Walvissen spotten in IJsland
Walvissen spotten in IJsland Alles over walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland

Een van de meest bijzondere ervaringen in IJsland is het spotten van een walvis. Stel je voor: je zit op een stoere RIB-boot of een traditionele houten boot en vaart de haven uit. De immense fjorden achter je verdwijnen en je voelt dat je steeds dichterbij de grootste zoogdieren van de zee komt. Je tuurt en tuurt, en plots… zie je een reusachtige staartvin in slowmotion uit het water rijzen. Adembenemend mooi!

Langs de kustlijnen van IJsland is het mogelijk om 23 verschillende soorten walvissen te spotten. De walvissoorten die je het meeste ziet tijdens safari's zijn dwergvinvissen, bultruggen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Een hele bijzondere walvis om te zien in IJsland is de zwart-witte orka. 
 

Walvissen spotten in IJsland 

Waar spot je walvissen in IJsland?

IJsland is één van de beste plekken om walvissen te spotten en vooral in het noorden heb je het hele jaar de kans om walvissen te zien! Naast walvissen kun je tijdens een walvissafari ook dolfijnen, papegaaiduikers en zeehonden zien. Walvissen spotten in IJsland is één van de mooiste activiteiten tijdens je rondreis door IJsland. 

In de baai van Húsavík, in het noorden van IJsland, stroomt water vanuit de rivier de zee in, wat zorgt voor een aangename temperatuur en stroming. Daarom wordt Húsavík ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Dit is een goede plek om op walvissafari te gaan, maar het is ook mogelijk om een walvissafari te boeken vanuit Akureyri en Reykjavik. De kans dat je walvissen spot is echter het grootste bij de Oostfjorden en vanuit het havenstadje Grundarfjördur, op het schiereiland Snaefellsnes. 
 

Walvissen spotten in IJsland 

Wanneer kun je walvissen spotten in IJsland?

Walvissen zijn graag in de zee rondom IJsland omdat hier, vooral in de periode tussen mei en september, veel voedsel te vinden is. Elke zomer bezoeken ongeveer elf verschillende soorten walvissen de baaien van Noord-IJsland!

Wanneer je op walvissafari gaat, heb je kans om orka’s te spotten. Orka's kun je het hele jaar door spotten, maar je ziet ze niet vaak. Orka's hebben geen vaste plek, ze trekken veel rond. Daarom is het extra bijzonder om een orka te spotten. En als je ze ziet, dan zie je ze goed! Ze laten vaak hun acrobatische talenten zien. Een onvergetelijk gezicht!

Wil je walvissen spotten in IJsland? Maak een rondreis door Noord-IJsland tijdens de 8-daagse Beste van Noord-IJsland fly & drive of kies voor een complete rondreis over IJsland, zoals de 15-daagse Ronde van IJsland fly & drive.

 

Walvissen spotten in IJsland 

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel