Noorderlichtreis Groenland & IJsland

Ga mee op reis naar Zuidwest-IJsland en de UNESCO Diskofjord van Ilulissat in West-Groenland. We kiezen er bewust voor om begin september deze gebieden te bezoeken. Het drukkere zomerseizoen is voorbij, de herfstkleuren op de grond en de zonsondergangen zijn prachtig én de kansen op noorderlicht zijn goed. De eerste nacht slaap je in het centrum van Reykjavík, IJsland. In Ilulissat zijn we welkom bij de Inuit locals, varen we met een boot tussen de ijsbergen en maken we een dagtocht naar de Eqi glacier. En elke avond gaan we voor het noorderlicht boven de ijsbergen. Terug op IJsland gaan we naast noorderlichtjagen ook de Golden Circle bekijken. Alles is voor je geregeld, van rechtstreekse vluchten, transfers, begeleiding, accommodaties, maaltijden tot diverse activiteiten. Een prachtige reis voor iedereen die van ongerepte natuur en/of fotografie houdt.

De 8-daagse IJsland en Groenland groepsreis in het kort
Je vliegt vroeg in de middag rechtstreeks van Amsterdam naar Keflavík. Hier ontmoet je reisleider Ruben Weytjens en de medereizigers.  Op dag 2 vlieg je rechtstreeks van Reykjavík airport naar Ilulissat in West-Groenland. Na een lunch in het hotel word je door een local meegenomen voor een verkenningswandeling door het kleurrijke dorpje en doen we een “Kaffemik” bij locals thuis. De volgende dag maak je een boottocht door de beroemde UNESCO Diskofjord met de ijsbergen en ga je op een begeleide tocht naar de voormalige Inuit nederzetting Sermermiut, met uitzicht op de voorbij drijvende ijsbergen. Op de 4e dag maken we een volle dagtocht naar gigantische Eqi gletsjer, ten noorden van Ilulissat. Op een veilige afstand drijven we met de boot tussen de grote ijsbergen die afkalven van de gletsjer. Wederom een lust voor de cameralens en het menselijk oog. De laatste volle ‘vrije’ dag sluit je af met een Groenlands dinerbuffet. Met een rechtstreekse vlucht steek je weer de ijskap over en land je aan het begin van de avond in Reykjavík. Met een transferbus reis je direct door het prachtige Zuidwest-IJsland naar het hotel in Hekla. Een perfecte noorderlichtlocatie. Op dag 7 gaan we langs de highlights van de beroemde Golden Circle, zoals de Geysír, Gullfoss en Thengvellir. We overnachten in het uiterste zuidwesten op wederom een fantastische noorderlicht locatie. Ruben Weytjens zal je begeleiden in de dagelijkse zoektocht naar het noorderlicht.

Belangrijke informatie
Het is belangrijk om je te realiseren dat je je in Ilulissat in the Middle of Nowhere bevindt, geen alledaagse bestemming. In Groenland is het weer moeilijk te voorspellen en de expedities kunnen daardoor inspannend zijn en vereisen vaak een goede conditie. Alle activiteiten en vluchten tussen IJsland en Groenland zijn volledig afhankelijk van de weersomstandigheden en deze omstandigheden kunnen invloed hebben op het dagprogramma van de reis. Een flexibele instelling is voor deze bestemming dan ook een must.

Verzorging
Je verblijft:

 • 1nacht in Reykjavík op basis van halfpension
 • 4 nachten in Ilulissat op basis van halfpension
 • 1 nacht in Hekla op basis van halfpension
 • 1 nacht nabij Keflavík op basis van halfpension
 • Inclusief 1x soeplunch, 1x 1 gang lunch, 1x lunch op de boot naar Eqi en 3x lunchpakket


Extra's bij je reis

 • Uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips van Voigt Travel
 • Gratis maximaal 20 kg ruimbagage per persoon

Highlights

 • Jagen op het noorderlicht met Ruben Weytjens
 • De spectaculaire Golden Circle in Zuidwest-IJsland
 • Vluchten naar/van Ilulisat
 • Stadswandeling en 'Kaffemik' in Ilulissat
 • Boottocht in de Diskofjord
 • Dagtocht naar Eqi gletsjer
 • Wandeling naar Sermermiut settlement incl. noorderlichtjacht
 • Verblijf in Reykjavík
Deze reis van dag tot dag
Tarieven en vertrekdata
 • Groepsreis
 • 8 dagen
 • Volpension
 • Augustus
 • Incl. vluchten en transfers
 • Excursies
ruben-weytjens-lapland

Ruben Weytjens

Noorderlichtgids

Op de kaart

Verblijf in Fosshotel Baron

Verblijf in Lighthouse Inn

Verblijf in Hotel Hvide Falk

Verblijf in Fosshotel Hekla

Een ervaring om nooit te vergeten

Noorderlichtreis Groenland & IJsland

Bekijk snel het overzicht met alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met weercondities.

Deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Naar het land van vuur en ijs

Aan het begin van de middag vlieg je met reisleider Ruben Weytjens en de medereizigers met Icelandai...

Aan het begin van de middag vlieg je met reisleider Ruben Weytjens en de medereizigers met Icelandair naar luchthaven Keflavík in Zuidwest-IJsland. Per transferbus zetten we direct koers door het fascinerende landschap naar Fosshotel Hekla. Dit hotel is nabij de beroemde Hekla vulkaan gelegen en vormt de aankomende 2 nachten ons uitvalsbasis voor de noorderlichtjachten. De mooie wandelroutes, weinige lichtvervuiling en de korte afstand naar de highlights van de Golden Circle hebben ons doen kiezen voor deze locatie. Geniet in de avond van een verrukkelijk 3-gangen diner, met aansluitend een bezoek aan de hottub? Ruben verzorgt de eerste noorderlichtbriefing met – hopelijk – een succesvolle eerste noorderlichtjacht nabij het hotel. Je overnacht in Fosshotel Hekla. Toon minder

Toon meer

Dag 2 Geisers, watervallen en þingvellír NP

Goedemorgen IJsland! Na het ontbijtbuffet is het tijd voor de volgende IJsland exploratie. We gaan m...

Goedemorgen IJsland! Na het ontbijtbuffet is het tijd voor de volgende IJsland exploratie. We gaan met dezelfde bus en chauffeur als gisteren op pad naar de Golden Circle, met wellicht de meest bekende highlights van IJsland. Je bezoekt de gigantische Geisir en krachtige Gullfoss waterval. Maar we maken ook zeker een stop bij de plaats waar de oude en nieuwe wereld elkaar ontmoeten: þingvellír. þingvelllír is een 6km breed en 40km lang Nationaal Park, een verzakking die de geologische grens vormt tussen de Europese en Amerikaanse tektonische platen. Ook is dit een locatie waar het eerste parlement ter wereld in het jaar 930 – de Alþing – voor het eerst blij elkaar kwam. Gedurende deze dagtocht wordt een soeplunch verzorgd. Diner, mogelijke noorderlichtjacht en overnachting bij Fosshotel Hekla. Toon minder

Toon meer

Dag 3 Van Reykjavík naar Ilulissat

Na een vroeg ontbijt vertrekken we per transferbus naar de stadsluchthaven van Reykjavík. In ...

Na een vroeg ontbijt vertrekken we per transferbus naar de stadsluchthaven van Reykjavík. In een Dash-8 toestel van Air Iceland Connect dat plaats biedt aan maximaal 30 personen vlieg je binnen 3 uur rechtstreeks naar Ilulissat. Van de kleine luchthaven zijn we in een mum van tijd in Hotel Hvide Falk, gelegen aan de Icefjord, centraal in Ilulissat. Dit kleine kleurrijke plaatsje is met ca. 4500 inwoners de 2-na-grootste stad van Groenland.

Aangezien we hier de aankomende 4 nachten verblijven, is het na de lunch in het hotel hoog tijd om van een local te horen en te leren wat deze plek zo uniek maakt. Naar lokaal gebruik geniet je van een “Kaffemik”. Historisch gezien is Kaffemik de traditionele manier om alles te vieren, van doop en verjaardagen tot bruiloften en de eerste schooldag. Als iets om een feest vraagt, nodigen Groenlanders familie, vrienden en kennissen uit voor Kaffemik. We worden uitgenodigd in het huis van een lokale gastheer die koffie, thee en verschillende taarten zal serveren, wat het belangrijkste onderdeel van elke Kaffemik is.

In het hotel genieten we van een 2-gangen diner, met uitzicht op de voorbij drijvende ijsbergen. Na het diner verzorgt Ruben de eerste noorderlichtbriefing in Groenland. Hopelijk kan je op de eerste dag in Groenland het noorderlicht boven de Icefjord zien dansen.
Toon minder

Toon meer

Dag 4 Boottocht naar ijsbergen en noorderlichtjacht in Sermermiut

Na het ontbijt heb je wat vrije tijd om je eigen ochtendwandeling te doen en het plaatsje nader te v...

Na het ontbijt heb je wat vrije tijd om je eigen ochtendwandeling te doen en het plaatsje nader te verkennen. In de ochtend krijg je een lunchpakketje aangeboden. Na het middaguur ervaar je één van de mooiste plekken op aarde: de Ilulissat Icefjord, in het Groenlands "Ilulissat Kangerlua" genoemd. Om de ware schoonheid van de enorme ijsbergen echt te zien en te begrijpen, moet je er tussen door varen. Het IJsfjord van Ilulissat staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit komt door de grote productie van ijsbergen door de gletsjer Sermeq Kujalleq aan de voet van de Icefjord en de enorme ijsbergen die aan het einde ervan zijn vastgelopen. Ongeacht het weer, de ijsbergen zijn altijd geweldig. De zon laat het ijs schijnen en glinsteren, terwijl de blauwe kleuren van het ijs pas echt tevoorschijn komen als het bewolkt is. Alle boottochten zijn in gecertificeerde boten en met ervaren gidsen.

Na het 2-gangen diner in het hotel gaan we met een lokale gids naar de oude Inuit nederzetting Sermermiut, op ca. 1,5 km ten zuiden van Ilulissat. Meer dan 4000 jaar geleden vestigden verschillende Inuit  zich in het gebied van Sermermiut. Onderweg zien we de stenen ruïnes van de oude turfhuizen die zich bovenop de kleine heuvels in het gebied bevinden - allemaal met uitzicht op de Icefjord.

Na een korte wandeling bereiken we wat verderop Nakkaavik, de laatste stop op onze tour. Vanaf hier hebben we een ongelooflijk mooi uitzicht op de Kangia, de Ilulissat Icefjord met zijn majestueuze en massieve ijsbergen. Ondertussen is het flink gaan schemeren. We hopen uiteraard op een heldere hemel en noorderlicht. Deze plek zal hoe dan ook schitterend fotomateriaal opleveren. De gids zorgt voor warme koffie en thee. Aan het einde van de avond keren we weer terug naar het hotel.
Toon minder

Toon meer

Dag 5 Dagtour naar Eqi - de afkalvende gletsjer

Slechts enkele plaatsen in Groenland zijn zo mooi als de Eqi-gletsjer, die eindigt in de fjord 80 ki...

Slechts enkele plaatsen in Groenland zijn zo mooi als de Eqi-gletsjer, die eindigt in de fjord 80 kilometer ten noorden van Ilulissat. Het is mogelijk om per boot heel dichtbij de gletsjer te komen en enorme stukken ijs te ervaren die afbreken. De geluiden zijn enorm en de aanblik van de ijsbergen, die in het water botsen, is adembenemend.

In een moderne boot varen we noordwaarts langs de kust langs Bredebugt, de nederzetting van Oqaatsut en het grote fjordsysteem Pakitsoq, waar vaak walvissen en zeehonden worden gezien. Verder door de Ataa Straat, die wordt omringd door steile bergen met vogels en watervallen. De tegen ijs verstevigde boot ligt ongeveer 2 uur voor de gletsjer, terwijl we wachten op het afkalvende ijs. Ondertussen wordt er een heerlijke lunch geserveerd. Een hele dag excursie dus, waarop je ten volle kan genieten van het mooiste wat Groenland te bieden heeft en je ongetwijfeld met prachtig fotomateriaal weer richting het hotel trekt.

Let op: De lengte van de boottocht van en naar de gletsjer kan tussen de 2 en 5 uur duren. Het hangt af van de boot die gebruikt wordt. De stop voor de gletsjer duurt ongeveer 2 uur. Terug in het hotel geniet je van een speciale Groenlands dinerbuffet. Na afloop volgt de noorderlichtbriefing van Ruben met hopelijk een succesvolle noorderlichtjacht in Ilulissat.
Toon minder

Toon meer

Dag 6 Vrije dag in Groenland

Deze dag is helemaal aan jou. Je kunt ervoor kiezen om een optionele excursie te boeken. Bijvoorbeel...

Deze dag is helemaal aan jou. Je kunt ervoor kiezen om een optionele excursie te boeken. Bijvoorbeeld kajakken in de Icefjord of een helicoptervlucht naar een ijsplaat. Maar Ilulissat is met haar gekleurde huisjes en mooie wandelroutes al bijzonder genoeg om op je eigen tempo een heerlijke dag te hebben. 

‘s Ochtends krijg je sowieso een lunchpakketje aangeboden.

Na het 2-gangen diner is het tijd voor de laatste noorderlichtbriefing op Groenland en hopelijk een succesvolle noorderlichtjacht. Ruben zal er daar ongetwijfeld nog een laatste keer het maximale trachten uit te halen.
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Laatste ochtend in Ilulissat en terug naar Reykjavík

Na het uitgebreide ontbijtbuffet heb je nog wat vrije tijd in Ilulissat. Rond het middaguur worden w...

Na het uitgebreide ontbijtbuffet heb je nog wat vrije tijd in Ilulissat. Rond het middaguur worden we naar de kleine luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar de luchthaven van Reykjavík. Door het tijdsverschil land je aan het begin van de avond. Onze transferbus brengt ons naar Fosshotel Baron, nabij het centrum van Reykjavík. Een dinerbuffet staat voor je klaar in Fosshotel Reykjavík. Met wat geluk volgt er nog een smakelijk noorderlicht toetje? Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Vroeg in de ochtend brengt een transferbus je terug naar luchthaven Keflavík. Met een koffer ...

Vroeg in de ochtend brengt een transferbus je terug naar luchthaven Keflavík. Met een koffer vol ervaringen vlieg je met een rechtstreekse vlucht weer terug naar Nederland. Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Naar het land van vuur en ijs
Dag 2 Geisers, watervallen en þingvellír NP
Dag 3 Van Reykjavík naar Ilulissat
Dag 4 Boottocht naar ijsbergen en noorderlichtjacht in Sermermiut
Dag 5 Dagtour naar Eqi - de afkalvende gletsjer
Dag 6 Vrije dag in Groenland
Dag 7 Laatste ochtend in Ilulissat en terug naar Reykjavík
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel

Ook deze reizen kunnen je interesseren

 • Groenland en IJsland
  15 dagen, fly & drive, v.a. € 4.485 p.p.

  Rondom IJsland en West-Groenland fly & drive

  rondom-ijsland-west-groenland-flydrive-thumb