Beren in canada
Beren spotten Alles over beren spotten in Canada

Beren spotten in Canada

Ga jij mede naar Canada op vakantie om beren te spotten? We geven je groot gelijk! In Canada leven heel veel beren en je kunt ze op verschillende plekken tegenkomen. Dat wil je natuurlijk wel zo veilig mogelijk doen. Daarom vind je op deze pagina informatie over waar en hoe je beren in Canada kunt spotten.

Soorten beren in Canada

In Canada leven de grootste beersoorten ter wereld en in totaal zijn er drie varianten: de zwarte beer, de grizzleybeer en de ijsbeer. De zwarte beer heeft verschillende tinten, variërend van zwart tot bruin. Er zijn zelfs witte exemplaren. Deze beersoorten kunnen tot wel 400 kilo wegen. De grizzlybeer valt onder de familie bruine beren en is tien keer groter dan de Europese bruine beer. Je kunt deze beer herkennen aan de bult op de schouders, de plattere neus, korte ronde oren en brede klauwen. Van de ijsbeer zijn er in totaal 25.000 op deze aardbol. De ijsbeer herken je aan z'n witte vacht. Deze beersoort leeft alleen in de noordelijke gebieden van Canada.

Soorten beren in Canada 

Waar spot je beren?

Zoals gezegd leven de grootste beren in Noord-Amerika. Zwarte beren kun je overal tegenkomen, behalve op Prince Edward Island en in de stedelijke gebieden. Grizzlyberen kom je vooral tegen in de westelijke provincies, zoals British Colombia, Alberta, Yukon en Northwest Territories. De kodiakbeer, een bruine beersoort, leeft op het Alaskaanse eiland Kodiak, zoals de naam doet vermoeden. De kodiakbeer is de grootste beer van Noord-Amerika en is dus nog groter dan de grizzlybeer.

Voor ijsberen zit je goed in de Northern Territories. Churchill, een klein stadje in de noorderlijke provincie Manitoba, wordt ook wel de ijsbeerhoofdstad van de wereld genoemd. Churchill ligt aan de Hudson Baai, middenin een uitgestrekt toendralandschap. In de herfstmaanden, oktober en november, keren de beren terug van de toendra richting het water om op zeehonden te jagen. Een ideale periode om deze dieren te zien. 

Leefgebied beren Canada  

Hoe spot je veilig beren?

Beren kunnen er poezelig en schattig uitzien, maar zijn alles behalve dat. Het is niet fijn om een beer tegen te komen wanneer je aan het wandelen bent. Gelukkig leiden ontmoetingen met beren zelden tot agressie of een aanval door een beer. Beren vermijden het contact met mensen het liefst, dat is iets om in gedachten te houden. Daarnaast is het altijd het veiligste om samen met anderen te gaan wandelen. Bijvoorbeeld in een groepje. Zorg ervoor dat je je aanwezigheid aankondigt dus maak 'lawaai': praat, lach en zing zoals je altijd doet.

Beren zijn hoogstwaarschijnlijk net zo bang voor jou als jij voor hen. Toch wil je weten wat je moet doen als je een beer tegenkomt. Je kunt je aan de volgende richtlijnen aanhouden:

  1. Blijf kalm en loop ongezien weg als dat mogelijk is. Doe dit het liefst door achteruit te lopen en neem hetzelfde pad als waar je vandaan kwam. 
  2. Check het gedrag van de beer. Lijkt ie onrustig? Of lijkt 'ie je niet te zien? Speel daar op in. Het kan zijn dat een beer nieuwsgierig is en niet perse agressief. Grizzlyberen en zwarte beren gedragen zich overigens anders. Leer meer over het gedrag, en hoe je daarop kunt reageren, door een bear safety video te kijken in een Visitor's Centre. Deze vind je vaak bij de ingang van een National Park.
  3. Heeft de beer je gespot en jij hem/haar ook? Maak rustige bewegingen met je armen en benen en praat met een lage toon tegen de beer. Laat duidelijk merken dat je een mens bent. Loop vervolgens zo rustig mogelijk weg. Een beer doet je niets als 'ie merkt dat je geen 'kwade' bedoelingen hebt, je z'n eten niet steelt of iets met haar kleintjes doet.
  4. Neem Bear Spray mee. Deze spray kun je overal in Canada kopen. Het is een spray die je in uiterste gevallen van nood gebruikt wanneer een beer je aanvalt. Je kunt deze spray gebruiken wanneer een beer minder dan twee meter bij je vandaan is. Wel natuurlijk pas gebruiken als de beer je aanvalt.
Veilig beren spotten Canada  

Beren spotten in Canada met Voigt Travel

Beren spotten is leuk en kan op een veilige manier gebeuren. Wil jij beren spotten in Canada? Reis met Voigt Travel mee naar Yukon. In de lodges en hotels waar je slaapt kun je veel tips krijgen over waar en hoe je beren spot. Het komt ook vaak voor dat je beren tegenkomt terwijl je in de auto zit.