Alles over Sardinië

vakantie sardinie

Eten en drinken op Sardinië

Vakantie in Italië is geweldig, niet op de laatste plaats door het heerlijke eten. Of je houdt van pizza, pasta, gegrilde groenten of een goed stuk vlees, op Sardinië is alles lekker! Op Sardinië worden de mensen vaker dan gemiddeld meer dan 100 jaar oud, en dat in goede gezondheid. Willen we dat niet allemaal? Kies dan voor die Mediterane levensstijl op vakantie. Dat betekent niet alleen genieten van lekker eten en drinken maar ook veel bewegen en op tijd rust nemen. Wandel veel, ga zwemmen en houd een siësta op het warmst van de dag. Neem de tijd om te eten, beperk de alcohol tot de maaltijd en drink daarbij veel water en schep vooral weinig vlees maar veel groenten op het bord.
 

Typische gerechten van Sardinië

In vroeger tijden was er voor de Sarden alle reden om de zee te mijden want daar kwamen de veroveraars vandaan. De echte specialiteiten van Sardinië komen vooral diep uit het binnenland. Nog altijd heeft gegrild en geroosterd vlees een vaste plaats op de menukaart. De herders die er met hun kuddes op uit trokken, bleven vaak maandenlang in de bergen. Onderweg moest er met eenvoudige middelen worden gekookt. De mannen roosterden vlees aan een uit geurig hout gesneden spies. De wilde kruiden uit de bergen en de rooksmaak van het brandhout zorgde voor het heerlijke aroma. Nog altijd wordt bijna al het vlees op deze manier bereid. Vers klaargemaakt speenvarken, porceddu is het hoogtepunt van ieder dorpsfeest.

Vanuit dezelfde praktische overwegingen namen de herders dubbelgebakken, plat en licht brood mee. Het ging zo opgerold mee in de herderstas en bedierf niet omdat het vrijwel geen vocht bevatte. De dunne, platte bijna doorschijnende broden doen een beetje denken aan bladmuziek, vandaar de benaming Carta da musica. Op Sardinië noemen ze het pane carasau en het wordt bij elke maaltijd geserveerd.

Tegenwoordig kunt u aan de kust heerlijk vis, schaal- en schelpdieren eten. Een specialiteit uit Alghero is kreeft, terwijl richting Maddalena octopussalades veel gegeten worden. In de omgeving van Cagliari vindt u rijkgevulde vissoep, venus- en platschelpen en kuit van harder of tonijn. Neem eens een kijkje op de vismarkt van Cagliari, een must als u op Sardinië bent! Sardijnse pecorino is de beste in zijn soort. Deze kaas heeft een unieke smaak omdat de schapen op het eiland elke dag grazen van wilde planten en kruiden zoals rozemarijn, tijm, jeneverbes en mirte. Mirte is een wilde struik waarvan de witte bloemen een heerlijke geur verspreiden. De Sardijnse mirtelikeur il mirto, is er in rood en wit. Vooral de rode is heerlijk als digestief. De bekendste wijnen zjin de volle robijnrode Cannonau, de Monica, de Vermentino di Gallura en de Nuragus di Cagliari.

eten sardinie 

Heerlijk eten tijdens de vakantie

Ben je zo'n fijnproever die Sardinië juist vanwege de gastronomie en de wijnen wil bezoeken? Bekijk dan onze smakelijke rondreizen, zo samengesteld dat je zeker weet dat je op de mooiste plekjes van het eiland verblijft om te genieten van de zon en de zee en de authentieke lokale keuken.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel