Eten en drinken in Canada
Eten en drinken in Canada Alles over de Canadese keuken

Eten en drinken in Canada

Waar denk jij aan bij eten en drinken in Canada? Aan donuts, elandvlees en verse vis? Dan ga je de goede richting op. Maar er is meer, veel meer! Op deze pagina lees je welk eten en drinken de Canadesen geregeld nuttigen, wat de snacks zijn zijn en welke gerechten je zeker niet mag missen. Enjoy your meal en laat het water je maar alvast in de mond doen lopen! 

Door de kolonisten uit de vorige eeuwen is de Canadese keuken gebaseerd op de Britse en Franse keuken. Dat zie je terug in het soort gerechten dat geserveerd wordt en de ingrediënten die deze gerechten bevatten. Van zoete scones en pies tot vleesgerechten voor fijnproevers. Uiteraard is het aanbod aan lekkers in Canada ook te danken aan de Native Americans die hier eeuwen de dienst uit maakten. Ten slotte hebben de immigranten uit Azië en het Caribische gebied, die hier in de 19e en 20e eeuw kwamen, ook hun stempel gedrukt op het Canadese eet- en drinkaanbod. Hun invloeden zie je vooral terug in de restaurants in de grote(re) steden.

de keuken van canada 


 

Eten & drinken in Canada: wilde en verse vlees- en visgerechten

De Canadese keuken is rijk aan diverse vlees- en visgerechten, klaargemaakt met verse vangsten uit de oceaan en rivieren of van het vlees van elanden, kariboes en bizons uit het wild. Vooral in de kleinere steden, in het binnenland en in de dorpen tref je restaurants aan waar wild vlees geserveerd wordt. En het wordt op allerlei soorten manieren verwerkt en bereid. Gekookt, gebakken of gebraden op de barbecue. Er bestaan zelfs elandtaco's.

Ook vind je veel gerechten met varkens- en rundvlees, zoals de peameal bacon. Deze meat pie wordt gemaakt met spek van mager varkenslende, nat gezouten en gerold door maïsmail. Het heeft een kenmerkende gele korst, het spek is sappiger en magerder dan de Amerikaanse versie.

In de kustregio's, zoals in British Columbia, Newfoundland en Labrador en Quebec, worden veel visgerechten gegeten en geserveerd. Denk aan wilde zalm, zalmforel en kabeljauw, maar ook kreeft, garnalen en andere zeevruchten worden rijkelijk verorberd. Een lekker broodje voor tijdens de lunch is het kreeftbroodje van Nova Scotia: de Nova Scotian Lobster Roll. Een favoriet bij veel Canadesen.

vis- en vleesgerechten in Canada 

Vegetarisch eten in Canada

Ondanks de hoeveelheid vlees- en visgerechten is het in Canada goed te doen om vegetarisch te eten. In de grote(re) steden vind je complete vegetarische en veganistische restaurants. De makkelijkste manier om die te vinden is door gebruik te maken van de mobiele app of website van The Happy Cow

Op het platteland, in de dorpen en in de kleinere steden kun je je hart als vegetariër ophalen met gerechten als poutine (zonder vlees), split pea soup (soort ertwensoep), kaassoep, gebraden maïskolven, uienringen, bannock gevuld met kaas en/of boter en vegetarische versies van stoofpotten, gevulde broodjes taco's en burgers.

vegetarisch eten in Canada 

Zoetigheden en snacks in Canada

Net als in de Verenigde Staten wordt er in Canada veel zoets gegeten. Niet gek wanneer de keuken voornamelijk gebaseerd is op die van Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens velen worden de zoetigheden uit Canada als 'gezonder' ervaren dan in de Verenigde Staten. Het is iets subtieler en minder groots. Aan jou op te bepalen of je het er mee eens bent.

Veel taarten, koeken en gebakjes worden bij de koffie gegeten. Maar ook als lunch en als dessert kom je zoete gerechten tegen. Proef zeker één van de volgende lekkernijen:

  • Beavertail: koffiekoek gemaakt van gefrituurd volkorendeeg, belegd met koekjes, M&M's, Nutella of pindakaas. De naam heeft deze koek te danken aan de vorm. Deze lijkt namelijk op de staart van een bever.
  • Nanaimo bar: een dessertreep die uit  drie lagen bestaat: kruimeldeeg, crème-au-beurre en een laagje chocolade. 
  • Butter tarts: botertaartjes gemaakt van bladerdeegschelpen, gevuld met boter, suiker en eiervulling.
  • Montreal-style bagels: de Canadese versie van de bagel wordt gebakken in houtovens, bedekt met maan- of sesamzaad en zijn zoeter en dunner dan de New Yorkse bagels. 
  • Saskatoon berry pie: een taart gemaakt van deeg met een vulling van Saskatoon bessen. Deze bessen hebben een zoete en amandelachtige smaak. Lekker met een bolletje vanille-ijs of wiped cream.
  • Tire d'érable sur la neige: een mierzoet snoepje dat op een bijzondere manier gemaakt wordt. Kokende ahornsiroop wordt over een laag sneeuw gegoten waardoor het onmiddellijk hard wordt. Er worden ijslollystokjes in de siroop gestoken en vervolgens wordt de plak opgerold. Vervolgens heb je een lolly met esdoornsmaak en een zachte, kleverige textuur.
  • Pouding chômeur: dit gebakje werd tijdens de Grote Depressie van de jaren '30 ontwikkeld door de 'armen'. Letterlijk betekent het in het Frans 'werkloosheidspudding' en bestaat uit simpele ingrediënten als cakebeslag met daaroverheen hete siroop gegoten.
zoetigheden in Canada 
Ook voor snelle snacks zit je in Canada goed. Lekker voor tussen de maaltijden door, of gewoon als vervanging voor de lunch. Probeer deze toppers sowieso:
  • Poutine: hét gerecht van Canada. Frietjes overgoten met jus en gesmolten kaas ertussen. Uitgevonden in Quebec en perfect voor de hartige trek.
  • Tourtière: een vleespasteitje dat je bij de koffie kunt eten maar ook goed smaakt bij een biertje in het café. Van oorsprong wordt de tourtière alleen tijdens feestdagen gegeten, maar tegenwoordig kun je het het hele jaar door eten. Iedere Canadese familie heeft z'n eigen versie maar populaire vullingen zijn kalfs-, rund-, varkensvlees en wild.
Poutine eten 

Drinken in Canada

Canada heeft een aantal typische dranken. Een daarvan is root beer. Geen bier maar een soort frisdrank gemaakt van wortelextracten. Volgens velen smaakt dit naar tandpasta, maar het is het proberen waard. Bij al die zoetigheden moet natuurlijk koffie gedronken worden. Daarom vind je op veel plekken, zowel in de stad als in de dorpjes, koffietentjes en -corners. Een van de bekendste grote koffieketens in Canada is Tim Hortons. Hier kun je voordelige koffie (to go) halen en er meteen iets lekkers bij bestellen.

tim hortons koffiezaak in Canada 

Canada heeft ook eigen alcoholische versnaperingen. De twee Canadese biermerken Molson Canadian en Labatt Blue worden veel gedronken. Verspreid door heel Canada vind je tal van micro brouwerijen. Verder vind je in diverse streken stokerijen waar rye whiskey gemaakt wordt. Canadian Club is één van de bekendste nationale merken.

Canada heeft ook een aantal wijngebieden. Twee van de grootste zijn Okanagan Valley in British Colombia en Niagara Peninsula in Ontario. De 'ice wine' is een bekende dessertwijn uit het Niagara wijngebied. Hierbij zijn de druiven voor het oogsten bevroren geweest. Meer van de cocktails? Ga voor de typische ceasar cocktail, gemaakt van Clamato juice (tomaten mosselsap), wodka, worcestersaus en afgewerkt met een randje selderijzout, een partje limoen en een stengel selderij. Sluit de dag af met een Caribou, een punch gemaakt van rode wijn of port.

cocktail ceasar Canada

Outdoor eten in Canada

Canada is een land bij uitstek voor outdoorliefhebbers. Zoveel bossen, prachtige nationale parken en adembenemende kustlijnen. Tijdens het wandelen, fietsen of varen is het belangrijk om goed en energierijk te eten. En dat geldt ook voor reizigers die in Canada willen kamperen. Gelukkig is er een aantal Canadese gerechten dat geschapen is om buiten klaar te maken en op te eten. We hebben onze favorieten op een rijtje gezet:

Bannock
Dit typisch Canadese brood is ideaal om buiten te maken in een pannetje of in een barbecuestoofoven. Bannock is op de wereld gezet door de Native Americans. De broden worden gevuld met eland-, bizon- of rundvlees maar je kunt er ook kaas en/of kruidenboter op doen. Tegenwoordig zijn er ook veel gebakken en gefrituurde versies te verkrijgen in bakkerijen en cafés. Hier vind je een recept voor het maken van Bannock. Kun je thuis alvast oefenen.
bannock Canada 

's Mores
Wanneer je gaat kamperen, of ergens in de wildernis neerstrijkt bij een kampvuurplek voor een tussendoortje, is de kans groot dat je iemand 's Mores ziet maken. Het zijn een soort marshmallows. Maar niet zomaar marshmallows: deze lekkernijen bestaan uit marshmallows met twee petit beurre koekjes waar chocolade tussen zit. Om alles bij elkaar te houden, worden de 's Mores in aluminiumfolie boven het vuur opgewarmd. 

English breakfast muffin
Ideaal voor de hongerige wandelaar: de English breakfast muffin, bestaande uit een platte pistolet met daarin een eitje, kaas, bacon en ketchup. Ketchup wordt overigens bij veel gelegenheden en gerechten gebruikt in de Canadese keuken.

Montreal-style smoked meat
Vooral restaurant Schwartz's Deli heeft wereldwijde erkenning gekregen voor dit echte Canadese broodje. Montreal-style smoked meat bestaat uit roggebrood besmeerd met gele mosterd en gezouten en gerookte runderborst. Uiteraard nog lekkerder gemaakt met de juiste kruiden. Een goede versnapering om mee te nemen in je tas tijdens het buiten zijn.

Wildfood
Over de hele wereld vind je overheerlijke kruiden, vruchten en andere lekkernijen die in het wild groeien. Zo ook in Canada. Van bessen en wilde uitjes, tot wortels en paddenstoelen. Wel meteen een disclaimer bij deze alinea, want ga pas plukken als je er zeker van bent wat je kunt eten. Ga bijvoorbeeld eerst met een wildfood tour mee en laat je informeren door een ervaren wildernisgids.

wildfood in canada   

Honger gekregen? Reis met Voigt Travel mee naar de mooiste regio's van Canada. We brengen je op plekken waar weinig anderen komen en laten je kennis maken met de overheerlijke Canadese keuken.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel