Flamingo's spotten

flamingo's spotten sardinie

Flamingo's spotten op Sardinië

Tijdens je rondreis op Sardinië mag je één ding niet vergeten: flamingo’s spotten! Wat ons betreft zijn flamingo’s een van de mooiste dieren van dit eiland. Roze vogels met dunne benen die in grote groepen bij elkaar staan en druk kwetterend genieten van de stralende zon in het warme Middellandse zeewater.
 

Besloten om naar Sardinië te gaan en flamingo’s te spotten? Dan wil je natuurlijk weten waar je moet zijn! Op deze pagina ontdek je de beste plekken op Sardinië om flamingo’s te spotten. Daarnaast vertellen we je hoe en wanneer je flamingo’s op Sardinië kunt spotten. 

strand sardinie 

Hoe spot je flamingo’s op Sardinië?

Flamingo’s leven op Sardinië in het wild. Je kunt ze spotten door naar bepaalde plekken te rijden. Soms zie je ze wanneer je met je auto over de kustweg rijdt. Soms moet je uitstappen en een stukje lopen, omdat het meertje of de baai waar ze leven verscholen ligt. Je kunt flamingo’s natuurlijk ook vanaf het water spotten tijdens een boottocht. Boottochten boek je in de haven van vissersdorpjes en -steden. 

flamingo's spotten cagliari in sardinie 

Waar spot je flamingo’s op Sardinië?

Flamingo’s leven in (sub)tropische gebieden waar het water laag staat. Het liefst staan ze in ondiepe zout- en sodameren. Vaak koloniseren flamingo’s zich ook in baaien met laag zeewater. Ze voeden zichzelf met algen, kreeftjes en vliegen. Dit voedsel zoeken ze door met hun geknikte snavel door het ondiepe water te scheppen. Flamingo’s zijn erg sociaal, leven in grote kolonies en werken goed samen. Een voorbeeld daarvan is de opvoeding van de baby’s. Wanneer jonge flamingo’s groot genoeg zijn, worden ze naar een zogenoemde crèche gebracht waar enkele volwassen flamingo’s de leiding hebben. De meeste flamingo’s op Sardinië leven in het zuidelijke deel van het eiland.
 

Santa Gilla

Vlakbij de in het zuiden gelegen stad Cagliari liggen de moerassen van Santa Gilla. Deze lagunes is een walhalla voor flamingo’s en andere watervogels.

Stagno dei Colostrai

In het zuidoosten van Sardinië, vlakbij het plaatsje Muravera, vind je een ander natuurgebied waar flamingo’s graag komen.

Parco di Molentargius

Dit natuurgebied, dat ligt tussen Cagliari en Quartu Sant’Elena, bestaat grotendeels uit een zoutmeer. Het meer werd daarom tot 1985 gebruikt voor zoutwinning. In 1999 werd Parco di Molentargius een beschermd gebied omdat veel soorten watervogels, waaronder flamingo’s, hier hun heil zoeken tijdens het overwinteren en broeden.

Stagno Sale Porcus

In het noorden van Sardinië, vlakbij het schiereiland Sinis, ligt het zoutmeer Stagno Sale Porcus. Dit helderblauw gekleurde water is de thuisbasis voor tal van flamingo’s.

flamingo's in sardinie 

Wanneer kun je flamingo’s spotten op Sardinië?

Flamingo’s kun je op Sardinië van april t/m oktober spotten. De reden dat flamingo’s neerstrijken op Sardinië is niet voor niets: de ligging vlakbij Afrika is namelijk fantastisch. Wanneer het najaar zich omzet in de winter vertrekken de flamingo’s naar landen in Noord-Afrika. Sommige zoutmeren transformeren naar moerasgebieden waardoor andere vogels hun plekken innemen om hier te overwinteren. Maar zodra de temperatuur in het voorjaar weer omhoog gaat, vliegen de flamingo’s als de wiederweerga terug naar hun vertrouwde plekjes in de zoutlagunes en ondiepe baaien van Sardinië.
 

Wil je flamingo’s spotten tijdens je roadtrip over Sardinië? Bekijk al onze reizen naar Sardinië en vraag onze reisspecialisten voor meer informatie!


 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel