Aurora Borealis

vakantie ijsland winter

Noorderlicht op IJsland

De duisternis van de IJslandse herfst en winter heeft een heel mooi extraatje. Tussen september en april wordt IJsland getrakteerd op een prachtig natuurlijk fenomeen. Het fenomeen van de Aurora Borealis, vernoemd naar de Romeinse godin van de dageraad (Aurora) en de Griekse naam voor de noordenwind (Boreas). Dit is wat we gewoonlijk noemen als het noorderlicht. Het noorderlicht op IJsland heeft iets magisch. Niet te vergelijken met andere bestemmingen, door de prachtige natuur waarin u zich bevindt.

Hoe ontstaat eigenlijk het noorderlicht op IJsland? Daar gaat een lang proces aan vooraf, maar kort gezegd komt het hier op neer: het noorderlicht wordt gecreëerd door elektrisch geladen zonnedeeltjes die door de zon worden uitgestoten. Wanneer deze deeltjes in onze atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen, dan worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Bij voldoende botsingen aan nachtzijde van de aarde kunnen wij dit uitgezonden licht met het blote oog waarnemen.

IJsland is gelegen onder de zogenoemde Aurora Oval; de ring van noorderlicht die de magnetische pool omcirkeld. Ook andere prachtige bestemmingen als Fins Lapland, Noord-Noorwegen, Spitsbergen en Groenland bevinden zich in deze ring. Bij een heldere avond of nacht is de kans daarom groot dat u het noorderlicht schuin tot recht boven uw hoofd ziet dansen!

Noorderlicht tips

De beste plek om het noorderlicht op IJsland te zien is in gebieden waar zo min mogelijk ‘lichtvervuiling’ is. Verblijft u in de hoofdstad Reykjavik, stap dan in uw huurauto en ga op pad naar dunbevolkte gebieden. Rij bijvoorbeeld langs de zuidkust of ga langs de kust naar het noorden van IJsland. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Voigt Travel heeft een speciale NoorderlichtApp die u waarschuwt als er noorderlicht op IJsland te zien is. Net als in Lapland, Noorwegen en Spitsbergen overigens. Wilt u zich alvast helemaal inlezen voor u naar IJsland afreist? Neem dan snel een kijkje op onze speciale website www.noorderlicht.nl.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel