Middernachtzonreis Spitsbergen en Lapland

Een exclusieve en avontuurlijke reis, waarbij je samen met de arctische expert Ruben Weytjens in de voetsporen treedt van de vroegere ontdekkingsreizigers. Je vliegt naar de meest noordelijk bewoonde plek ter wereld: Longyearbyen, op Spitsbergen. Vier dagen heb je het voorrecht om op deze bijzondere plek te verblijven, waarvan één nacht in het verlaten Russische mijnstadje Pyramiden. Met zon die ook rond middernacht aan de hemel blijft, terwijl je onvergetelijke arctische excursies beleeft. De natuur is kwetsbaar, maar met de gepaste professionele begeleiding gaan we proberen zo veel mogelijk te zien en te leren over de arctische wildlife, het toendralandschap en de gletsjers. Na 4 indrukwekkende dagen gaat het avontuur verder op het vaste land. Middels een lijndienstvlucht vlieg je op dag 5 naar het Noord-Noorse Tromsø, waarna je per bus tussen de adembenemende landschappen doorreist naar de Finse nederzetting Kilpisjärvi. Je slaapt 2 nachten in een luxe chalet met privé sauna aan de voet van de Saana berg, een heilige berg voor de Sami bevolking. Ook hier maken we een boottocht, ditmaal over het Kilpisjärvi meer naar het drielandenpunt Zweden, Noorwegen en Finland. De laatste nacht verblijf je in de taiga van West Fins Lapland, aan de grensrivier met Zweden. De reis sluiten we af met een raft excursie op de Muoniojoki.

De 8-daagse Middernachtzonreis in het kort
Op donderdag 2 juli 2020 vlieg je samen met Ruben Weytjens en de medereizigers via Oslo naar Longyearbyen, op Spitsbergen. Je verblijft 4 nachten in Radisson Blu Polar hotel, nabij het centrum van Longyearbyen. Een sightseeing tour door de valleien nabij Longyerabyen, een tocht op een heuse RIB boat safari naar de vogelkliffen en arctisch dineren in Camp Barentz staan op de eerste volle dag al op het programma. Halverwege de ochtend van dag 3 vertrek je in een elektrische catamaran naar de Nordenskiöld gletsjer met het verlaten Russische mijnstadje Pyramiden als eindbestemming. Hopelijk zien we onderweg walrussen, beluga’s en andere zeezoogdieren. Je verblijft één nacht in het hotel en krijgt een Russisch driegangendiner aangeboden. Een lokale gids verzorgt een rondleiding door dit bijzondere plaatsje, ooit bevolkt door 1000 inwoners, maar na het faillissement van het mijnbouwbedrijf van de ene op de andere dag verlaten. De volgende dag varen we per catamaran weer terug naar Longyearbyen en verblijf je de laatste nacht wederom in het Radisson Blu Polar hotel. We kunnen geen garantie bieden op het zien van ijsberen. Het is op Spitsbergen verboden om actief ‘op zoek’ te gaan naar ijsberen, maar met wat geluk is er een kans om dit prachtige pooldier van gepaste afstand te observeren. Maandag vlieg je naar het vaste land van Noorwegen, geniet je van een Noors diner in een karakteristiek restaurant en reis je verder door de fjorden naar het Finse Kilpisjärvi voor een 2 nachten verblijf. Je bevindt je wederom in een ander arctisch landschap, ditmaal de Finse toendra. Geniet hier van het panoramisch uitzicht over het Kilpisjärvi meer, met vóór je de Zweedse en Noorse bergen en in de rug het oneindige Finse toendrasteppe. De volgende dag maken we een boottocht over het Kilpisjärvi meer naar het drielandenpunt met Zweden en Noorwegen. We reizen op dag 7 langs de grensrivier met Zweden naar het kleine plaatsje Muonio, waar je de laatste nacht in Hotel Harriniva doorbrengt. Met een raft boot op de snelstromende Muoniojoki sluiten we deze legendarische week af. Vanuit de kleine luchthaven van Kittilä vlieg je via Helsinki weer terug naar Amsterdam.

* In principe wordt deze reis begeleidt door reisleider Ruben Weytjens, onder voorbehoud van eventuele persoonlijke omstandigheden.

Belangrijke informatie
Je bevindt je op Spitsbergen, aan de rand van de Noordpool, waar een ruig klimaat heerst. Alle activiteiten zijn volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Een flexibele instelling komt dan ook van pas.

Verzorging:
Je verblijft:

 • 3 nachten in Radisson Blu Polar in Longyearbyen op basis van halfpension
 • 1 nacht in Pyramiden Hotel op basis van halfpension
 • 2 nachten in Rakka Chalets in Kilpisjärvi op basis van halfpension
 • 1 nacht in Hotel Harriniva in Muonio op basis van halfpension


Transfers:

 • Luchthaven Longyearbyen – Radisson Blu Polar v.v.: ca. 15 minuten
 • Luchthaven Tromsø – Kilpisjärvi.: ca. 2,5 uur
 • Kilpisjärvi – Muonio: ca. 4 uur (inclusief tussenstops)
 • Muonio – luchthaven Kittilä: ca. 1 uur


Extra's bij je reis

 • Uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips van Voigt Travel
 • Gratis maximaal 20 kg ruimbagage per persoon

Highlights

 • Een verblijf in zowel Spitsbergen als Lapland tijdens de middernachtzon-periode
 • Sightseeing tour met lokale gids in Longyearbyen (ca. 2 uur)
 • Diner en arctische wildernisavond in 'Camp Barentsz' (ca. 3 uur)
 • Geanimeerde busreis door 'arm van Finland' van toendra naar taiga
 • Per catamaran naar Nordenskiöld gletsjer en verlaten Russisch mijnstadje Pyramiden
 • Overnachting in Pyramiden, stukje Rusland op Spitsbergen
 • Verblijf tussen de meren en prachtige toendralandschappen in Kilpisjärvi
 • Chalet met privé-sauna aan de voet van Saana, de heilige Sami-berg
 • Boottocht naar het drielandenpunt (ca. 4-5 uur)
 • RIB boat safari naar vogelkliffen (ca. 2-3 uur)
 • Rafting op rivier Muoniojoki (ca. 1,5 uur)
 • Heerlijke arctische gerechten
 • Begeleiding door arctisch expert Ruben Weytjens
Deze reis van dag tot dag
Tarieven en vertrekdata
 • Groepsreis
 • 8 dagen
 • Halfpension
 • Juli
 • Incl. vluchten en transfers
dorien-h-noorwegen

Dorien Hilberts

Pure Noorden specialist Voigt Travel

Op de kaart

Verblijf in Pyramiden Hotel

Verblijf in Hotel Harriniva

Verblijf in Santa's Chalets Rakka

Verblijf in Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen

Een ervaring om nooit te vergeten

Middernachtzonreis Spitsbergen en Lapland

Bekijk snel het overzicht van alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met de weercondities. Alle activiteiten zijn dus ook onder voorbehoud van de weercondities.

Deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Welkom op Spitsbergen!

Aan het begin van de middag vertrek je vanuit Schiphol met Scandinavian Airlines (SAS) naar Spitsber...

Aan het begin van de middag vertrek je vanuit Schiphol met Scandinavian Airlines (SAS) naar Spitsbergen. We maken een tussenlanding in Oslo, waar je eventueel op eigen gelegenheid een hapje kan eten. Halverwege de avond is het dan wordt er dan doorgevlogen naar Longyearbyen. Wanneer je net na middernacht op Spitsbergen landt heb je het gevoel dat het nog middag is; de zon staat namelijk hoog aan de hemel! Na een korte transfer kom je met reisleider Ruben Weytjens en de medereizigers aan bij Radisson Blu Polar, een modern hotel centraal gelegen in het kleine plaatsje Longyearbyen. In deze nederzetting wonen slechts ca. 2500 mensen. Je checkt in en neemt intrek in jouw superior room. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen. Toon minder

Toon meer

Dag 2 Arctische wildlife op de toendra

Wakker worden op Spitsbergen is al een belevenis op zichzelf! Na het uitgebreide ontbijtbuffet is he...

Wakker worden op Spitsbergen is al een belevenis op zichzelf! Na het uitgebreide ontbijtbuffet is het eerst tijd om Spitsbergen beter te leren kennen. Dé manier om dit te doen is per bus en lokale gids. We rijden langs het wereldberoemde Seed Vault (de zadenbank begraven in de permafrost waar miljoenen zaden vanuit de hele wereld opgeslagen liggen voor toekomstige generaties), en rijden door de Advent vallei naar Mijn 7. Onderweg zie je vele vogelsoorten met jonge kuikens.  Aan het begin van de middag heb je wat vrije uren. Slenter even door het ‘winkelcentrum’ en zoek een plek om lekker te lunchen. Halverwege de middag worden we bij het hotel opgepikt voor een RIB-boat safari. Het doel is op een acceptabele afstand te komen van de duizenden zeevogels op de ‘Fuglefjella’, de vogelklif. Gekleed in een ‘wet suit’ en per RIB boat vaar je met een ervaren gids de Isfjord in. Naast de Fuglefjella varen we langs de verlaten Russische nederzetting Grumand en de historische mijngebieden van Advent City en Hiorthamn, waar je een warm drankje aangeboden krijgt.

Na terugkomst in het hotel is het snel omkleden, want de volgende activiteit wacht al. Per bus reizen we naar Camp Barentsz, ca. 10 km buiten Longyearbyen. Tijdens deze avond in een replica van ’t Behouden Huys krijg je een presentatie over de flora en fauna van Spitsbergen en geniet je van een arctisch diner. Uiteraard onder begeleiding van een gewapende gids. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen.
Duur sightseeing tour: ca. 2 uur
Duur RIB boat safari: ca. 2-3 uur (excursie is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit of rugproblemen en zwangere vrouwen) 
Duur Camp Barentsz diner: ca. 3 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 3 Naar Pyramiden, een stukje Rusland op Spitsbergen

Na het ontbijtbuffet in Longyearbyen gaan we onze tassen pakken. Want we gaan ons klaarmaken voor ee...

Na het ontbijtbuffet in Longyearbyen gaan we onze tassen pakken. Want we gaan ons klaarmaken voor een ongetwijfeld legendarische 2-daagse trip naar het Russische mijnstadje Pyramiden!  En dat doen we klimaatneutraal, met een zeer moderne elektrische catamaran. Hoewel de nieuwe groene technologie iets voor de toekomst is, is een bezoek aan Pyramiden hetzelfde als het betreden van een tijdmachine en terugkeren naar de Sovjetunie. In de jaren tachtig woonden meer dan 1000 mensen in de stad, een levendige gemeenschap met school, kleuterschool, zwembad, sportvelden en mijnbouw. Het Russische mijnbedrijf Trust Arktikugol sloot de kolenmijn in 1998 en de stad werd in zeer korte tijd verlaten. Koffiekopjes zijn achtergelaten op de tafels, boeken lagen nog in de klas, en de bladmuziek ligt klaar op de piano. Vandaag de dag wonen en werken alleen een handvol mensen in Pyramiden. 
Na aankomst in Pyramiden krijg je een rondleiding door het kleine plaatsje en check je in bij het gerenoveerde hotel voor de aankomende nacht. Neem je tijd om deze plaats tot je te laten doordringen. Maak unieke foto’s van de verlaten gebouwen, vogels, rendieren en wie weet welk wildlife nog meer. 
Vaarduur Longyearbyen – Pyramiden: ca. 2 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 4 Boottocht terug naar Longyearbyen

Na een bijzondere nacht in Pyramiden geniet je van misschien wel het meest noordelijke ontbijt op aa...

Na een bijzondere nacht in Pyramiden geniet je van misschien wel het meest noordelijke ontbijt op aarde. Daarna heb je nog enkele uren vrije tijd, alvorens het tijd is om deze unieke locatie te verlaten. Aan het begin van de middag vaar je met dezelfde M/S Bard weer terug naar Longyearbyen. De catamaran is uitgerust met onderwatermicrofoons en onderwater drones, en een platform om wildlife boven en onder water te kunnen observeren. En dat doet de elektrische catamaran gelukkig in stilte. Halverwege de middag ben je weer terug in Longyearbyen en checken we in bij Radisson Blu voor een standaard kamer. Het verrukkelijke 3-gangen diner wordt geserveerd in restaurant Nansen, onderdeel van het hotel. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen.
Vaarduur Pyramiden - Longyearbyen: ca. 2 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 5 Van Spitsbergen naar het Noorse vasteland en Finland

Maak in de ochtend nog een laatste wandeling of bezoek het interessante Svalbard Museum. Na het midd...

Maak in de ochtend nog een laatste wandeling of bezoek het interessante Svalbard Museum. Na het middaguur vlieg je van Longyearbyen naar Tromsø. We rijden vervolgens langs de fjorden naar het desolate maar prachtige Kilpisjärvi. De busrit op zich duurt ongeveer 2,5 uur, maar onderweg kan er zeker nog eens gestopt worden voor een foto-momentje. Halverwege de rit staat er sowieso ook een smakelijk diner op ons te wachten in een karakteristiek Noors restaurant. Bij het binnenrijden van Finland zet je de klok een uur vooruit, waardoor het al snel halverwege de avond is. Je overnacht in een ruime privé chalet. Uiteraard met een Finse sauna. Ook vannacht blijft de zon boven de horizon, dus bij mooi weer kan je onder de middernachtzon eventueel een wandeling door de toendra maken. In de buurt van je accommodatie bevinden er zich verschillende mooie watervallen. Overnachting in Santa’s Hotels Rakka Chalets, Kilpisjärvi. Toon minder

Toon meer

Dag 6 Naar het drielandenpunt

Huomenta (Fins voor goedemorgen)! Het is erg comfortabel wakker worden in je luxe chalet. Aan de ove...

Huomenta (Fins voor goedemorgen)! Het is erg comfortabel wakker worden in je luxe chalet. Aan de overkant van de weg vind je het restaurant van Tundrea, waar een uitgebreid ontbijtbuffet op je staat te wachten. Daarna begint onze volgende vaartocht, nu over het grote Kilpisjärvi meer naar het drielandenpunt van Finland, Zweden en Noorwegen. Tijdens de boottocht van Kilpisjärvi naar de baai van Koltalahti zien we de omringende heuvels vanuit een ander perspectief. Het wandelpad naar het Koltajärvi meertje is relatief gemakkelijk. De lokale gids zorgt voor een drankje en Finse koek. Terug in Kilpisjärvi is het programma aan jou. Misschien de spieren ontspannen in je eigen sauna? In de avond geniet je van een dinerbuffet met lokale delicatessen. Overnachting in Santa’s Hotels Rakka Chalets, Kilpisjärvi.
Duur boottocht naar drielandenpunt: ca. 3-4 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Van taiga naar toendra

Na het ontbijtbuffet in restaurant Tundrea vertrek je met Ruben en medereizigers voor een schitteren...

Na het ontbijtbuffet in restaurant Tundrea vertrek je met Ruben en medereizigers voor een schitterende busrit langs de grens met Zweden. Tijdens deze tocht maken we enkele tussenstops in Karesuando, net over de grens in Zweden en bij de Sami-shop in Sonkamuotka. Langzaam maar zeker zie je het landschap veranderen; de struiken worden groter en uiteindelijk verschijnen er ook grote naaldbomen. Welkom in het arctische taigawoud, welke zich uitstrekt tot diep in Siberië. Uiteindelijk komen we aan bij Harriniva, aan de grensrivier Muoniojoki. Tijdens deze reis heb je al op een RIB boat gevaren naar de vogelkliffen, per high-speed catamaran naar Pyramiden gereisd, en op een boot over het Kilpisjärvi meer gevaren naar het drielandenpunt. Maar nu staat jouw laatste en passende afsluiter te wachten met wat actie; op een raftboot varen we stroomafwaarts over de Muoniojoki. Afsluitend staat er een uitgebreid dinerbuffet in het hotel op ons te wachten en toasten we op een onvergetelijke week. Overnachting in Silver Pine Cabins, Luosto.
Duur rivier raften: ca. 1,5 uur (inclusief transfer)
Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Nog één keer word je wakker boven de poolcirkel en genieten van het heerlijke ontbijt. Aan het einde...

Nog één keer word je wakker boven de poolcirkel en genieten van het heerlijke ontbijt. Aan het einde van de ochtend volgt de transfer naar het vliegveld van Kittilä voor de vlucht per Finnair, via Helsinki, terug naar Amsterdam. Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Welkom op Spitsbergen!
Dag 2 Arctische wildlife op de toendra
Dag 3 Naar Pyramiden, een stukje Rusland op Spitsbergen
Dag 4 Boottocht terug naar Longyearbyen
Dag 5 Van Spitsbergen naar het Noorse vasteland en Finland
Dag 6 Naar het drielandenpunt
Dag 7 Van taiga naar toendra
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel