de zon en de zee en de authentieke lokale keuken.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel