Alles over Portugal

vakantie portugal

Veelgestelde vragen over Portugal

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar Portugal. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kunt u van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfelt u nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel uw vraag via het contactformulier. U kunt uw vraag ook stellen op ons blog, waar u in principe antwoord krijgt van andere reizigers of Nederlanders in Portugal. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

Hoe kan ik in Portugal betalen?

In Portugal is de euro (€) een wettig betaalmiddel. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Geldautomaten (multibanco) zijn ook in alle grotere plaatsen aanwezig. Het is verstandig om altijd wat kleingeld op zak te hebben want doorgaans wordt er in cafeetjes en kleine restaurants contant afgerekend. Bij de ingang van winkels en eetgelegenheden wordt vaak aangegeven welke betaalmiddelen geaccepteerd worden.

Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren?

U krijgt naast een goede wegenkaart van het noorden van Portugal ook een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van uw accommodaties. Elk hotel is prima per auto te bereiken met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheden. Uw auto kunt u veilig altijd achterlaten.

De afstanden tussen de accommodaties zijn zodanig dat u onderweg voldoende tijd heeft voor bezienswaardigheden alvorens u in het volgende verblijfshotel aankomt.

Is er tijdsverschil met Portugal?

In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd valt Portugal in tijdzone UTC +0, tijdens de zomertijd in UTC +1.

Kan ik overal tanken?

Op Portugal kunt u langs de meeste snelweg en vrijwel in elke middelgrote plaats tanken. Volg de borden met ‘estação de serviço’. Diesel is “gasóleo”, benzine is “gasolina”.

Hoe zit het met (tol)wegen in Portugal?

De snelwegen in Portugal zijn tegenwoordig zelden tolvrij en de betaling ervan is helaas niet erg “reizigervriendelijk”. We vragen daarom hier extra op te letten.

Er zijn twee type tolwegen in Portugal:

  1. Uitsluitend met elektronische betaling: een aantal trajecten hebben camera’s boven de snelweg en u dient aangesloten te zijn aan een automatisch betalingssysteem om hier te mogen rijden. Deze tolwegen worden aangegeven met een bord “electronic toll only”.U kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van deze tolwegen. Plan hiervoor uw reis van te voren zodat u voorbereid bent met een alternatieve route.

  2. Keuze tussen tolpoorten en elektronische betaling: hier kunt u aan het loket de tol betalen met contact geld of een creditcard.

Welke tolwegen zijn uitsluitend met elektronische betaling?

Over de volgende trajecten kunt u alleen rijden als u aangesloten bent aan het automatisch betalingssysteem:

Regio Noord-west: A27 / IP9: Viana do Castelo – Ponte de Lima, A28 / IC1: Viana do Castelo – Porto

Regio Noord-oost: A4: ring-zuid Bragança

Regio Noord: A24 / IP3: Vila Verde da Raia (grens met Spanje, bij Chaves) – Viseu

Regio Porto: A4: Matosinhos – Águas Santas, A41 / IC24: Perafita/Freixieiro – Sêroa, A42 / IC25: Sêroa – Lousada

Wat als ik toch gebruik wil maken van deze trajecten?

Bij het afhalen van de uw huurauto kunt u kiezen voor het automatisch betalingssysteem van Europcar, het Toll management. Deze kunt u afsluiten bij Europcar voor ca. € 1,85 per dag met een maximum van € 18,45 per huurperiode). De tol wordt dan automatisch van uw creditcard afgeschreven. Op deze manier kunt u vrij over alle tolwegen rijden. Ook bij de tolwegen met een tolpoort kunt u gebruik maken van de baan met de elektronische betaling (aangegeven met een “V” van Via Verde).

Hoe zit het met feestdagen en de siësta (sesta in Portugal)?

Een echte siësta zoals we die in Spanje kennen, bestaat in Portugal nauwelijks. Wel is het voor uw dagindeling verstandig om rekening te houden met de lunch. Deze wordt in Portugal doorgaans gehouden van ca. 12.30-14.00 uur. Op deze tijden zijn vooral in kleine dorpjes veel winkels én benzinestations gesloten. Het avondeten in restaurants wordt vanaf ca. 20.00 uur geserveerd.

Ook op nationale en religieuze feestdagen en op zondagen zijn veel winkels gesloten. Feestdagen (in de zomerperiode) vallen in 2013 voor Portugal op 25 april, 1 mei, 10 juni en 15 augustus.

Kan ik het water uit de kraan drinken?

Zoet water is een kostbaar goed. Zoals in vrijwel alle zuidelijke regio's is het aan te raden flessen (mineraal) water te gebruiken als drinkwater. Deze zijn overal voor weinig geld te verkrijgen.

Wat voor een weer is het in Noord Portugal?

Portugal heeft een heerlijk zacht klimaat, met gemiddeld 220 dagen zon per jaar! Portugal geniet van lange zomers waarbij de dagtemperatuur schommelt van rond 20 tot 25 graden in het voor- en najaar tot rond de 30 graden in hoogzomer. In het binnenland van Portugal kan deze temperatuur in de zomer hoger oplopen. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 17 graden.

De lente is een prachtige periode om het noorden van Portugal te verkennen. Het is dan nog niet zo heet en de u vermijdt de vakantiedrukte. De landschappen zijn dan frisgroen en alles staat in bloei.

De zomers kunnen, vooral in het binnenland dor en heet zijn. Maar aan de westkust waait een heerlijke bries en ook de natuurparken zijn een aangename en verkoelende plek.

De milde temperaturen in de herfst lopen lekker lang door en het landschap verandert in kleurrijke taferelen! Dit is ook de periode waarin er veel bruisende activiteiten zijn rondom de Douro-vallei tijdens de druivenoogst.

Hoe zit het met het avondeten?

De rondreizen naar Portugal zijn op basis van logies en ontbijt want kunt u overal prima terecht voor een hapje eten, zowel voor de lunch als diner. De Portugezen lunchen tussen 13.00 en 15.00 een uitgebreide maaltijd. Avondeten wordt vanaf 20.00 geserveerd. Op een paar kilometer afstand van uw accommodatie vindt u tal van leuke en vooral lekkere restaurantjes. Want van lekker eten, daar houden de Portugezen wel van!

Maar ook op uw accommodatie kunt u heerlijk genieten van een huisgemaakte maaltijd. Dit kunt u minimaal 24 uur van te voren aangeven bij uw gastheer of gastvrouw.

Is deze fly-drive wel geschikt voor kinderen?

Jazeker, kinderen zijn van harte welkom op elk verblijf!

Mag ik mijn hond meenemen?

Het meenemen van huisdieren op deze rondreizen is niet toegestaan.

Kent Voigt ook alle accommodaties?

Ja, u vraagt maar! Alle accommodaties hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heeft u specifieke vragen over de ligging en directe omgeving van een hotel, parkeermogelijkheden het restaurant of zwembad: wij kunnen deze beantwoorden! Heeft u advies nodig bij uw keuze; wij staan voor u klaar.