PRINT PAGINA

Middernachtzonreis Spitsbergen en Lapland

Spitsbergen, Noorwegen en een stukje Rusland!

Dag 1

Dag 1 Welkom op Spitsbergen!

Aan het begin van de middag vertrek je vanuit Schiphol met Scandinavian Airlines (SAS) naar Spitsbergen. We maken een tussenlanding in Oslo, waar je eventueel op eigen gelegenheid een hapje kan eten. Halverwege de avond is het dan wordt er dan doorgevlogen naar Longyearbyen. Wanneer je net na middernacht op Spitsbergen landt heb je het gevoel dat het nog middag is; de zon staat namelijk hoog aan de hemel! Na een korte transfer kom je met reisleider Ruben Weytjens en de medereizigers aan bij Radisson Blu Polar, een modern hotel centraal gelegen in het kleine plaatsje Longyearbyen. In deze nederzetting wonen slechts ca. 2500 mensen. Je checkt in en neemt intrek in jouw superior room. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen.

Dag 2

Dag 2 Arctische wildlife op de toendra

Wakker worden op Spitsbergen is al een belevenis op zichzelf! Na het uitgebreide ontbijtbuffet is het eerst tijd om Spitsbergen beter te leren kennen. Dé manier om dit te doen is per bus en lokale gids. We rijden langs het wereldberoemde Seed Vault (de zadenbank begraven in de permafrost waar miljoenen zaden vanuit de hele wereld opgeslagen liggen voor toekomstige generaties), en rijden door de Advent vallei naar Mijn 7. Onderweg zie je vele vogelsoorten met jonge kuikens.  Aan het begin van de middag heb je wat vrije uren. Slenter even door het ‘winkelcentrum’ en zoek een plek om lekker te lunchen. Halverwege de middag worden we bij het hotel opgepikt voor een RIB-boat safari. Het doel is op een acceptabele afstand te komen van de duizenden zeevogels op de ‘Fuglefjella’, de vogelklif. Gekleed in een ‘wet suit’ en per RIB boat vaar je met een ervaren gids de Isfjord in. Naast de Fuglefjella varen we langs de verlaten Russische nederzetting Grumand en de historische mijngebieden van Advent City en Hiorthamn, waar je een warm drankje aangeboden krijgt.

Na terugkomst in het hotel is het snel omkleden, want de volgende activiteit wacht al. Per bus reizen we naar Camp Barentsz, ca. 10 km buiten Longyearbyen. Tijdens deze avond in een replica van ’t Behouden Huys krijg je een presentatie over de flora en fauna van Spitsbergen en geniet je van een arctisch diner. Uiteraard onder begeleiding van een gewapende gids. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen.
Duur sightseeing tour: ca. 2 uur
Duur RIB boat safari: ca. 2-3 uur (excursie is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit of rugproblemen en zwangere vrouwen) 
Duur Camp Barentsz diner: ca. 3 uur

Dag 3

Dag 3 Naar Pyramiden, een stukje Rusland op Spitsbergen

Na het ontbijtbuffet in Longyearbyen gaan we onze tassen pakken. Want we gaan ons klaarmaken voor een ongetwijfeld legendarische 2-daagse trip naar het Russische mijnstadje Pyramiden!  En dat doen we klimaatneutraal, met een zeer moderne elektrische catamaran. Hoewel de nieuwe groene technologie iets voor de toekomst is, is een bezoek aan Pyramiden hetzelfde als het betreden van een tijdmachine en terugkeren naar de Sovjetunie. In de jaren tachtig woonden meer dan 1000 mensen in de stad, een levendige gemeenschap met school, kleuterschool, zwembad, sportvelden en mijnbouw. Het Russische mijnbedrijf Trust Arktikugol sloot de kolenmijn in 1998 en de stad werd in zeer korte tijd verlaten. Koffiekopjes zijn achtergelaten op de tafels, boeken lagen nog in de klas, en de bladmuziek ligt klaar op de piano. Vandaag de dag wonen en werken alleen een handvol mensen in Pyramiden. 
Na aankomst in Pyramiden krijg je een rondleiding door het kleine plaatsje en check je in bij het gerenoveerde hotel voor de aankomende nacht. Neem je tijd om deze plaats tot je te laten doordringen. Maak unieke foto’s van de verlaten gebouwen, vogels, rendieren en wie weet welk wildlife nog meer. 
Vaarduur Longyearbyen – Pyramiden: ca. 2 uur

Dag 4

Dag 4 Boottocht terug naar Longyearbyen

Na een bijzondere nacht in Pyramiden geniet je van misschien wel het meest noordelijke ontbijt op aarde. Daarna heb je nog enkele uren vrije tijd, alvorens het tijd is om deze unieke locatie te verlaten. Aan het begin van de middag vaar je met dezelfde M/S Bard weer terug naar Longyearbyen. De catamaran is uitgerust met onderwatermicrofoons en onderwater drones, en een platform om wildlife boven en onder water te kunnen observeren. En dat doet de elektrische catamaran gelukkig in stilte. Halverwege de middag ben je weer terug in Longyearbyen en checken we in bij Radisson Blu voor een standaard kamer. Het verrukkelijke 3-gangen diner wordt geserveerd in restaurant Nansen, onderdeel van het hotel. Overnachting in Radisson Blu Polar, Spitsbergen.
Vaarduur Pyramiden - Longyearbyen: ca. 2 uur

Dag 5

Dag 5 Van Spitsbergen naar het Noorse vasteland en Finland

Maak in de ochtend nog een laatste wandeling of bezoek het interessante Svalbard Museum. Na het middaguur vlieg je van Longyearbyen naar Tromsø. We rijden vervolgens langs de fjorden naar het desolate maar prachtige Kilpisjärvi. De busrit op zich duurt ongeveer 2,5 uur, maar onderweg kan er zeker nog eens gestopt worden voor een foto-momentje. Halverwege de rit staat er sowieso ook een smakelijk diner op ons te wachten in een karakteristiek Noors restaurant. Bij het binnenrijden van Finland zet je de klok een uur vooruit, waardoor het al snel halverwege de avond is. Je overnacht in een ruime privé chalet. Uiteraard met een Finse sauna. Ook vannacht blijft de zon boven de horizon, dus bij mooi weer kan je onder de middernachtzon eventueel een wandeling door de toendra maken. In de buurt van je accommodatie bevinden er zich verschillende mooie watervallen. Overnachting in Santa’s Hotels Rakka Chalets, Kilpisjärvi.

Dag 6

Dag 6 Naar het drielandenpunt

Huomenta (Fins voor goedemorgen)! Het is erg comfortabel wakker worden in je luxe chalet. Aan de overkant van de weg vind je het restaurant van Tundrea, waar een uitgebreid ontbijtbuffet op je staat te wachten. Daarna begint onze volgende vaartocht, nu over het grote Kilpisjärvi meer naar het drielandenpunt van Finland, Zweden en Noorwegen. Tijdens de boottocht van Kilpisjärvi naar de baai van Koltalahti zien we de omringende heuvels vanuit een ander perspectief. Het wandelpad naar het Koltajärvi meertje is relatief gemakkelijk. De lokale gids zorgt voor een drankje en Finse koek. Terug in Kilpisjärvi is het programma aan jou. Misschien de spieren ontspannen in je eigen sauna? In de avond geniet je van een dinerbuffet met lokale delicatessen. Overnachting in Santa’s Hotels Rakka Chalets, Kilpisjärvi.
Duur boottocht naar drielandenpunt: ca. 3-4 uur

Dag 7

Dag 7 Van taiga naar toendra

Na het ontbijtbuffet in restaurant Tundrea vertrek je met Ruben en medereizigers voor een schitterende busrit langs de grens met Zweden. Tijdens deze tocht maken we enkele tussenstops in Karesuando, net over de grens in Zweden en bij de Sami-shop in Sonkamuotka. Langzaam maar zeker zie je het landschap veranderen; de struiken worden groter en uiteindelijk verschijnen er ook grote naaldbomen. Welkom in het arctische taigawoud, welke zich uitstrekt tot diep in Siberië. Uiteindelijk komen we aan bij Harriniva, aan de grensrivier Muoniojoki. Tijdens deze reis heb je al op een RIB boat gevaren naar de vogelkliffen, per high-speed catamaran naar Pyramiden gereisd, en op een boot over het Kilpisjärvi meer gevaren naar het drielandenpunt. Maar nu staat jouw laatste en passende afsluiter te wachten met wat actie; op een raftboot varen we stroomafwaarts over de Muoniojoki. Afsluitend staat er een uitgebreid dinerbuffet in het hotel op ons te wachten en toasten we op een onvergetelijke week. Overnachting in Silver Pine Cabins, Luosto.
Duur rivier raften: ca. 1,5 uur (inclusief transfer)

Dag 8

Dag 8 Terug naar huis

Nog één keer word je wakker boven de poolcirkel en genieten van het heerlijke ontbijt. Aan het einde van de ochtend volgt de transfer naar het vliegveld van Kittilä voor de vlucht per Finnair, via Helsinki, terug naar Amsterdam.

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: